5 controverse in cresterea copiilor. Pentru ce sunt parintii judecati - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 controverse in cresterea copiilor. Pentru ce sunt parintii judecati

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 5 controverse in cresterea copiilor. Pentru ce sunt parintii judecati
Credit foto: Imagine de M Ameen de la Pixabay

In presa din Marea Britanie, a fost publicata o fotografie cu Harper, fetita in varsta de 4 ani a lui David Beckham, in care aceasta apare cu o suzeta in gura. Isteria s-a declansat. O multime de oameni (parinti sau nu) s-a alertat, iar Beckham a fost judecat aspru caci o fetita de 4 ani este suficient de mare ca sa nu mai utilizeze suzeta!

Fostul fotbalist a replicat intr-un mesaj in contul sau de pe retelele de socializare. “De ce simt oamenii nevoia sa critice ce face un parinte cu copilul sau, fara sa cunoasca realitatea. Toata lumea stie ca atunci cand un copil nu se simte bine sau are temperatura ii dai ceva care sa-l aline, iar de cele mai multe ori o suzeta functioneaza. Asa ca cei care sunt gata sa critice ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte. Nimeni nu are dreptul sa ma judece ca parinte”, a scris Beckham.

Acesta nu este singurul “incident” care a “scandalizat” opinia publica. Va prezentam 5controverse in cresterea copiilor care au creat aprige dispute. Iata pentru ce mai sunt judecati parintii.

Alaptarea prelungita

In anul 2012, coperta revistei Time a starnit reactii diverse dupa ce a prezentat o mama care isi alapteaza copilul de aproape 4 ani. Jamie Lynne Grumet, in varsta de 26 de ani, din Los Angeles, povestestea atunci ca il alapteaza pe baiatul ei Aram, dar si pe baiatul adoptat din Etiopia, Samuel (5 ani). “Metodele mele de a-mi creste copiii vor fi considerate ofensatoare de multa lume”, a povestit femeia in cadrul unei emisiuni televizate. In plus, Grumet a declarat ca ea insasi a fost alaptata pana la varsta de 6 ani si le recomanda tuturor mamelor sa alapteze copiii cat mai mult timp posibil: “Nu este o regula universal valabila. Mamele trebuie sa se gandeasca in primul rand la binele copiilor lor”.

Argumente pro si contra

Laptele matern este la fel de bun si dupa primele 12 luni de alaptare. Intre 13 luni 25 de luni, laptele matern ofera 43% din necesarul de proteine, 36% din necesarul de calciu, 75% din necesarul de vitamina A, 76% din necesarul de acid folic, 94% din necesarul de vitamina B12, 60% din necesarul de vitamina C. In plus, copilul poate fi mai usor alinat la san, atunci cand are o nevoie. Alaptarea prelungita are si cateva dezavantaje: copilul are multi dinti, iar alaptarea poate deveni dureroasa; copilul poate cere cu voce tare sa fie alaptat, iar asta poate aduce oprobiul public.

Pupatul copiilor pe gura

Acum aproximativ 5 ani, cantaretul Harry Connick Jr. aparea in ziare pupandu-si pe gura fiica de 8 ani. Jessica Alba a fost si ea supusa unor critici vehemente dupa ce si-a pupat pe gura fiicele de 6 si 3 ani. “Oamenii isi lasa cainii sa-i linga pe fata. Eu de ce nu mi-as pupa fetele pe gura!?”, se intreba, atunci, retoric actrita.

Dezbaterea pe aceasta tema este inca aprinsa. E in regula sau nu? Cand este copilul prea mare pentru a mai fi considerat pupatul pe gura o chestiune inocenta?

Argumente pro si contra

Unii psihologi spun ca pupatul este inocent pana cand copiii nu se mai simt confortabil cu asta. Parintii si copiii sunt conectati intuitiv. In momentul in care unii sau altii nu se mai simt confortabil cu ideea pupatului pe gura, atunci acest obicei va inceta de la sine. Alti psihologi spun ca pentru copil, pupatul pe gura le creeaza confuzie. Daca tati o pupa pe mami, mami il pupa pe tati, iar amandoi pupa copilul pe gura, ce intelege copilul din aceasta poveste?

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 23/08/2015