18 lucruri pe care sa NU le spui sefului tau niciodata ! Atentie, te poate costa slujba!

by Sfatul Parintilor | 21/02/2018 18:08

Stim ca de-a lungul carierei tale este imposibil ca macar o data sa nu spui lucruri nepotrivite sefului tau, pe care ulterior sa le regreti si despre care sa-ti dai seama ca ti-au adus numai dezavantaje. Lista pe care noi ti-o propunem nu inseamna ca te va scuti neaparat de neplaceri, insa e important sa tii seama de ea, fiindca te poate ajuta.

 

Iata 18 lucruri  pe care e bine sa incerci sa nu le spui sefului tau. Atentie, te poate costa slujba!

 

 

1. “Imposibil. Nu se poate rezolva”

Este genul de gandire de care nici un sef n-ar vrea sa auda. Asta pentru ca suna a lipsa de interes si indiferenta. Deci, daca nu ai solutie alternativa, evita sa te exprimi asa.

 

 

2. “Numai atata lucru a fost compania in stare sa ne ofere?!”

Indiferent ca vorbim de un Christmas Party sau de noul sediu in care v-ati mutat, chiar daca e ceva ce nu-ti place, nu pronunta niciodata aceasta propozitie. Sefii tai se vor simti jigniti, iar pe tine te vor lua drept angajatul vesnic nemultumitlucru care poate avea repercusiuni in relatia dintre tine si sefi.

 

3. “Asta nu e problema mea!”

Si chiar daca e asa, un sef sau un coleg care are nevoie de ajutor se pot simti frustrati cand aud o asemenea replica. Si, pana la urma, orice sef cauta oameni care sa-si asume responsabilitati si sa poata rezolva cat mai multe probleme. Ori, daca tu il anunti de la bun inceput ca nu e problema ta…

 

 

4. “Sarcina asta nu e trecuta in fisa postului meu”

Exista o replica celebra din filmul “A Few Good Men”, in care Tom Cruise isi intreaba martorul, in fata Instantei, unde anume scrie ca una dintre sarcinile ofiterului din Marina Americana este sa faca curatenie pe hol. Evident, nicaieri. Ideea e ca foarte multe detalii nu sunt trecute in fisa postuluiindiferent despre ce post vorbimdar probabil ca oricum le faci, chiar daca nu e scris negru pe alb. Doar nu astepti sa-ti faca cineva ordine pe birou, de exemplu… Si in mod sigur curatenia biroului nu e trecuta in fisa postului. Deci, daca ti se da o sarcina “extra job”, ia-o ca atare si rezolv-o, fara alte comentarii.

 

 

5. “Chiar conteaza asa de mult daca termin sau nu proiectul asta?”

Nici un sef nu vrea sa te vada ca pierzi vremea cu un proiect si nu reusesti sa-l duci la bun sfarsit, cu atat mai putin sa-si dea seama ca mai esti si dezinteresat total de finalizarea lui!

 

 

6. “E cea mai mare prostie pe care am auzit-o!”

Iti dai seama cat de ofensat s-ar putea simti orice sef, auzindu-te cum gandesti despre o anumita situatie sau idéeori a lui, ori a altui coleg. In fond, propozitia exprima clar opinia ta despre seful in cauza… Il consideri un prost, in mod direct, exact asa cum consideri ca sunt si ideile lui.

 

7. ”Iti trimit cerere de prietenie pe Facebook! Sa-mi dai neaparat accept!”

Niciodata sa nu-i spui asta. Din politete, desigur, s-ar putea sa accepte, insa nu e politicos din parte ta, in schimb, ce faci. De altfel, e bine sa eviti orice fel de socializare cu seful tau; este indicat sa te abtii de la relatii foarte personale.

 

 

8. “Am baut cam mult aseara…”

E treaba ta ce faci in timpul tau liber, bineinteles, dar seful tau s-ar putea sa priveasca cam circumspect aceasta sinceritate absoluta. In fond, care sef isi doreste un angajat neproductiv?! Caci e clar ca lumina zilei ca n-ai cum sa fii in forma maxima, din moment ce azi noapte ti-ai facut de cap…

 

 

9. “Nu ma platesti suficient pentru atatea responsabilitati”

E cel mai gresit mesaj pe care-l poti transmite. Fiindca ti se poate raspunde fara echivoc: daca nu-ti convine, poti sa pleci. In plus, e clar ca esti nemultumit si te plangi de conditiile tale contractuale, ceea ce i-ar da tot dreptul sefului tau sa se gandeasca sa te inlocuiasca cu o persoana pozitiva.

 

 

10. Oftatul

Nimic nu e mai rau decat sa oftezi in fata sefului. Tipul asta de agresiune pasiva starneste foarte multa frustrare si totodata ambiguitate – fiindca seful tau nu va sti ce sa creada despre tine si reactia ta ambigua. Cand oftezi si atat, lasi loc la nenumarate interpretari.

Sfat general: Gandeste-te de doua ori inainte de a deschide gura! Fiindca in caz contrar exista posibilitatea sa-ti distrugi singur cariera.

 

 

11.  Ai auzit ce se vorbeste despre X in IT? Scandalos, nu-i asa?

in cazul in care un coleg de la locul de munca[1] nu-ti este un prieten apropiat pe care il cunosti inca din copilarie, n-ar trebui sa-i spui nicio barfa. Discutiile despre persoanele din birou pot cauza multe probleme, insa daca sunt implicati si superiorii, atunci scandalurile pot lua proportii astronomice. Tocmai de aceea n-ar trebui sa vorbesti de rau sau sa te plangi unui coleg despre seful tau, indiferent de cata incredere ai in el. Barfele sunt asemeni bulagarelui de zapada care se tot rostogoleste pana devine imens si niciodata nu stii ce ajunge la urechile superiorului tau. Prin urmare, nu-ti baga singur capul in lat.

 

 

12. Putem vorbi putin despre prima de concediu?

Evita discutiile despre bonusurile de concediu sau de sarbatori, sau de lipsa lor, cu superiorul tau. Chiar nu este cea mai fericita idee, mai ales acum cand, din punct de vedere economic, lucrurile se degradeaza in fiecare zi. Un bonus este un bonus si ar trebui sa-i multumesti sefului daca il primesti, indiferent de forma in care vine sau de marimea lui. Iar cand este vorba despre o marire a salariului, nu cere, pur si simplu, mai multi bani. Abordeaza subiectul cu diplomatie si evita sa-ti prinzi managerul la inghesuiala si sa-l ameninti ca pleci daca nu-ti satisface dorinta; este posibil ca si el sa fie de partea ta cand este vorba despre o potentiala crestere a salariului. insa, in acelasi timp, nu uita ca ultimul cuvant nu-l are seful tau, ci directorul de resurse umane sau chiar directorul general.

 

13. Sunt ocupat. Da-i lui X sarcina aceasta

Niciodata, dar niciodata nu trebuie sa rostesti urmatoarele 4 propozitii in fata angajatorului: “Nu pot”, “N-o fac”, “Este imposibil”, “Da-i lui X sarcina asta” sau “Fa-o tu”. Daca superiorul tau iti da ceva de facut, prima reactie ar trebui sa fie, “Ok” (poti sa-ti dai ochii peste cap dupa ce seful a parasit incaperea). Chiar daca sarcina pare imposibila pentru tine n-o respinge din start. Mai bine iti programezi o intalnire cu superioarul tau in legatura cu volumul de munca pe care il ai de facut si despre ce solutii ai la dispozitie. Supervizorul ar trebui sa realizeze ca angajatii stresati sau care au prea multe sarcini de indeplinit au tendinta de a avea o productivitate scazuta si, prin urmare, ar trebui sa dea dovada de intelegere.

 

 

14. Am descoperit ca aveti un profil pe site-ul de socializare Y si ca doriti sa va intalniti cu venina mea, proaspat divortata

Nu incerca sa te amesteci in viata romanica a superiorului tau. Poti interveni intre colegi si sa le faci cunostinta, este o practica comuna si acceptata, insa nu te implica cand este vorba despre superiorul tau, decat daca el/ea ti-o cere in mod expres.


 

15. Oh, Doamne, sunt atat de plictisit

Asa cum nu trebuie sa-i spui superiorului tau sa nu-ti mai dea sarcini de indeplinit sau o s-o iei razna, la fel nu trebuie sa te plangi ca esti plictisit sau ca job-ul tau este prea usor. Daca ai sentimentul ca sarcinile pe care le ai de indeplinit sunt prea usoare, da dovada de proactivitate si cere noi lucruri de facut sau ajuta pe cineva care are nevoie. Sunt sanse mari ca dorinta ta sa fie indeplinita, iar superiorul tau va aprecia initiativa de care dai dovada. Daca totusi, locul de munca te plictiseste, fie aplica pentru o alta pozitie din companie, sau schimba-ti jobul, daca ti se ofera oportunitatea.

 

16. Am stat pana la 2 dimineata la o petrecere noaptea trecuta. Pot sa plec astazi mai devreme?

Doar daca n-a participat el insusi la petrecere, seful tau va da dovada de prea putina intelegere in legatura cu activitatile tale extracurriculare, in special cele care implica alcoolul. Nu te plange ca esti mahmur si ca ai nevoie de odihna. Ai grija sa ai un tub cu antiinflamatoare pe birou, bea multa apa si invata din propriile greseli. Nu este problema superiorului tau. De asemenea, evita discutiile cu supervizorul tau despre problemele financiare cu care te confrunti, problemele maritale, dependenta de jocurile de noroc, politica, religie sau orice altceva care ar putea duce la taceri ciudate sau care l-ar putea face pe sef sa creada ca problemele personale pot sa-ti afecteze abilitatea de a duce la bun sfarsit sarcinile de la birou.

 

 

17. Pe bune? Asta e tot ce ne poate oferi compania?

Nu conteaza ca este vorba despre noile scaune din birou, de frigiderul comun sau de locul ales pentru petrecerea de sarbatori. Nu te duce la superiorul tau sa te plangi in legatura cu cat de putin ii pasa companiei de angajatii sai. Nicio firma n-o sa arunce banii pe fereastra si sa ofere angajatilor cele mai scumpe bauturi sau cele mai fine mancaruri si niciunuia nu-i face placere ca subalternul lui sa-si exprime nemultimirile in legatura cu acest subiect.

 

 

18. In weekend am vazut “Sefi de cosmar”. Ne putem intalni intr-o parcare pustie dupa munca?

Sa-ti exprimi nemultumirea in legatura cu seful tiranic sau incompetent spunandu-i ca ai fantezii de razbunare nu este cea mai buna abordare. Daca modul agresiv in care iti vorbeste superiorul tau sau purtarea lui interfereaza cu performanta ta, analizeaza bine unde si cum ti-au fost afectate rezultatele si stabileste o intalnire cu cei de la resurse umane in legatura cu ceea ce te deranjeaza.

 

 

 

(Sursa: askmen.com)

Endnotes:
  1. locul de munca: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/job-bani-cariera/cum-sa-ti-pastrezi-concentrarea-la-locul-de-munca/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/job-bani-cariera/18-lucruri-pe-care-sa-nu-le-spui-niciodata-sefului-tau/