Singuratatea in casnicie, din perspectiva psihiatrului ortodox - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Singuratatea in casnicie, din perspectiva psihiatrului ortodox

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Singuratatea in casnicie, din perspectiva psihiatrului ortodox
Singuratatea in casnicie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - couple-260899_1920

Singuratatea in doi, singuratatea in casnicie, este o situatie des intalnita in vremurile pe care la traim.

Casatoria autentica este calea transformarii religioase a iubirii erotice care leaga doua persoane si se poate spune ca tocmai in cadrui acestui proces tainic al transformarii consta taina casatoriei. Multe familii contemporane care traiesc asa cum vor, refuzand ajutorul lui Dumnezeu, au o multime de probleme psihologice si morale, dar si multa instabilitate… Familia nu poate construi relatii bune fara Dumnezeu!

Nu putine sunt persoanele, indeosebi femei, care merg la preoti, la un duhovnic cu aceasta provocare: multe femei casatorite de cativa ani spun ca se simt tot singure. Exista singuratatea in casnicie?

 

Raspunsul  lui dr Dmitri Avdeev, psihiatru, psihoterapeut si psiholog rus de notorietate, despre singuratatea in casnicie:

Atunci cand aud astfel de destainuiri, imi dau seama o data in plus ca singuratatea in casnicie este totusi o problema spirituala. Din pacate, multe sotii nu cunosc tainele fericirii familiale iar acestea sunt foarte simple.

Va voi spune una din ele. Fiecare sotie trebuie sa stie ca sotul sau mirele ei este doar un material brut sau, vorbind in termeni figurativi, o bucata de plastilina. Sotia sau mireasa este insa un sculptor de inalta clasa. Asa ca ea trebuie ca utilizand tehnologii contemporane sa transforme aceasta plastilina intr-o statueta care raspunde cerintelor inaltei arte.

Problema instrainarii in casnicii este cunoscuta preotilor inca din vechime. Cine este vinovat de aceasta? Mi se pare ca problema consta in lipsa de educatie spirituala a ambelor parti. Noi, cu totii, suntem un pic egoisti. Indragostindu-ne de cineva, ne-am indragostit de fapt de noi insine in acea persoana, asteptand ca noua noastra stare sa se transforme intr-o fantana de bucurie si de placeri.

Casnicia autentica inseamna munca zilnica.

 

Si aceasta munca se refera la capacitatea de comunicare cu alesul. Si ce auzim ca se intampla in familii azi? “Ce mai vrei? Nu am timp de tine” sau “Nu ma intelegi, de ce vorbesti cu mine pe tonul acesta?”. In convorbirile noastre nu incap decat consumul si solicitarile, asteptarea unei minuni din partea celuilalt. Numai ca in fiecare convorbire este important firul comunicarii. A invinge singuratatea in doi sta in puterea noastra. Straduiti-va sa comunicati mai mult cu sotul, gasiti teme interesante pentru el si daca acesta va musca momeala trageti imediat undita.

Sa presupunem ca nu sunteti deloc interesata de fotbal insa daca sotul dvs este un microbist inrait, alaturati-va la meciuri. Nu va va face nici un rau o astfel de petrecere de timp. Dar relatia cu sotul va cunoaste un val de prospetime. Intrebati-l “de ce ai nostri au pierdut in fata spaniolilor>”. Nu este exclus sa va propuna sa mergeti la o plimbare ca sa discutati despre meci. Considerati aceasta ca fiind primul pas in apropierea de el. Convorbirea poate avea ca tema orice il intereseaza pe sot. Renasterea si intarirea relatiilor dvs cu sotul pot fi facute prin intermediul sfaturile extraordinare carti “Insemnari despre viata de familie” a imparatesei Alexandra a Rusiei.

 

Cand intervine singuratatea in casnicie, cel mai grav este sa iti inchipui ca ai fost uitat, ca nu esti interesant, ca nu te mai iubeste nimeni.

 

Ca preot mi se intampla des sa aud astfel de cuvinte. De obicei, le amintesc doamnelor despre Cel care este deasupra noastra. El ne vede tot timpul, ne asculta si ne iubeste. Cel mai important este sa crezi in aceasta dragoste si crezand, o vei avea. Astfel, rugaciunea noastra nu va ramane fara raspuns fiindca Tatal Ceresc stie cele ascunse ale inimii noastre. Dumnezeu ne iubeste si de aceea ne poarta de grija. Daca vorbim despre viata pamanteasca, va trebui sa intelegeti ca legaturile dintre soti nu sunt un antidot pentru singuratate. O femeie casatorita poate fi, deasemenea, singura si nefericita.

 

Singuratatea sufleteasca le face pe multe femei asemanatoare.

 

Acestora li se vede pe chip oboseala de viata, iar privirea candva vie le devine mohorata. Mersul gratios se transforma in unul greoi, inima le este plina de invidie fata de prietenele mai fericite. Toate gandurile si vorbele se reduc, de obicei, la lipsa lor de asezare in viata. Femeile acestea se plang tot timpul ca nu sunt suficient de implinite pe interior, ca se simt singure desi li s-a implinit chemarea materna si matrimoniala. Nu este de mirare ca pentru ele un mic motiv de intristare se transforma in deceptie iar o mica greutate in impas.

Daca veti incerca sa nu fiti deprimate si suparate, daca veti fi mereu ocupate cu treburi interesante, atunci toate vor fi la dvs ca in zicala: “albina ocupata nu are vreme de suparare”. Ocupati-va timpul si atunci nu veti avea momente de tristete profunda. Daca lucrati cu oamenii, atunci aveti posibilitatea sa depuneti o particica de suflet in comunicarea profesionala.

In lume sunt multi oameni necajiti care asteapta mangaiere de la noi.

 

De aceea, daruindu-le un cuvant bun veti simti ca au nevoie de dvs si ca multi va vor cauta compania. Veti fi, cu siguranta, observata, atunci cand veti deveni vesela si radianta. Zambetul dvs care incalzeste inimile celor din jur nu va trece neobservat la fel ca ochii care radiaza bucurie, bunatate si mila.

Tineti minte ca Dumnezeu vede dorintele noastre. Invatati sa traiti fara sa asteptati de la partener sa va aduca in totalitate umplerea unui gol sufletesc si nu asteptati sa vi se planga de mila.

 

Multumim editurii Sofia, “Femeia si problemele ei”, tiparita cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului

Mai multe articole pe aceasta tema aici.

Data articol: 18/07/2018