Controversa noua: Relatiile apropiate intre parteneri nu aduc si fericirea lor? Afla de ce - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Controversa noua: Relatiile apropiate intre parteneri nu aduc si fericirea lor? Afla de ce

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Controversa noua: Relatiile apropiate intre parteneri nu aduc si fericirea lor? Afla de ce
Relatiile apropiate intre parteneri
Credit foto: Depositphotos.com

Atunci cand vrem o relatie implinita pe termen lung, intelepciunea populara cunoscuta spune ca a te simti apropiat si romantic cu partenerul tau este o necesitate. Dar un studiu nou arata ca nu conteaza cat de apropiat esti de partener, ci sa fii atat de apropiat de el precum iti doresti, chiar daca asta inseamna sa nu fii deloc apropiat.

Unii oameni sunt mai reci, altii sunt mai emotionali si se simt mai iubiti de jumatatea lor daca au o relatie apropiata atat sentimental cat si fizic, dar acest lucru poate duce chiar la pierderea relatiei daca partenerul nu este pe acelasi nivel al nevoii de apropiere ca ei.

Cu alte cuvinte, este ca si cum fiecare dintre noi are un nivel al apropierii dintr-o relatie la care functioneaza cel mai bine si poate da tot ce are mai bun din el pentru acea relatie. Cheia este sa iti identifici propriul nivel apoi pe al partenerului si sa gasiti nivelul comun care sa va satisfaca pe amandoi.

Studiul realizat de Universitatea Sanatatii Publice din Columbia, ale carui rezultate au fost publicate pe 13 februarie in Buletinul de Personalitate si Psihologie Sociala, afirma: “Atat oamenii care tanjesc dupa apropiere fizica in relatii cat si cei care isi doresc mai multa distantare emotionala in relatii – desi isi iubesc partenerii, au aceleasi probleme si frustrari. Daca vrei sa ai o relatie sanatoasa si plina de satisfactii cu partenerul tau, este important ca impreuna sa gasiti nivelul comun al apropierii dintre voi”.

Citeste si: Cele mai toxice combinatii de zodii. Fereste-te de partenerii din aceste zodii!

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de femei si barbati pe durata a patru ani si a cuprins chestionare pe tema apropierii in relatie, satisfactiile din relatie, gandurile pentru care se doreste o despartire, motive de depresie si nemultumire, ce ii face pe parteneri sa fie comisi cu adevarat in relatie.

Ceea ce lumea stie ca inseamna “a fi apropiat de partener” tine de fapt de un mix de elemente cum sunt: valori de viata, identitate comuna, puncte de vedere, resurse si elemente de caracter si personalitate. Te poti considera apropiat de partener daca multe din aceste elemente sunt comune, chiar daca fizic nu esti tipul lipicios fizic asa cum sunt altii.

57% din respondenti au declarat ca simt prea mare distanta intre ei si parteneri, 37% au fost multumiti de nivelul de apropiere din relatie si doar 5% s-au declarat prea apropiati de parteneri fata de nevoile lor.

Multe persoane experimenteaza apropiere de partener pentru ca li se aliniaza idealurile de viata si planurile de viitor. In aceste cazuri, calitatea relatiei si sanatatea lor mentala se imbunatateste. In egala masura, si persoanele care se simt prea apropiate de parteneri sau prea distante fara sa le placa acest lucru, devin din ce in ce mai nefericite si depresive si in cele din urma se despart.

Dr Frost, psiholog si professor al Universitatii din Columbia afirma: “Acest studiu ajuta cuplurile de pretutindeni sa inteleaga ca exista diferente mari in cantitatea de apropiere pe care oamenii o doresc in relatiile lor pe termen lung pentru a se simti impliniti si ca poti fi apropiat de cineva daca ai o buna corespondenta a valorilor comune de viata, planurilor de viitor, similitudinii de character si a punctelor de vedere asupra aspectelor importante ale traiului si vietii in general.”.

„Este bine ca oamenii sa nu intre in relatii cu idei preconcepute cu privire la ce face ca o relatie cu adevarat apropiata si sanatoasa”, afirma acesta. „In schimb, ei trebuie sa admita cata apropiere au nevoie intr-o relatie si sa gaseasca nivelul de apropiere al partenerului, ca sa vada daca sunt compatibili din acest punct de vedere.”

Se realizeaza si in prezent studii care analizeaza cat de mult este afectata sanatatea si longevitatea unei relatii sentimentale intre parteneri atunci cand diferenta nevoii de apropiere dintre ei este mare, respectiv el are nevoie de multa apropiere ca sa ii fie bine, timp in care pentru ea este suficienta o cantitate mai mica de apropiere pentru a se simti intr-o relatie armonioasa, altfel se simte sufocata si nefericita. Studiul este extins pe domeniul interactiunii partenerilor si pe plan sexual. Conceptul studiului se va extinde si pentru alte tipuri de relatii, cum sunt colegii de serviciu sau relatia parinte-copil.

Nu rata nici: Cei mai buni parteneri cu care sa te casatoresti

Este evident ca doua persoane aflate intr-o relatie pot sa aiba armonie daca reusesc sa ajunga pe o platforma comuna cu privire la asteptarile fiecareia, iar acest lucru este valabil mai ales la nevoia de a te simti apropiat de celalalt.

Asadar, doamnelor si domnilor, data viitoare cand simtiti ca partenerul nu va este suficient de apropiat, inainte de a va supara sau a va simti neiubiti sau nebagati in seama, intrebati-va daca nu cumva nivelul de apropiere pe care il da sau primeste partenerul nu este altul decat cel pe care il asteptati si ca asa functioneaza acesta cel mai bine. Discutati subiectul acesta cu partenerul/partenera si gasiti impreuna acel nivel comun la care sa functionati bine amandoi: unul mai lasa de la el din asteptari, celalalt ofera mai multa apropiere decat ar simti sa faca. Asta daca impreuna doriti sa aveti o relatie implinita pe termen lung.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 09/03/2023