Ma aude cineva?! Patru moduri in care sa te faci ascultata - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ma aude cineva?! Patru moduri in care sa te faci ascultata

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Ma aude cineva?! Patru moduri in care sa te faci ascultata
moduri in care sa te faci ascultata - sfatulparitnilor.ro - Depositphotos_262953066_L

Una din cele mai mari surse de frustrare din viata unui om este sa realizeze ca nu il asculta nimeni cand vorbeste, sa se simta ignorat si neapreciat.

Te-ai simtit vreodata in timp ce vorbeai ca erai ca si cum butonul vocii tale era pe mute ? Cat de mare este frustrarea si ce uriasa stare de stress si de lipsa de respect de sine genereaza aceasta situatie, numai cele care au trait asa ceva stiu. Deseori, acest sentiment ca nu contezi, ca esti o cantitate neglijabila desi tu te vrei exact opusul, te urmareste zile intregi si iti ingreuneaza sufletul, caci te simti fie furios pe ceilalti fie neputincios in a schimba ceva pe viitor.

Unii oameni par ca stiu sa capteze atentia chiar si in timp ce citesc o total neinteresanta lista de fertilizatori chimici, altii sunt ignorati indiferent ce incearca sa spuna.

Se pare ca este o intreaga arta in a-I implica pe altii sa te auda, si e valabil si pentru copiii nostri.

Totul porneste cu a observa cum fiecare om in parte reactioneaza la tine.

Cand incerci sa fii amabila, sa iti oferi serviciile, sa ajuti, ti se intampla ca ceilalti sa evite sa te priveasca in ochi?

Esti intrerupta sau oamenii arata prea putin interes pentru punctul tau de vedere? Poate ca treci drept o atoatestiutoare printre ei sau sfaturile tale sunt imbibate de critica, spune Tim Jarvis in “The Oprah Magazine”. Data viitoare cand ai vreo sugestie sau consideri ca vrei sa dai o mana de ajutor, incearca sa intrebi anturajul “Ati vrea sa auziti ce cred eu?” sau “Eu am un alt punct de vedere, vreti sa ma ascultati?”

Citeste si: Cum sa-ti educi fiica sa aiba incredere de sine si sa fie cu adevarat fericita

In timp ce vorbesti, oamenii isi verifica mesajele de pe telefonul mobil sau te fac sa te simti ca si cum le mananci timp important? 

Tony Alessandra, autoare cartii “Carisma: 7 cai sa iti dezvolti magnetismul”, afirma ca e posibil sa iti pierzi auditoriul din pricina discrepantei stilurilor de comunicare. Unii oameni reactioneaza la emotii si la povestiri, in timp ce altii vor sa treci direct la esenta si la concluzie. Observa si cat de rapid vorbeste interlocutorul tau, daca vrei ca el la randul lui sa te asculte. Daca vorbesti prea lent unui vitezist in ale comunicarii, mintea lui va incepe sa colinde; daca vorbesti prea rapid unei persoane mai lente, e posibil sa se simta frustrata si sa o pierzi.

Cand tu iti versi inima plina de probleme si te vaiti, observi ca oamenii incearca sa schimbe subiectul sau sa se sustraga?

Ei bine, asta se intampla pentru ca sunt persoane care se plang de dragul vaitatului, se autovictimizeaza nu cu dorinta de a gasi o rezolvare ci pentru ca discutand despre problemele lor, isi reduc nivelul de stress. Dar multi oameni, in special barbatii, interpreteaza ca li se cere ajutorul si pur si simplu nu doresc sa fie implicati in problemele altora. “Spune-i prietenului sau colegului tau de serviciu ca tot ce iti doresti este sa te descarci un pic la el, fara ca asta sa ii genereze vreo obligatie, ca nu trebuie sa spuna sau sa faca nimic. Acest lucru il elibereaza de angoasa” ne sfatuieste autorul John Gray.

Te mai poate interesa: 7 fraze manipulative si cum sa le combati

In tot cazul, daca vrei sa captezi atentia asupra ta, nu vei da gres daca iti manifesti interesul pentru ce are altcineva de spus,  facandu-l pe celalalt sa se simta important, si fiind si sincera in aceasta abordare. Cu alte cuvinte, poti fi prezenta, onesta si empatica. Cu cat asculti mai mult, cu atat mai mult vei reusi sa fii ascultata.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 22/06/2022