Demascarea miturilor legate de divort - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Demascarea miturilor legate de divort

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Demascarea miturilor legate de divort
Demascarea miturilor legate de divort
Credit foto: Depositphotos.com

Iata un top al celor mai comune mituri despre divort si adevarurile din spatele acestora.

Experientele

Mitul: Deoarece oamenii invata din experientele nefericite din trecut, a doua casnicie tinde sa fie mult mai reusita decat prima.

Adevarul: Cu toate ca sunt multe cazurile in care persoanele se casatoresc a doua oara, iar casnicia este una de succes, rata divorturilor care pun capat celei de-a doua casatorii se afla la cote mai ridicate decat in cazul divorturilor care o sfarsesc pe prima.

Concubinajul inainte de casatorie

Mitul: Concubinajul inainte de casatorie este o metoda buna de a reduce sansele unui eventual divort.

Adevarul: Multe studii au aratat ca acele cupluri care traiesc impreuna inainte de a se casatori au sanse foarte mari sa ajunga la divort. Motivele nu sunt cunoscute. Se presupune ca in parte, persoanele dispuse sa coabiteze sunt tot acelea predispuse sa divorteze; de exemplu, atitudinea pe care o au este aceea ca relatiile sunt temporare si se pot sfarsi usor.

Divortul si copiii

Mitul: Divortul poate cauza si dezvolta multe probleme pentru copii, insa acestea nu dureaza mult, iar ei se recupereaza destul de rapid.

Adevarul: Divortul creste riscul problemelor interpersonale in randul copiilor. Este un fapt dovedit. Atat studiile pe un esantion redus, cat si cele pe o scara larga arata ca, de fapt, acestea s-ar putea inrautati cand ajung adulti.

A avea un copil

Mitul: Daca aveti un copil impreuna, acesta va ajuta la imbunatatirea casniciei, cuplul fiind multumit si astfel se previne divortul.

Adevarul: Studiile au aratat ca perioada cea mai stresanta dintr-o casnicie este dupa ce vine pe lume primul copil. Cuplurile care au un copil impreuna au un risc putin mai ridicat de a ajunge la divort fata de cele care nu au copii, insa riscul este scazut cand parintii cu probleme in casnicie prefera sa ramana impreuna „de dragul copiilor”.

Problemele parentale

Mitul: Atunci cand parintii nu se inteleg, copiilor le este mai bine daca acestia divorteaza decat daca raman impreuna.

Adevarul: Studiile ample realizate pe o perioada lunga de timp, arata altceva. Desi s-a descoperit ca nefericirea parintilor in casnicie are un impact negativ in primul rand asupra bunastarii copiilor, numai aceia care provin din casnicii care se confrunta cu un nivel ridicat al conflictelor, se simt mai bine daca parintii lor divorteaza. In putinele cupluri in care conflictele nu sunt majore, doua treimi dintre divorturi afecteaza copiii, iar situatia lor se inrautateste dupa aceea. Concluzia bazata pe descoperirile facute in urma studiilor, lasand la o parte exceptiile, este ca este mai bine pentru copii ca parintii lor sa ramana impreuna si sa incerce sa isi rezolve problemele in loc sa divorteze.

Efectele pe termen lung ale divortului

Mitul: Deoarece sunt mai precauti in privinta casatoriei si sunt determinati sa evite varianta divortului, copiii care cresc afectati de divort au tendinta ca atunci cand cresc si se casatoresc la randul lor, sa aiba o casnicie de succes, precum cei care provin din mariaje sanatoase.

Adevarul: De fapt, casatoriile celor care provin din mariaje care s-au sfarsit prin divorturi, prezinta o rata mai mare a divortului decat cei din familii intacte. Un motiv important, conform acestui studiu, este ca observandu-i pe parinti, copiii invata despre angajamentul marital sau permanenta. In privinta copiilor afectati de divort, simtul raspunderii in cadrul casatoriei este redus.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/02/2015