Psiholog Miruna Stănculescu: Cum afli dacă relația ta e gata pentru un copil - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Cum afli dacă relația ta e gata pentru un copil

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Psiholog Miruna Stănculescu: Cum afli dacă relația ta e gata pentru un copil
greturi gravida - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - love-1828817_1920

Știu că metoda prin care vin copiii pe lume e plăcută și ne distrăm cu ea. Doar că dincolo de distracție și de plăcere, aducerea unui copil pe lume este o treabă serioasă și cu multe consecințe. Chiar și atunci când nu ne trezim în fața faptului împlinit, ci punem lucrurile la cale, uitâm de multe ori să ne întrebâm cu seriozitate dacă relația noastră este pregătită pentru un copil. Mie mi se pare că a decide să aduci un copil pe lume ar fi de natură să determine o discuție serioasă și cu spirit de răspundere despre următoarele subiecte.

 

Ce știm despre cum se cresc copiii?

Sigur că ne uităm toți la filme și la poze. Și ne emoționăm îndată ce vedem un copil drăgălaș și bucălat. Problema este însă că, în viața adevărată, copilul drăgălaș nu doarme noaptea, murdărește scutece și folosește biberoane. Și chiar dacă filmele ne entuziasmează la ideea că ne vom lăsa deoparte pentru a ne crește odrasla, natura noastră egocentrată va face ca în realitate să ne sece la suflet când vom renunța la cariere rapide sau la concedii liniștite. Să crești copii e romantic doar în filme. Copilul real vine fără telecomandă și fără fast-forward. Așa că, dincolo de „îmi doresc un copil care să aibă ochii tăi”, un cuplu are de discutat scenariile mai puțin romantice cu privire la îndatoririle de viitori părinți și implicațiile aducerii unui copil pe lume.

Ce știm despre noi ca viitori părinți?

Am văzut cupluri care se iubeau și se apreciau foarte mult. Odată ce au ajuns părinți au descoperit că fiecare avea părerea lui bine determinată despre cum se fac oamenii mari. Și nu numai că fiecare avea părerea lui, dar nici unul ditre ei nu era dispus să renunțe la ea. Pentru binele copilului, evident. De cele mai multe ori, copilul a sfârșit prin a beneficia de un divorț. Așa că, poate e mai util să ne petrecem ceva timp aflând care sunt principiile partenerului meu când vine vorba de creșterea copilului. Nu de alta, dar asta ne dă timp să negociem în beneficiul unui copil ipotetic și nu să experimentăm războaie direct pe pielea lui.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 02/03/2015