Vocea te da de gol! Tonul spune totul despre tine - Sfatulparintilor.ro
Shop

Vocea te da de gol! Tonul spune totul despre tine

29 martie 2016, , Vizualizări: ...
dreamstime_xs_20131087_cearta

O analiza a tonului vocii folosit de cupluri in timpul terapiei de cuplu a permis stabilirea unui algoritm pe computer care poate prezice evolutia relatiilor. Algoritmul poate arata, cu o acuratete de 79%, daca o relatie se va imbunatati sau inrautati, pe baza tonului vocii folosit de cei doi in timp ce isi vorbesc. De fapt, algoritmul a fost chiar mai precis in predictia succesului mariajelor unor cupluri cu probleme relationale mari decat descrierile sesiunilor de terapie oferite de terapeuti.

Cercetarea a fost publicata in revista de specialitate Proceedings of Interspeech, la inceputul lunii septembrie, 2015.

Cercetatorii au inregistrat sute de conversatii de la peste 100 de cupluri, in timpul sesiunilor de psihoterapie relationala, timp de doi ani iar apoi au urmarit statusul lor marital timp de cinci ani, scrie yogaesoteric.

O echipa interdisciplinara de specialisti – condusa de Shrikanth Narayanan si Panayotis Georgiou de la USC Viterbi School of Engineering, impreuna cu doctorandul Md Nasir si colaboratorul Brian Baucom de la Universitatea din Utah – a dezvoltat un algoritm care transforma inregistrarile audio (ale sesiunilor de terapie de cuplu) in caracteristici acustice folosind tehnici de procesare a vorbirii. Caracteristicile obiectivate includeau printre altele sonoritatea (grosimea vocii), intensitatea, nervozitatea, ascutimea si aspecte precum urmarirea tremuraturilor in voce care indicau momente de inalta emotie.

„Ceea ce spui celuilalt nu este singurul lucru care conteaza, este foarte important si cum spui acel lucru. Studiul nostru confirma ca aceasta conteaza pentru relatie la fel de mult”, a spus Nasir. Luate impreuna, caracteristicile acustice ale vocii au oferit programului cercetatorilor posibilitatea unei evaluari a statusului comunicativ al persoanelor, a modificarilor acestui status aparute pe parcursul unei singure sedinte de terapie, precum si de-a lungul tuturor sesiunilor terapeutice.

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu