5 lucruri pe care oamenii fericiti le au in comun. Tu esti printre ei? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 lucruri pe care oamenii fericiti le au in comun. Tu esti printre ei?

3. Oamenii fericiti evita fanteziile „o sa fiu fericit doar daca…”

Daca as primi un job mai bun… As fi fericita doar daca as mai slabi …. Viata ar fi perfecta doar daca as intalni barbatul pe care il astept…..

Oamenii fericiti nu se afunda in acest tip de gandire.

Ultimele studii arata ca oamenii sunt destul de slabi ghicitori cu privire la ce ii poate face fericiti. Oamenii au iluzii care cred ca le va aduce fericirea, se agata de ea si cand traiesc opusul, adica nefericirea, socul si deziluzia sunt cu mult mai mari. Intr-un studiu, oamenii singuri au fost intrebati „Cat esti de fericit de viata ta in general?” dar si „Cate intalniri romantice ai avut luna trecuta?’. Cand li s-a pus intai intrebarea a doua, cu intalnirile, viata sentimentala (pe care oricum nu o aveau) a capatat o pondere mult mai mare in raspunsurile lor despre ce i-ar face fericiti decat in cazurile in care li s-a pus doar prima intrebare, cee generala. In concluzie, cand iti conditionezi starea de bine de ceva, de cineva, de a obtine ceva anume, iti scazi dramatic sansele de a fi fericit.

 

Un alt argument impotriva fanteziilor „doar daca” are legatura cu starea de bine activa – influenteaza creierul si diminueaza nivelul de asteptare pentru fericire. Cand mintea asociaza fericirea cu momentul acela initial in care obtii casa mult visata sau ai partenerul mult asteptat, de la sine este inteles ca nu vei avea aceeasi cantitate de fericire la 2 ani dupa ce stai in casa aceea sau la 3 ani dupa ce te afli in relatia cu acel partener. Acest tip de asteptari si afirmatii sunt periculoase, asadar.

 

Oamenii fericiti sunt intelepti cand vine vorba de asemenea conditionari, de aceea isi mentin viata plina de tot felul de noutati, chiar daca ele sunt doar cand incerci o activitate noua sau continui sa faci ceva pe care stii bine sa il faci. Fie nou, fie vechi, oamenii fericiti se bucura in egala masura de ele.

 

4. Oamenii fericiti isi pun cei mai buni prieteni pe primul loc 

Nu mai este nicio surpriza faptul ca implicarea in relatii sociale este unul din factorii cei mai importanti pentru a fi fericit. Ce este nou insa este ca natura relatiilor conteaza! Decat sa pierzi vremea flecarind cu o grup mare de bune cunostinte, poti obtine mult mai multa stare de bine autentica daca petreci perioade mai lungi de timp cu un prieten foarte apropiat, asa cum arata cercetarile de la Universitatea din North Arizona. Iar beneficiul celui-mai-bun-prieten nu este neaparat acela ca alaturi de el te cufunzi in discutii adanci si profunde. Una din cele mai esentiale placeri ale prieteniei apropiate este simpla companie pe care v-o oferiti reciproc. Pur si simplu, a iesi impreuna, a te plimba prin mall, a merge la un film sau a manca floricele pe intuneric cu cel/cea mai buna prietena este un beneficiu important si o cale sigura spre fericire.

 

5. Oamenii fericiti isi dau voie sa fie fericiti

Pe cat de mult credem ca ne dorim sa fim fericiti, multi dintre noi suntem convinsi adanc in noi ca este gresit sa fii (prea) fericit. Exista ceva in cultura populara care mentine o dependenta de nefericire. Ea vine din religie, din cultura sau din familia sau mediul in care fiecare dintre noi am crescut. De regula, te simti vinovat daca tu te distrezi, te simti bine sau iti este mai bine decat celorlalti din jur care se vaita ca sunt nefericiti.

„Exista si o cultura la moda care spune ca nu trebuie sa alergi dupa fericirea ta personala inainte sa rezolvi pe toata lumea saraca din jur care moare de foame sau nu are medicamentatie suficienta cand este bolnava” spune Howard Cutler, coautor cu Dalai Lama la cartea „Arta fericirii intr-o lume plina de probleme”.

Dalai Lama ne sfatuieste sa tindem sa obtinem pe ambele in acelasi timp: si fericirea personala dar si sa facem bine celor din jur aflati in nevoie. Este evident si studiile o arata fara urma de indoiala: oamenii fericiti sunt mult mai deschisi si inclinati sa ii ajute pe altii. Oamenii fericiti sunt si soti mai buni sau sotii mai bune si cu siguranta parinti mai buni.

In alt studiu celebru, calugaritele care si-au exprimat in autobiografiile lor emotii pozitive precum recunostinta si optimismul au trait in medie mai mult cu 10 ani decat celelalte.

 

Asadar mesaj pentru toti pesimistii care inca au nevoie sa fie convinsi sa se schimbe: ganditi-va cat de mult bine faceti lumii si voua insiva daca permiteti ca putina fericire sa intre in viata voastra.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 29/08/2017