5 probleme pe care le poti avea cu parul si cum sa scapi de ele

by Sfatul Parintilor | 24/11/2017 20:08

Oamenii care se confrunta cu pierderea parului si-ar dori raspunsuri rapide prin care sa afle cauza care le provoaca chelirea precum si o solutie rapida pentru rezolvarea problemei. Poate fi frustrant sa-ti pierzi parul mai ales ca ai impresia ca esti lipsit de orice control. Sunt o multime de cauze pentru care parul incepe sa-ti cada printre acestea numarandu-se stresul, nutritia nepotrivita, hipotiroidismul, schimbari hormonale sau boli autoimune. Tocmai pentru ca exista o multitudine de motive care sa aiba ca efect piederea parului este destul de greu de gasit adevarata cauza.

 

Iata cateva probleme legate de caderea parului si cum ai putea inversa procesul.

 

 

  1. Subtierea parului

Daca toate testele demonstreaza ca nu ai probleme cu tiroida, dezechilibrul hormonal ori boli autoimune atunci subtierea firului de par ar putea fi rezultatul unei deficiente in proteina, zinc ori seleniu. De vreme ce zincul ajuta la reproducerea celulelor, cresterea si repararea tesuturilor, deficitul de zinc poate afecta negativ abilitatea de crestere a organismului.

La fel, seleniul functioneaza ca si antioxidant, imbunatatind functionarea sistemului imunitar si ajutand abilitatea corpului de a functiona corespunzator, inclusiv cand este vorba despre cresterea parului.

Ce sa mananci: Alimentele bogate in zinc inclusiv fructele de mare, carnea de pui, carnea rosie si crustacee. Oualele si laptele contin zinc insa si cantitati mai mici, iar in cazul vegetarienilor cele mai bune surse sunt nucile, semintele si legumele. Nucile braziliene, organele animale si tonul sunt bogate in seleniu si, bineinteles, in proteina.

Atentie: un nivel ridicat de zinc in organism a fost legat de cancerul la prostata in cazul barbatilor.

 

 

  1. Albirea prematura a parului

Albirea prematura a parului este influentata de deficienta in vitamina B12. Parul sanatos si puternic se bazeaza pe un aport constant de sange si oxigen ceea ce inseamna ca este crucial pentru a mentine un nivel de vitamine B – care sunt esentiale in formarea hemoglobine. Daca nu ai suficienta vitamina B in corp, inseamna ca parului nu-i este oferit suficient oxigen. Din fericire, odata ce ii oferi organismului suficienta vitamina B 12, procesul de albire a parului se inverseaza.

Ce sa mananci: Alimentele bogate in B 12 includ crustaceele, ficatul, carnea de vita si miel, somonul, sardine, ton, iaurt si lapte. Vegetarienii ar trebui sa apeleze la suplimentele alimentare intrucat cele mai bune surse de B12 sunt de origine animala.

 

 

  1. Parul tern

Nu este nevoie de sa privesti fotografiile din revistele glossy pentru a sti ca un par stralucitor este un semn de sanatate si vitalitate. Insa nu arunca banii pe sampoane speciale si pe alte produse care promit ca iti vor face parul sa straluceasca – doar adauga in dieta ta alimente bogate in proteina si fier.

Cum parul este facut, in principal, din proteina este la mintea cocosului ca includerea sa in dieta va ajuta la cresterea si stralucirea parului. Fara suficienta proteina si fier in corp este greu de inlocuit parul care se pierde in mod natural. Asigura-te ca proteina pe are o mananci nu este bogata in grasimi: o dieta grasa poate avea ca rezultat cresterea nivelului de testosteron care a fost legat de pierderea parului.

Ce sa mananci: Printre alimentele bogate in fier se numara ficatul de vita, spanacul si stridiile. Alege proteinele slabe precum pestele, puiul, soia, lactate degresate, oua si migdale. Nu uita ca fierul este o sabie cu doua taisuri: si cand este prea mult ori prea putin in organism genereaza probleme importante de sanatate.

 

  1. Par uscat

Cele mai comune cauze ale uscaciunii parului vin din exterior: caldura excesiva din styling, vopselele de par cu chimicale, clorul. Insa daca medicul de familie iti spune ca niciunul dintre cele de mai sus nu sunt vinovate si nici nu ai probleme de ordin medical atunci poate ca ar trebui sa incluzi mai multe alimente grase in dieta ta.

Atunci cand ai parul uscat inseamna ca scapul nu primeste ori nu produce suficiente uleiuri naturale motiv pentru care parul nu este hranit. Include in dieta omega 3 care ajuta la circulatia sangelui si la cresterea celulelor si ajuta foliculii parului sa absoarba mai bine nutrientii motiv pentru care cositele vor deveni mai puternice si mai bine hranite.

Ce sa mananci: Printre alimentele care nu ar trebui sa-ti lipseasca din farfurie se numara somonul, nuci, semintele de chia si in. De asemenea, ai putea face masti pentru par din ulei de cocos si de masline.

 

 

  1. Matreata

Matreata este o afectiune comună a scalpului, care se regaseste la peste jumatate din populatia globului – cu ea se confrunta in general persoanele cu un nivel scazut de zinc si acizi esentiali in organism. Nu uita, zincul ajuta la reproducerea celulelor, cresterea si repararea tesuturile ceea ce inseamna ca un nivel suficient ajuta ca scalpul sa fie in forma foarte buna.

Ce sa mananci: Seminte de quinoa, fasole, alune, linte si portocale – toate sunt bogate in zinc in vreme ce semintele de in, migdalele, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale si ouale si surse excelente de acizi grasi.

 

 

Sursa: mindbodygreen.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/frumusete-si-stil/5-probleme-pe-care-le-poti-avea-cu-parul-si-cum-sa-scapi-de-ele/