6 lucruri pe care nu le ştiai despre pielea ta, explicate de dermatologi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 lucruri pe care nu le ştiai despre pielea ta, explicate de dermatologi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Frumusețe și stil » 6 lucruri pe care nu le ştiai despre pielea ta, explicate de dermatologi

O piele frumoasă trebuie să fie în primul rând sănătoasă. Atât femeile, cât şi bărbaţii sunt preocupaţi de mai multe aspecte ale pielii (riduri, pete etc.) şi încearcă să le prevină sau să le trateze. Sunt însă şi multe alte lucruri pe care lumea nu le cunoaşte încă despre cel mai mare organ al corpului uman, pielea, potrivit unor medici dermatologi citaţi de site-ului womansday.com.

 

1. Pielea îţi transmite cât eşti de sănătos

Cum spuneam, pielea este cel mai mare organ al corpului, iar orice modificare a acesteia poate fi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea de sănătate. “Hormonii produşi de glanda tiroidă sunt direct responsabili de grăsimile naturale care protejează pielea, părul sau pigmentului părului. O persoană care suferă de hipertiroidism (glanda tiroidă secretă mai mulţi hormoni decât este normal) prezintă o îngroşare a epidermei, iar pielea devine moale. În schimb, o persoană cu hipotiroidism (glanda tiroidă secretă mai puţini hormoni decât este normal), prezintă o piele uscată cu tendinţe de îngroşare pe palme şi pe tălpi”, explică dr. Brooke Jackson, directorul al Skin Wellness Center din Chicago. La rândul său, dr. D’Anne Kleinsmith, dermatolog la Spitalul William Beaumont din Royal Oak, Michigan (SUA), spune că modificarea culorii şi texturii pielii în jurul gâtului este asociată, de regulă cu diabetul.

 

 

2. Oamenii au acelaşi pigment în piele

Indiferent de rasă, oamenii au acelaşi pigment în piele: melanina. Diferenţa de coloratură a pielii, părului şi irisului este dată cantitatea de pigment prezentă în organismului fiecăruia şi modul în care aceasta este repartizată. “Indiferent de cât de închisă sau deschisă este pielea unui om, cu toţii avem aproximativ acelaşi număr de melanocite, însă acestea producă melanină în funcţie de mai mulţi factori. De exemplu, pielea rasei africane conţine mai multă melanină decât caucazienii. În plus, cu cât granulele de melanină sunt mai dense, cu atât pielea este mai protejată împotriva cancerului de piele”, explică dermatologul Arnold Oppenheim.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/09/2013