Cu ce te ajuta sa ramai recunoscator in vremuri grele

by Sfatul Parintilor | 10/03/2021 18:08

In vremurile tulburi in care traim, este usor sa cadem prada negativitatii, ingrijorarii, disperarii din pricina informatiilor pe care le primim si a situatiilor concrete confuze de viata pe care multi dintre noi le traiesc. Televizorul, ziarele si in general sursele de informatie ne asalteaza cu informatii incarcate negativ si cand ne aflam in mijlocul lor este destul de greu sa constientizezi ca esti prins si ca nu reusesti sa gasesti iesirea.

Daca la asta adaugam situatia precara financiara la care multe familii din tara au ajuns in ultimii ani, joburile instabile sau stirile despre crime si virusuri care genereaza epidemii sau chiar pandemii iminente, iata tabloul aproape complet al exteriorului nostru, care ne omoara orice urma de incercare sa ramai pozitiv si chiar si recunoscator pentru viata ta.

Somnul ne este afectat

Ne gandim prea des la ce e mai rau, ne temem de viitor, incercam sa ne punem la adapost asa cum putem si iata cum ne indepartam de singura sansa de a ne mentine starea pozitiva: contactul cu noi insine. Daca ne aflam in haos, tot ce ne domina este frica. Frica de orice. De saracie, de boli, de insucces, de perspectiva, de a nu fi un parinte ratat, de a nu reusi sa faci cate ti-ai propus in aceasta viata, frica de moarte, frica de accidente, frica de cutremure. Societatea pare a fi condusa pe baza de frica generalizata adusa la rang de lege nationala. Cat de dificil pare sa reusesti sa iti mai asculti vocea interioara, intuitia care iti sopteste care e drumul catre bine!

Cheia pentru a-ti creste nivelul de pozitivitate si optimism este urmatorul cuvant: recunostinta.

A fi recunoscator pentru ceea ce viata iti ofera, pentru ce experimentezi, pentru ce traiesti bun in ciuda a tot ce nu ai, nu reusesti, nu traiesti asa cum ai vrea, iata una din provocarile cele mai mari ale unui om.

Recunostinta este o trasatura valoroasa in special in vremuri grele in care pare ca suntem provocati permanent sa vedem cat si cate putem duce. Parca am fi, multi dintre noi, in fata unor noi teste si examene ale vietii.

Din punct de vedere medical, s-a constatat pe esantioane reprezentative insanatosiri miraculoase si imbunatatiri considerabile ale starii pacientilor ce sufereau de diverse afectiuni si care au practicat sistematic si organizat arta de a fi recunoscatori. Ce sa faci, mai concret, va puteti intreba?

Daca ai la indemana drept ingrediente multa vointa si dorinta sincera ca macar sa incerci, vei obtine un nou „tu”, mai fericit si cu siguranta mai puternic in fata vietii si mai sanatos. Rezultatele sunt in dese cazuri miraculoase.

Citeste si: Sfaturi practice despre recunostinta: Cum sa iti inveti copilul sa fie recunoscator[1]

Iata o mana de ajutor care iti poate fi alaturi in clipele cand cauti drumul catre liniste, bine, lumina:

Descopera pentru ce esti recunoscator.

Incepe un jurnal al recunostintei. Chiar daca cele mai bune elemente pe care le poti scrie la inceput in jurnal sunt faptul ca nu mai e infundata chiuveta sau ca masina a iesit din service mai devreme cu o zi decat era stabilit, iar acestea ti se par prea nesemnificative ca sa te obosesti sa le scrii fata de adevaratele tale probleme serioase cu care te confrunti, incearca. Daca te fortezi zilnic sa scrii cele mai mici si aparent neimportante motive pentru care poti fi recunoscator lui Dumnezeu, incet incet incepe sa ti se calmeze furtuna negativitatii. Mintea ti se antreneaza sa gaseasca ce sa scrie zilnic in jurnal, iar acest exercitiu inainte nu il faceai cu siguranta. Cand identifici permanent motivele tale de a fi pozitiv, devii mai vesel chiar daca provocarile pe care le ai de parcurs sunt tot acolo.

Vorbeste cuiva apropiat.

Spune-i un motiv pentru care esti recunoscator. Cand vorbim cu voce tare, cuvintele rostite de noi au o forta uluitoare de a ne construi realitatea si de a ne schimba starea de spirit. Alege sa vorbesti despre ceva minor pentru care esti bucuros si vei vedea cum starea ta se va schimba in bine. Practica asta in fiecare zi.

Nu iti mai pierde timpul ingrijorandu-te.

Studiile arata ca femeile se ingrijoreaza mult mai mult decat barbatii, respectiv le este teama de scenarii legate de viitor despre care nu stiu daca se vor intampla sau nu, dar sigur isi distrug starea de spirit a prezentului si uneori chiar si sanatatea. Anxietatea genereaza tulburari in sistemul cardiac, digestiv si neuro-vegetativ. Daca continui sa te ingrijorezi pe ideea drobului de sare, sigur pierzi contactul cu intuitia si vocea ta interioara si vei trai in haos mental si emotional.

Te mai poate interesa: 14 motive sa iti arati recunostinta

Ramai rece in fata fricii.

Cand alta informatie exterioara negativa vine in contact cu tine, fie ca tu ai cautat-o si aprofundat-o fie ca ti se spune pur si simplu, incearca sa o primesti fara frica ce o insoteste, redirectionandu-ti atentia catre motivele de recunostinta pe care tocmai le-ai constientizat si descoperit zi de zi. Nu permite ca exteriorul sa preia controlul starii tale. Refuza sa te lasi prins in capcana motivelor de suparare, care nu toate au legatura directa cu tine.

Daca alegi sa fii recunoscator, e doar o problema de optiune.

Realizeaza ca e o optiune personala sa ramai pozitiv in mijlocul haosului, dar daca alegi sa fii asa, asa vei reusi sa traiesti. Daca iti elimini voit, cu efort, elementele negative din jur, luptand ca ele sa nu te afecteze mai mult decat este firesc, vei reusi sa te mentii intr-o stare psihica mai echilibrata, deci te vei odihni mai bine, iar asta iti va aduce zile mult mai productive in orice realizezi tu zi de zi. Asadar, iti cresti singur sansele sa iti construiesti un viitor bun, pas cu pas, zi dupa zi, nu visand la realizari marete viitoare, dar traind clipa de clipa prezentul fara sa te lasi sufocat de mizeria negativului.

Nu poti fi negativ decat daca tu permiti asta.

Constientizeaza ca nimeni sau nicio circumstanta nu te poate face suparat, furios, infricosat, deprimat, panicat decat daca tu permiti ca asta sa se intample cu tine. Esti singurul care are control asupra emotiilor tale. Intamplarile au valoarea si emotiile pe care tu le acorzi. Nu degeaba ceea ce pentru tine este un capat de lume, pentru altcineva nu are nicio relevanta.

Nu rata nici: 4 obiceiuri de viata ale oamenilor recunoscatori[2]

Recunostinta e ca un magnet pentru binele tau viitor.

Vei vedea ca pe masura ce practici arta recunostintei, noi motive de bucurie vor veni spre tine. Ele existau acolo dintotdeauna, dar poate treceai peste ele prea repede, preocupat mai mult de cele rele, sau pur si simplu apar noi lucruri bune in viata ta pentru ca starea ta noua de spirit le permite sa apara.

Recunostinta este contagioasa.

Frumusetea de a fi recunoscator este ca, pe masura ce esti asa, ti se schimba atitudinea si fata de cei din jur si devii o persoana care radiaza in exterior mai multa lumina si stare de bine, iar acestea sunt contagioase. Ajuti astfel mai multi oameni sa iasa din negativism.

Te mai poate interesa si: Rugaciune de multumire. Cele mai puternice rugaciuni de multumire. Spune-le zilnic![3]

Fa diferenta dintre bunastare si adevaratele valori in viata.

Daca motivul supararii tale tine de bani, iata un sfat pentru tine: desi bunastarea financiara este importanta pentru viata de zi cu zi, ea nu este singura sursa de acces la adevaratele valori ale vietii tale. Identifica ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine, chiar daca nu ai banii necesari sau doriti in prezent.

Fericirea si satisfactia sunt doua lucruri diferite.

Putem sa vrem mai mult decat avem si totusi sa continuam sa fim fericiti cu ce avem, nu nemultumiti ca nu avem inca ceea ce ne dorim mai mult. A-ti propune sa ai mai mult nu ar trebui sa fie o frana in a te bucura de motivele de recunostinta pe care viata ti le ofera deja. Daca se intampla invers, niciodata nu vei avea suficient si niciodata nu vei fi fericit.

Ajuta-te pe tine ajutandu-i pe altii.

Foloseste orice ocazie ai la indemana pentru a darui, a-ti concentra mintea si inima catre alti oameni care au cu adevarat nevoi mari sau pur si simplu catre oameni cu care iti face placere sa fii generos. Fii recunoscator pentru ceea ce traiesti si simti datorita acestei experiente. Asta te va ajuta sa iti calmezi propriile anxietati legate de problemele tale si chiar este o forma de terapie importanta pentru calmarea sistemului nervos si imbunatatirea functionarii inimii.

Imagine de DreamPixer[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. Sfaturi practice despre recunostinta: Cum sa iti inveti copilul sa fie recunoscator: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/recunostinta-multumire-inspirational-educatie-copii/
  2. 4 obiceiuri de viata ale oamenilor recunoscatori: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/4-obiceiuri-de-viata-ale-oamenilor-recunoscatori/
  3. Rugaciune de multumire. Cele mai puternice rugaciuni de multumire. Spune-le zilnic!: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/rugaciuni-pentru-copii/rugaciune-de-multumire-cele-mai-puternice-rugaciuni-de-multumire-spune-le-zilnic/
  4. DreamPixer: https://pixabay.com/ro/users/dreampixer-6113970/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3615884
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3615884

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/cu-ce-te-ajuta-sa-ramai-recunoscator-in-vremuri-grele/