7 greseli pe care le faci cu trecutul tau. De ce nu trebuie sa-l ignori sau sa-l negi

by Sfatul Parintilor | 17/08/2020 18:08

Trecutul[1] poate fi cel mai bun prieten al nostru, dupa cum poate fi cel mai mare dusman. Intamplarile din trecut ne pot bantui sau ne pot ajuta. Cheia este sa mergi mai departe intr-un mod cat mai sanatos posibil, acceptand consecintele intr-un mod constructiv.

Iata 7 greseli pe care le faci cu trecutul tau.

1. Infrumusetezi trecutul

Cand versiunea non-fictiune a trecutului tau nu este ceea ce ti-ai fi dorit, poti avea tendinta sa “infrumusetezi” cate putin. Un fel de poveste pescareasca despre prinderea unui rechin, cand tu n-ai prins decat un carasel. Putem sa spunem ca am avut o copilarie fascinanta, cand in realitate am trait intr-o familie dezorganizata sau abuziva.

Viata imaginata iti aduce o bucurie falsa si, inevitabil, poti ajunge la o realitate mai mult decat depresiva. Daca ai avut o copilarie nefericita, apreciaza anii dificili prin care ai trecut si cum te-au ajutat ei sa evoluezi intr-un caracter puternic. Accepta faptul ca parintii au facut ce au putut ei mai bine, cu cunostintele pe care le-au avut la momentul respectiv.

2. Ignori trecutul

Ignorarea trecutului este optiune foarte usoara, dar deloc sanatoasa. Constientizarea experientelor neplacute prin care ai trecut este primul pas spre vindecare. Indiferent daca ai trecut printr-un abuz de ordin fizic, emotional, sexual, psihologic, iti trebuie foarte mult curaj sa te confrunti cu acesta, insa un psihoterapeut iti poate veni in ajutor, te poate ghida in procesul de vindecare.

Acest proces nu inseamna sa iei raspunderea asupra ta sau sa te invinovatesti cu ceva, ci doar sa iti asumi responsabilitatea asupra raspunsului tau la acel trecut si intrarea in posesia controlului asupra vietii tale.

3. Romantarea trecutului

Acesta este un raspuns tipic persoanelor care traiesc intr-o relatie de cuplu abuziva. De dragul vremurilor trecute – poate bune odinioara – inchid ochii si transforma filmul horror pe care il traiesc intr-o pelicula romance stralucitoare. Daca relatia ta scoate ce e mai rau din tine, nu are rost sa transformi aceste sentimente toxice intr-o comoara nepretuita. Asculta-ti emotiile, mediteaza si lasa ratiunea si logica sa isi faca datoria.

4. Negarea trecutului

Negarea trecutului este mai rea decat ignorarea lui. De exemplu ai contribuit la “saparea” unui coleg de munca si ai fost prins, iar tu negi cu vehementa, desi stii ca este adevarat. Nimeni dintre noi nu are un “CV” curat, insa fuga de responsabilitate nu face deloc bine. Orice sfant are un trecut, orice pacatos are un viitor. Iar viitorul incepe in momentul in care nu iti negi trecutul.

5. Imitarea trecutului

“Ziua cartitei” este un film grozav, dar in viata reala este un cosmar. Succesele trecute pot servi ca o incurajare pentru viitor, insa nu ar trebui sa se transforme in tipare dupa care sa actionezi mereu si mereu. Fericirea merge mana in mana cu schimbarea si dezvoltarea personala. Daca iti schimbi job-ul pentru a avea aceeasi pozitie, dar la o alta companie, nu ai facut altceva decat sa imiti trecutul. Iti promiti ca nu te vei mai intalni cu persoane care beau in nestire si, cu toate acestea, te trezesti ca iei cina cu cineva care este mai sus decat un zmeu.

Ia o foaie de hartie si noteaza-ti sincer ce ai facut in ultimii 5 ani din punctul de vedere al sanatatii, profesiei, relatiilor. Esti mai bun decat acum 5 ani? Daca trebuie sa te gandesti prea mult la raspuns, inseamna ca n-ai facut prea mult.

6. Proiectezi trecutul in viitor

Poate ca ai fost agresat sau discriminat la un moment dat, ai realizat asta, dar ai hotarat sa gestionezi situatia intr-un mod nefericit. Si, in loc sa tratezi oamenii asa cum ti-ai dori tu sa fii tratat, ii tratezi asa cum ai fost tratat tu in trecut. Partenerul tau e agresiv, iti lovesti si tu copiii fara motiv.

Prietenii tai obisnuiesc sa intarzie la intalniri, iar tu incepi sa-i barfesti. Incercand sa te razbuni pentru fiecare suferinta este o misiune imposibila si chiar stupida. Este adevarat ca oamenii raniti ranesc la randul lor, rasismul duce la rasism, insa daca faci o schimbare, binecuvantezi si trimiti iubire, lucrurile se pot schimba.

7. “Mostenesti” trecutul

Daca tatal tau a fost iute la manie, asta nu inseamna ca si tu trebuie sa faci la fel. Parintii nostri au avut cele mai bune intentii, insa ideile lor de succes si fericire sunt foarte diferite de ale noastre. Insecuritatea parintilor nostri se transforma in pasivitate si lipsa curajului pentru noi.

Sursa: mindbodygreen.com

Imagine de S. Hermann & F. Richter[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. Trecutul: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/ce-lucruri-din-trecut-ar-trebui-sa-uiti/
  2. S. Hermann & F. Richter: https://pixabay.com/ro/users/pixel2013-2364555/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2786277
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2786277

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/7-greseli-pe-care-le-faci-cu-trecutul-tau-de-ce-nu-trebuie-sa-l-ignori-sau-sa-l-negi/