Relatii cu certuri si discutii? Cum sa intelegi limbajul partenerului si sa nu va mai certati

by Sfatul Parintilor | 08/08/2023 18:09

Cuplurile se cearta foarte des si se supara din tot felul de situatii marunte sau importante, fara sa ajunga la nicio solutie: fie nu se ia nicio decizie si lucrurile baltesc in frustrare de ambele parti, fiecare sperand ca celalalt va ceda fie unul din parteneri isi impune cu forta punctual de vedere. Rezultatul? Ambii sunt nefericiti si inconfortabili. Adevarata problema nu este cine a inceput cearta sau de la ce s-a declansat, ci incapacitatea de a comunica cu claritate, din inima, in acea relatie.

Comunicarea este piatra de incercare a oricarei casnicii. Ea reintareste increderea, permite partenerului de viata sa creasca si sa evolueze ca individ si este o metoda de baza prin care sa iti impartasesti problemele, frustrarile, fricile, sperantele, succesul cu persoana care ar trebui sa iti fie cel mai bun prieten – sotul sau sotia ta.

Femeile de regula nu au nicio dificultate in a discuta cu alte femei despre problemele lor, sau barbatii cu alti barbati. Asadar de ce exista o dilema de comunicare intre femei si barbate? Expertii spun ca raspunsul este simplu: pur si simplu barbatii si femeile comunica diferit.

5 minciuni care te tin intr-o relatie de cuplu toxica[1]

Cum comunica diferit femeile de barbati

Conform specialistilor, barbatii comunica pentru a face schimb de informatii: ceea ce este important pentru ei e continutul. Ei vorbesc despre lucruri si situatii – afaceri, sport, mancare, etc – mai degeaba decat despre oameni. Ei privesc faptele, nu detaliile. Ei sunt orientati spre rezultat. Ei se concentreaza sa resolve probleme si nu au tendinta sa ceara ajutor sau directii de actiune. Barbatii sunt in competitie.

Femeile, pe de alta parte, vorbesc ca sa construiasca o relationare si o intimidate. Ele vorbesc despre oameni, analizeaza sentimente, emotii si idei si sunt orientate spre relatii. Ele cer rapid ce au nevoie si accepta ajutor si directii. Femeile coopereaza intre ele.

Barbatii isi intaresc legatura intre ei prin subiecte si activitati impartasite in timp ce femeile prin vorbit.

Si societatea si cultura vremurilor actuale joaca un rol vital de ce femeile si barbatii sunt diferiti, pentru ca sunt tolerate anumite comportamente in functie de sexul persoanei, in timp ce la celalalt sex nu sunt. De exemplu, parintii dau des mesajul spre copii ca este in regula ca un baiat sa tipe si o fata sa planga, dar nu invers. Asta pentru ca in societate barbatii sunt perceputi agresivi, independenti si obiectivi, deci multi oameni considera ca e mai acceptabil sa vezi un barbat infuriat si agresiv, in timp de femeile sunt privite mai dependente, emotionale si mai putin logice. Aceste asteptari si valori sunt insuflate copiilor si sunt folosite in cresterea lor, asa incat rezultatul este exact acesta: viitori barbati si femei care implinesc aceste asteptari. Barbatii sunt descurajati in a-si exprima sentimentele si emotiile si deci au mai putine abilitati de comunicare a acestor aspecte decat femeile.

Felul in care barbatii si femeile trateaza problemele este de asemenea foarte diferit. Barbatii aflati sub stres se retrag in ei insisi pentru ca au fost invatati ca trebuie sa fie independenti si capabili si simt ca trebuie sa isi rezolve singuri problemele. Femeile sub stres vorbesc, din doua motive: intai, ele creaza o legatura emotionala impartasind emotiile si problemele, iar in al doilea rand, ele sunt mult mai verbale, deci vorbitul despre motivul stresului le ajuta sa il inteleaga, accepte si proceseze.

Cum putem vorbi aceeasi limba

Aceste diferente, alaturi de altele, contribuie la problemele de comunicare permanente dintre femei si barbati: ei pur si simplu vorbesc limbi diferite. Pentru a comunica eficient cu partenerul sau partenera de viata, trebuie mai intai sa ii intelegem limbajul. Multe confruntari domestice zilnice apar doar din lipsa de comunicare clara. De exemplu, daca sotia il intreaba pe sot cum a fost ziua sa la job si primeste un raspuns abrupt si scurt “bine”, ea trebuie sa inteleaga faptul ca, daca el nu ii descrie in detaliu cum i-a fost ziua, nu inseamna ca nu o iubeste sau ca are ceva cu ea. Dar asa comunica barbatii: ei dau rezultatul, nu detaliile.

Pe de alta parte, uneori sotul poate sa nu inteleaga nevoile sotiei lui. De exemplu, el se poate supara ca ea vorbeste prea mult la telefon. Sotul trebuie sa inteleaga ca pentru sotia lui, acea discutie telefonica cu prietena, mama sau sora ii confera sustinere emotionala si ii construieste relatia cu cine vorbeste. Asa isi construiesc femeile relatiile cu alti oameni. Barbatii au de regula conversatii scurte pentru ca ei fac schimb de fapte si concluzii si nu mai au ce spune dupa aceea. Femeile vorbesc mult mai mult pentru ca ele intra in detalii despre ce simt si ce gandesc.

Vrei o relatie de cuplu stabila? Iata la ce obiceiuri trebuie sa renunti[2]

O situatie similara poate aparea cand sotia incepe sa povesteasca in detaliu despre cum a fost ziua ei.

Un barbat nu prea agreaza acest mod al femeii de a vorbi asa de mult si de detaliat, dar acesta e felul femeilor de a rezolva problemele. Ea trebuie sa inteleaga ca partenerul are nevoie de liniste si tacere si nu vrea sa auda despre problemele acelea neaparat. Daca problemele sunt comune si importante, el vrea sa discute doar concluzia, nu si toate detaliile.

Cand esti constient de faptul ca barbatii si femeile comunica diferit, acest lucru te poate ajuta sa iti intelegi mai bine partenerul si sa vezi din perspectiva ta lucrurile atunci cand partenerul nu te intelege, ceea ce deseori este firesc sa se intample. Tine asta in minte, pentru ca este crucial ca sa nu cazi in capcana de a-ti acuza partenerul ca nu este implicat, nu ii pasa de tine, nu e receptiv la ce simti tu, etc.

Barbatii si femeile sunt diferiti, dar e bine sa fie diferiti, iar diferenta nu inseamna ca un sex e mai bun decat celalalt sau ca unul are dreptate si celalalt nu. Cu constientizare si bune intentii, putem vorbi clar unii cu ceilalti.

3 sfaturi ca sa te intelegi cu partenerul si sa nu va mai certati

1. Sunteti doi indivizi unici. In afara de diferentele dintre barbati si femei, un motiv pentru care cuplurile comunica greu uneori este pentru ca sunt, pur si simplu, oameni diferiti. Fiecare partener vine in casnicie cu propriul sau “bagaj”, incluzand aici istoria si credintele persoanei, stilul de viata, educatia, etc. Nu exista doi oameni la fel pe lume. De aceea e bine sa nu sari in casatorie doar pentru ca esti indragostit de cineva, ci sa ai un timp de acomodare a modului de comunicare dintre voi doi, la modul constient.

2. Casnicia nu trebuie sa fie o lupta pentru putere. Parteneriatul dintre doi oameni este despre a impartasi, a-ti pasa, a sustine pe celalalt, a creste alaturi de el, a gasi motive de bucurie impreuna mai multe decat aveai cand erai o persoana singura; este despre a-l asculta pe celalalt fara a-l judeca. Casniciile de succes au un echilibru al puterii dintre cei doi parteneri iar asta include echilibru si la luarile de decizie.

3. Timingul pe care il alegeti sa discutati este important. Gandeste-te cand si cum incepi o discutie in contradictoriu cu partenerul. Dupa o zi grea, de exemplu, poate sa nu fie cel mai potrivit moment. Evita sa discuti subiecte neplacute sau delicate cand iti vezi partenerul furios sau suparat. Asteptati pana sunteti calmi amandoi, daca vrei sa obtii si un rezultat bun, nu doar sa iti descarci tu gandurile sau frustrarile. Despre asta este vorba intr-o casnicie constructiva.

foto: Depositphotos.com[3]

Endnotes:
  1. 5 minciuni care te tin intr-o relatie de cuplu toxica: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/5-minciuni-care-te-tin-intr-o-relatie-de-cuplu-toxica/
  2. Vrei o relatie de cuplu stabila? Iata la ce obiceiuri trebuie sa renunti: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/vrei-o-relatie-de-cuplu-stabila-iata-la-ce-obiceiuri-trebuie-sa-renunti/
  3. Depositphotos.com: https://ro.depositphotos.com/26417973/stock-photo-young-couple-having-marriage-problems.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/relatii-cu-certuri-si-discutii-cum-sa-intelegi-limbajul-partenerului-si-sa-nu-va-mai-certati/