Copii isteti: Ce stiu bebelusii la nastere - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Copii isteti: Ce stiu bebelusii la nastere

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Copii isteti: Ce stiu bebelusii la nastere

Orice parinte isi doreste copii isteti, si nu incape indoiala ca fiecare are cel putin unul acasa. Sunt multe argumente care-i incadreaza pe bebelusi in categoria “copii isteti” inca de cand vin pe lume. Cercetatorii spun ca la nastere, creierul copiilor are intre 100 si 200 de miliarde de celule, un numar pe care nu-l vor mai avea niciodata in viata, dupa cum nici nu vor mai avea nevoie de atat de multe. Si atunci nu e de mirare, ca bebelusii inmagazineaza atat de multe cunostinte intr-un timp atat de scurt. Iata ce stiu bebelusii inca de la primele ore de la nastere, pentru a va convinge, daca mai era nevoie, ca aveti “copii isteti”.

 

 

Copii isteti #1: Bebelusii stiu ce limba vorbesc parintii

Chiar daca par ca nu inteleg multe, inca de cand se nasc bebelusii recunosc limba si vocea parintilor. Pana la varsta de 4 zile, cei mici isi dau seama daca in casa se vorbeste o alta limba decat cea a parintilor. Acest lucru a fost demonstrat de cercetatorii francezi care le-au pus unor bebelusi casete cu cantece in franceza si in rusa. Ei si-au dat seama, dupa modul in care bebelusii sugeau suzeta (mai calm sau alert), ca recunosc sau nu limba vorbita, preferand limba nativa.

 

 

Copii isteti #2: Bebelusii stiu sa-si imite parintii

Pana prin anii ’70 se spunea ca bebelusii pot imita expresiile faciale ale oamenilor pe care ii vad dupa varsta de 8 luni. Insa, profesorul Andrew Meltzoff, profesor de psihologie la Universitatea din Washington, a revolutionat stiinta prin descoperirile sale. Bebelusii suspusi experimentelor isi scoteau limba si o miscau dintr-o parte in alta, la fel cum faceau si adultii. Imitarea este mai mult decat o forma de amuzament a bebelusilor. Prin astfel de actiuni, ei isi dau seama in primul rand ca au o limba pe care o si pot misca, dupa propriul plac. Dupa 42 de minute de viata, bebelusii stiu si pot deja sa faca asta.

Meltzoff este convins ca bebelusii stiu deja ca sunt ca ceilalti, ca au calitati compatibile cu persoanele aflate in lumea extrauterina. “Imitarea este cel mai puternic instrument de invatare pe care il poate folosi un copil. De la a scoate limba, la a utiliza o lingura sau a ajuta un prieten la necaz”, spune Meltzoff.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/11/2013