Sunt oamenii generosi mai fericiti? Afla ce spun specialistii

by Sfatul Parintilor | 12/01/2024 18:09

Actele de bunatate si generozitate ii fac pe oameni mai buni? Gesturile altruiste depid de intentia cu care au fost facute? Potrivit studiilor, o persoana se simte mai bine si experimenteaza mai putin stres atunci cand actioneaza in interesul altor oameni.

Dr. J. Andrew Armour, neurocardiolog la HeartMath Institute’s Scientific Advisory Board a descoperit ca inima contine celule care sintetizeaza si elibereaza hormoni printre care epinefrina si dopamina. In plus, s-a stabilit ca inima secreta oxitocina, cunoscut si sub numele de hormonul iubirii si al atasamentului. In mod remarcabil. Concentratia de oxitocina produsa de inima poate fi la fel de ridicata precum cea produsa de creier. Atunci cand oferi o mana de ajutor semenilor tai, nivelul de oxitocina creste ceea ce ajuta la reducerea stresului. Comportamentul altruist poate, de asemenea, declansa in creier mecanismul recompensei, adica creierul incepe eliberarea de dopamina si endorfine.

Esti o persoana sanatoasa din punct de vedere spiritual? Iata 20 de indicii ca sa afli raspunsul[1]

Beneficiile hormonale ale actului de bine depinde de intentia cu care a fost oferit ajutorul.

Cercetatorii Elizabeth W. Dunn, Lara B. Aknin si Michael I. Norton au initiat un experiment in care au inmanat unor persoane cateva plicuri. Fiecare dintre ele continea o hartie de 5 dolari precum si un bilet. Unor persoane li s-a cerut sa cheltuie banii inainte de ora 5 p.m. pentru ei insisi. Altii au fost instruiti sa cumpere cadouri pentru o alta persoana sau sa ii doneze. „Desi exista multe studii care examineaza efectul veniturilor asupra fericirii, noi credem ca si modul in care oamenii isi cheltuie banii poate fi cel putin la fel de important ca si cat de multi bani obtin”, au scris autorii in articolul publicat in 2008 in Science magazine. „Noi credem ca banii cheltuiti pentru altcineva au un impact si mai mare asupra fericirii decat banii cheltuiti in folos propriu. Participantii care au cumparat cadouri pentru ceilalti au raportat un nivel mai ridicat de satisfactie decat cei care au cheltuit banii pentru ei insisi”.

Rezultate asemanatoare au fost obtinute si de un sondaj realizat de Gallup World Poll in perioada 2006-2008, in 136 de tari, potrivit unui articol din Greater Good newsletter al Universitatii din California. „In 120 din cele 136 de tari, persoanele care au facut acte de donatie in ultima luna au raportat o satisfactie mai mare in viata. Relatia dintre donatie si fericire este aceeasi indiferent ca vorbim de tari bogate sau tari sarace. Conexiunea din cheltuielile in scop social si fericire pare a fi universala”.

Mai mult decat o fericire mai mare, generozitatea sau altruismul ii fac pe oameni sa se simta mai bine si nu vorbim aici de un efect psihologic.

Spre exemplu, nivelul de oxitocina creste odata ce sunt facute, din inima, acte de generozitate. Iar aceasta crestere a oxitocinei nu doar ca iti da o stare de bine ci s-a observat si ca reduce nivelul stresului.

In plus, sustin oamenii de stiinta, generozitatea declansaza in creier mecanismul recompensei in urma caruia sunt eliberate dopamina si endorfinele. Insa, au punctat cercetatorii, beneficiile hormonale depind de sinceritatea intentiei care se ascunde in actiunile de binefacere.

Stephen G. Post, presedinte al Institute for Research on Unlimited Love, spune ca a descoperit puterea generozitatii pe cand era un copil. „Uneori, ma plictiseam dupa amiezile si atunci mama cu intelepciunea ei imi spunea mereu, Stephen, de ce nu te duci tu afara sa ajuti pe cineva?”, a declarat Post in 2011 la o conferinta despre puterea generozitatii, compasiunii si sperantei oraganizata la Dalai Lama Center.

Cand isi asculta mama se simtea mult mai bine, mai fericit

„De fiecare data functiona. Asta inseamna ca generozitatea este una dintre modalitatile prin care putem sa ne simtim mai bine prin contribuirea chiar si cu gesturi marunte la imbunatatirea vietii celorlalti. Cand nu urmarim un castig printr-un comportament generos, experimentam bucurie, o stare de sanatate mai buna si, chiar, ne creste speranta de viata”. O multime de studii, facute in ultimii 20 de ani, au validat observatiile lui Post.

Voluntariatul, un alt aspect al generozitatii si altruismului, a fost analizat, in ultimii zece ani, de oamenii de stiinta. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care fac voluntariat sunt, adesea, mai sanatoase, fericite si traiesc mai mult decat cei care nu participa la astfel de actiuni.

5 exercitii antice de respiratie profunda. Te vor relaxa instantaneu[2]

Esti constient de beneficiile personale ale ajutorarii celorlaltii?

De multi ani The HeartMath Institute ii invata pe oameni cum sa cultive altruismul cu ajutorul unor tehnici concentrate pe inima. Prin intermediul acestora oamenii sunt invatati cum sa activeze bunatatea si compasiunea in viata de zi cu zi.

Cercetarile facute de The HeartMath Institute au aratat ca participantii care au practicat aceste tehnici au experimentat schimbari hormonale care au avut rezultate benefice asupra sanatatii, fericirii si longevitatii. Printre beneficiile care provin din emotiile pozitive de genul aprecierii, compasiunii si bunatatii generate de generozitate si altruism se numara:

– nivel mai scazut al stresului;

– o stare emotionala, fizica, mentala si spirituala mai sanatoasa;

– cresterea increderii si a imaginii de sine;

– imbunatatirea relatiilor.

Sursa: heartmath.org

Imagine de Michaela, at home in Germany • Thank you very much for a like[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Esti o persoana sanatoasa din punct de vedere spiritual? Iata 20 de indicii ca sa afli raspunsul: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/esti-o-persoana-sanatoasa-din-punct-de-vedere-spiritual-iata-20-de-indicii-ca-sa-afli-raspunsul/
  2. 5 exercitii antice de respiratie profunda. Te vor relaxa instantaneu: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/5-exercitii-antice-de-respiratie-profunda-te-vor-relaxa-instantaneu/
  3. Michaela, at home in Germany • Thank you very much for a like: https://pixabay.com/ro/users/kranich17-11197573/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=6304767
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=6304767

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/sunt-oamenii-generosi-mai-fericiti-afla-ce-spun-specialistii/