ÎNVĂȚĂTURILE Părintelui ARSENIE PAPACIOC: „Nu contează ce zic OAMENII despre tine, ci ce zice DUMNEZEU. Pentru că FOCUL IADULUI are calorii mai multe...” - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

ÎNVĂȚĂTURILE Părintelui ARSENIE PAPACIOC: „Nu contează ce zic OAMENII despre tine, ci ce zice DUMNEZEU. Pentru că FOCUL IADULUI are calorii mai multe…”

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » ÎNVĂȚĂTURILE Părintelui ARSENIE PAPACIOC: „Nu contează ce zic OAMENII despre tine, ci ce zice DUMNEZEU. Pentru că FOCUL IADULUI are calorii mai multe…”
„In invatatura crestina, imi spunea parintele, la Techirghiol, moartea nu este pierdere. Ai nostri, martirii, sunt eroi, macar ca i-au spintecat si le-au taiat capetele. Dar nu au murit, ci, din contra, s-au adaugat la vesnicie. Pentru ca viata pe pamant nu e altceva decat pregatirea pentru cealalta viata. Cum zice Mantuitorul: «Si a trecut de la moarte la viata!». Auziti? Viata e Dincolo, si noi asta facem, trecem dinspre moarte spre viata…”
M-am intrebat de ce parintele Arsenie Papacioc a ales malul marii ca loc in care sa cunoasca nemarginirea dragostei de Dumenzeu si acel „aeternum vale” al fapturii subtiri si evanescente… Poate, ma gandesc, acolo, la Techirghiol, l-a manat destinul sau crestin: sa-si mantuie viata calatoare sub acoperamantul unei biserici de lemn – si ea, tot calatoare; acea bisericuta stramutata din muntii regali ai Caraimanului – care vegheaza si castelul de la Sinaia – pana la Techirghiol, de teama ca „s-ar arde-ntr-o noapte”. Ori, poate, prea multele intrebari ale celor multi, la care se simtea chemat sa raspunda, nu l-au lasat sa stea prea mult intr-un loc. Si parca nici n-ar fi de mirare, cand insusi Apostolul Andrei si-a deschis calea increstinarii noastre pe la Dunare si pe la Mare, cand Athosul crestin ortodox e-nconjurat din trei parti de mare, cand domnul poeziei noastre, Eminescul, privea marea ca pe o poarta a mortii si a vietii celei vesnice…
Și daca Arsenie Papacioc ar fi ajuns sa implineasca suta de ani (s-a stins la 98 neimpliniti) ar fi ramas la fel de tanar in spi­rit, asa cum l-am cunoscut intr-o amiaza de toamna, la Techirghiol. Eram fata in fata: eu, parand un batran obosit de sine si de lumea sa, el, parand un tanar etalandu-si fervoarea pentru Dumnezeu si raspunsurile maiestrite la intrebarile imposibile ce i le puneam.
„Dumneavoastra, mi-a zis el atunci, nu e suficient ca m-ati cunoscut daca intalnirea noastra nu schimba ceva. De folos ar fi daca v-ati rupe nitel si pentru altul. Drumul asta este cel placut lui Dumnezeu.
 

Data articol: 02/07/2015