3 motive pentru care oamenii nu renunta la control - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

3 motive pentru care oamenii nu renunta la control

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » 3 motive pentru care oamenii nu renunta la control
motive pentru care oamenii nu renunta la control

Atunci cand ne nastem suntem liberi: liberi sa traim, liberi sa iubim, liberi sa facem alegeri, liberi sa ne bucuram de viata. Crestem si incepem sa invatam ca “TREBUIE” sa multumim pe cineva, sa corespundem, sa ne incadram, sa ne conformam pentru a fi acceptati, iubiti, bucurosi de viata. Pentru ca tot ceea ce ne dorim este afectiune si siguranta, suntem dispusi sa renuntam la noi insine, intr-un mod mai mult sau mai putin constient, si sa devenim ceea ce vor altii doar pentru a dispune de cele doua resurse.

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, o accentuare a controlului asupra vietii noastre, aspect care coincide cu renuntarea la sinele nostru, nu ne poate aduce decat suferinta, deoarece afectiunea si siguranta sunt deja resurse care fac parte din viata noastra. “Credem ca afectiunea si siguranta sunt resurse exterioare, dar ele fac parte din cel mai ascuns si intim loc ale fiintei noastre. Paradoxal, crezand ca daca renuntam la controlul asupra sinelui nostru doar pentru a deveni ceea ce doresc altii sa devenim, vom renunta si la afectiune si siguranta.

Gresit! De ce?

Pentru ca aceste doua resurse fac parte din sinele nostru inca de cand suntem in pantecul mamei. Asa-zisa libertate de care credem ca ne vom bucura daca ne mulam personalitatea conform dorintelor celorlalti este, in fapt, cea mai elaborata forma de captivitate in care avem nenorocul de a intra”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Specialistul afirma ca putem analiza ca exemplu deja utilizat ca studiu de reactie psiho-emotionala de catre multi psihologi si traineri, un obicei intalnit in junglele din Africa: “pentru a captura maimutele din Africa rapid si in siguranta, cu scopul de a fi duse la gradinile zoologice, oamenii folosesc niste vase lungi, cu gatul ingust si destul de grele in care pun o mana de nuci sau fructe. Vasul este lasat pe jos in jungla, iar maimuta, atrasa de mirosul fructelor si al nucilor, vine la el, baga mana in vas, apuca hrana si strange mana pe ea. Maimuta are de ales, sa dea drumul mainii de pe fructe si sa fie libera, sau sa insiste sa ia ce este in vas.

Si alege sa vrea fructele cu orice pret!

Vasul respectiv are deschiderea suficienta pentru a strecura mana, dar prea mica pentru a a strecura pumnul, in plus este si greu si nu poate fi transportat departe, astfel incat maimuta este prinsa. Acelasi comportament a fost descoperit si la oameni, care tin atat de mult la unele credinte sau obisnuinte daunatoare, incat sunt dispusi sa renunte la libertate si fericire in detrimentul controlului. Diferenta intre oameni si maimute este ca noua nu ne pune nimeni o capcana reala, ci alegem sa ne construim singuri propriile capcane interioare prin modul nostru de gandire. Cum? Prin reptarea pana la obsesie a urmatoarelor clisee: ”nu pot face acest lucru pentru ca …” , ”nu schimb acest aspect pentru ca …”, ” nu accept alte pareri pentru ca …”, etc.

Citeste si: 15 semne ca ai un iubit care vrea sa-ti controleze viata

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 21/06/2021