Familie-Părinţi/Actualitate

5 trucuri simple sa-i influentezi pe ceilalti. Punctul 4 te va uimi!

sfatulparintilor.ro - putere de convingere - stockfreeimages.com

 Daca vrei sa te impui in fata altora, fara sa pari arogant, poti aplica niste tactici subtile prin care sa te apropii de oameni. Iata 5 trucuri simple sa-i influentezi pe ceilalti.

 

 

  1. Complimenteaza

Truc: Flatarea te va ajuta sa obtii ceea ce vrei.

Complimentele pot fi folositoare in aproape orice situatie. Atentie insa: daca nu sunt sincere atunci vor face mai mult rau decat bine. Oamenii de stiinta au studiat motivatiile din spatele reactiilor oamenilor la complimente si au descoperit cateva lucruri interesante.

Astfel, oamenii au tendinta de a cauta echilibrul cognitiv, adica incearca ca gandurile si sentimentele sa fie organizat in mod similar. Asa ca atunci cand flatezi pe cineva care are o parere foarte buna de sine si vede complimentul drept sincer, te va place mai mult, de vreme ce le validezi perceptia pe care au despre ei insisi. Daca, in schimb, ridici in slavi pe cineva cu o parere proasta despre el insusi, sunt sanse mari ca procedand astfel sa-ti tai singur craca de sub picioare intrucat ceea ce tu le transmiti interfereaza cu imaginea proasta pe care o are despre el.

 

 

  1. Tinteste sus

Truc: Cere mai mult decat speri sa obtii si abia apoi coboara stacheta mai jos.

Aceasta tehnica este cunoscuta sub numele de usa in fata. Incepi prin a face o cerere cu adevarat ridicola – una la care esti convins ca vei primi un raspuns negativ. Dupa ce ai refuzat „iti cobori” din pretentii si ceri exact ce ai nevoie, ceea ce iti doreai inca de la inceput sa obtii. Persoana in cauza se va simti prost ca te-a refuzat anterior si va face tot posibilul sa te ajute de asta data. Oamenii de stiinta care au testat tehnica spun ca aceasta functioneaza foarte bine atata timp cat aceeasi persoana face ambele cereri, intrucat persoana care initial a spus nu se simte obligate sa-ti dea o mana de ajutor atunci cand o rogi din nou.

 

 

  1. Oferta pe care nu o pot refuza

Truc: Cere ceva ce nu poate fi refuzat.

Aceasta tehnica este inversul celei „Tinteste sus”. In loc sa incepi cu o cerere imensa, fa una marunta. Odata ce cineva s-a decis sa te ajute, sau sa faca ceva pentru tine, sunt sanse mari sa fie de aocrd si cu o cerere mai mare. Oamenii de stiinta au vrut sa testeze aceasta tehnica.

Mai intai i-au convins cateva persoane sa fie de acord sa-si exprime suportul pentru paduri si mediul inconjurator – ceea ce nu este decat o cerere simpla. Apoi au descoperit ca odata ce au obtinut acordul lor in aceasta privinta, s-au dovedit mai usor de convins sa cumpere produse care sustin padurile si mediul inconjurator. Totusi, lasa sa treaca una doua zile inainte sa vii cu cea de-a doua cerere pentru ca doar asa functioneaza tehnica.

 

 

  1. Oglindirea

Truc: Oglindeste-le comportamentul.

Unii oameni practica oglindirea in mod natural, fara sa fie constienti de asta. Aceste persoane sunt considerate cameleonice se integreaza usor in orice mediu, prin copierea comportamentelor, gesturile si chiar tiparele de vorbire. Acesta abilitate poate fi utilizata si in mod constient si este o modalitate grozava de a te face placut.

Potrivit oamenilor de stiinta persoanele copiate sunt mult mai dispuse sa actioneze favorabil in cazul persoanelor care le-au oglindit. Totodata, cercetatorii au remarcat ca persoana care a fost copiata este mai amabila cu cei din jur – oameni care nu au fost implicati in proces. Potrivit oamenilor de stiinta, oamenii oglinditi se simt validati se semenii lor, ceea ce-i face mai draguti si deschisi cu ceilalti. Se simt mai bine in pielea lor si, prin urmare, increderea in sine creste, sunt mai fericiti si dispusi sa-i ajute pe ceilalti.

 

 

  1. Nu contrazice partenerul de discutie

Truc: nu corecta oamenii nici macar atunci cand gresesc.

De asemenea, in celebra sa carte Carnegie a subliniat faptul ca nu este bine sa le demonstrezi oamenilor ca se insala: procedand astfel vei obtine opusul rezultatului scontat de tine – acela de a te face placut. Exista si o modalitate mai buna si mai politicoasa de ati sustine punctul de vedere fara sa-i spui cuiva ca se insala – ceea ce ii starneste orgoliul. Se numeste pivotul lui Ransberger si a fost inventat de catre  Ray Ransberger si Marshall Fritz. In loc sa pornesti o discutie in contradictoriu, asculta ce are de spus interlocutorul tau si apoi incearca sa ii intelegi sentimentele.

Dupa aceea, pornind de la punctele in care sunteti amandoi de acord, incerci sa explici cum vezi tu lucrurile. In acest fel le vei capta atentia si ii vei putea corecta fara ca ei sa se simta jigniti.

 

 

Sursa: listeverse.com

 

 

 

Vizualizări: 1134
 

Cuvinte cheie: ,