7 sfaturi pentru a interactiona calm cu oameni care nu-ti plac

by Sfatul Parintilor | 25/04/2016 20:08

Intr-o lume perfecta, fiecare persoana cu care interactionam ar fi plina de consideratie, respectuoasa, prompta, amabila, generoasa si lista poate continua. Ar rade la glumele noastre si noi la ale sale. Nimeni nu ar fi moracanos, lipsit de consideratie etc.

Insa, stim cu totii ca aceasta nu este o lume perfecta. Dar imperfectiunile din jurul nostru sunt cele care fac lucrurile mai interesante. Cu totii ne intalnim, frecvent, cu oameni care ne scot din pepeni sau care par ca scot negativitatea din noi indiferent de situatie. Uneori stim motivul, alteori nu avem nicio idee de ce se intampla asta. Uneori intelegerea dinamicii negativitatii usureaza lucrurile, insa alteori este irelevanta.

Cu toate acestea, este important sa accepti ca cei mai multi dintre oamenii cu care interactionezi nu vor fi a fel de amabili, prompti, generosi precum ai vrea tu sa fie. Inevitabil, si tu vei starni negativitatea altor oameni. In aceste cazuri, cel mai bine este sa accepti faptul ca nu te poti intelege bine cu toata lumea, in orice moment. Insa este adevarat ca poti vorbi si sa colaborezi bine cu oamenii care nu-ti sunt pe plac; de fapt este o lectie extraordinara pentru a invata cum sa stabilesti granite si sa dai dovada de compasiune atat pentru tine cat si pentru ceilalti.

 

Iata sfaturi de manevrare a acestor relatii inselatoare si sa ramai calm si sa nu-ti pierzi cumpatul in timpul intalnirilor.

 

  1. Apreciaza puterea pauzei

Pentru cei mai multi dintre noi, momentul in care cineva face o afirmatie care ne ofenseaza ii pui rapid o eticheta. Uneori, toate eforturile depuse pentru a nu judeca pe cineva sunt in zadar. In aceste clipe, iti imaginezi cum persoana din fata ta o da in bara si de bucuri de asta. Din cauza modului rapid de a gandi ar fi bine sa iti aminteste de puterea unei pauze. Respira adanc si fa un pas in spate. Acum gandeste-te cat de folositor poate fi acest gest simplu intr-o relatie dificila. Inainte de a te grabi sa tragi o concluzie gresita incearca in mod constient sa amani orice judecata. In timpul acestei pauze vei putea sa procesezi mai bine informatiile cu mintea si inima care este putin mai deschisa.

 

  1. Onoreaza-ti abilitatea de a ramane neutru

Odata ce ai decis ca „nu-ti place” cineva este usor sa privesti prin filtrul negativitati orice face: „Uita-te la el, a turnat in pahar vinul ca si cum ar fi un chelner adevarat”. Aminteste-ti, totusi, faptul ca persoana din fata ta poate fi un om bun chiar daca tie nu-ti place. El/ea este fiul/fiica cuiva. Poate ca este sotul/sotia altei persoane ori poate fi parinte. Sunt destui oameni care o iubesc si care abia asteapta sa se intoarca acasa. Nu esti obligat sa iubesti aceasta persoana insa trebuie sa intelegi ca exista o diferenta dintre „nu exista conexiune intre noi” si, in mod constient, sa te porti urat cu persoana respectiva. Nu uita ca, in cele din urma, negativitatea totala se transforma intr-un cerc vicios care nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Iar abilitatea de a ramane neutru se gaseste in tine. Asa ca onoreaz-o!

  1. Intreaba-te: „Ce-ar fi daca…?”

Orice intrebare care incepe cu „ce-ar fi daca…” este foarte puternica. Iti permite sa vezi orice situatie potrivit alternativelor sale infinite. Porneste de la o idee din care lipseste faptul ca situatia ori interactiunea respectiva este perceputa depre negativa. Exista, in mod inevitabil, posibilitatea de a descoperi ceva pozitiv – chiar daca este vorba de a invata cum sa gestionezi aspectele provocatoare ale unei situatii.

Asa ca incearca sa gasesti partile pozitive. Ia in calcul cat mai multe alternative. Fa un efort constient de a observa si intelege ce te face sa reactionezi astfel in prezenta unei anumite persoane. Intotdeauna incearca sa-si inteleaga si punctul punctul de vedere al celuilalt? Are rabdare cu intrebarile? Cand observi aceste alternative mai pozitive ai grija sa te concentrezi pe ele.

 

  1. Creeaza spatiu pentru tine

Cand chiar te enerveaza aceasta persoana creeaza-ti un spatiu in care sa fii departe de ea. Mergi si munceste intr-o alta incapere, stai cat mai departe (fizic de ea), frecventeaza alte cercuri la birou. In plus, ai putea sa o ignori, sa realizezi ca nu trebuie sa raspunzi la comentariile pe care ea le face. Nu esti obligat sa te implici in discutiile pe care le initiaza. In acest fel iti oferi timp si spatiu pentu a te pregati mai bine sa gestionezi persoana, situatia aceasta stresanta pentru tine.

 

  1. Mentine aceste granite

Daca persoana respectiva te face sa te simti rau de fiecare data cand va intalniti ia in calcul stabilirea unor granite care sa te scoata din aceasta nebunie. Daca intotdeauna vorbeste despre zecile de mii de euro pe care le castiga cu usurinta (in timp ce tu te afli de partea cealalta a baricadei) spune-i, in mod politicos, ca banii nu se afla printre subiectele tale de discutie favorite.

Daca cineva iti pune prea multe intrebari persoanale, atunci spune-i ca trebuie sa se opreasca. Daca te irita in legatura cu opiniile sale politice ori religioase iti poti marturisi ca tu intotdeauna eviti aceste subiecte care sunt prea fierbinti pentru a le discuta la birou.

  1. Intotdeauna acorda unei persoane prezumtia de nevinovatie

Este unul dintre cele mai simple sfaturi (insa nu neaparat si usor de urmat). Spre exemplu daca cineva incepe sa te contrazica pe un ton mai ridicat, incearca sa-ti spui asta: „O, nu… Probabil nu a realizat ca a sarit calul. Se poate intampla oricui ca intr-o zi sa se lase dus de val”. In acest fel, persoana respectiva are o sansa de a se reabilita (pana la urma fiecare dintre noi poate gresi din cand in cand).

Bineinteles, nu trebuie sa faci asta de fiecare data cand o persoana o da in bara, insa este benefic inclusiv pentru tine sa acorzi cuiva circumstante atenuante. Nu doar ca este mai bine sa presupui ca un om nu a vrut neaparat sa te raneasca – insa procedand astfel vei fi mai putin stresat.

 

 

  1. Realizeaza ca ceea ce nu-ti place la altii este, adesea, ceea ce nu-ti place la tine

Sigur nu te asteptai sa citesti asta, nu-i asa? Insa daca chiar te deranjaza glumele ori inclinatia unei persoane de a intrerupe o conversatie s-ar putea sa aiba legatura cu teama legata de modul in care tu faci glume ori de faptul ca adesea te bagi in vorba peste altii.

Asa ca inainte de a trece pe cineva pe lista personala de persoane care nu-ti plac, ia in calcul lucrurile care te deranjeaza. Ce iti spun aceste lucruri? Exista vreo conexiune constienta pe care o poti face? Fii sincer atunci cand raspunzi la ele.

Este greu de crezut ca vei place fiecare persoana pe care o intalnesti. Insa cu putina empatie vei putea naviga fara batai de cap printre aceste persoane.

 

Sursa: mindbodygreen.com.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/job-bani-cariera/7-sfaturi-pentru-a-interactiona-calm-cu-oameni-care-nu-ti-plac/