7 tipuri de neveste. Tu in care categorie te incadrezi?

by Sfatul Parintilor | 14/08/2020 18:09

Fiecare femeie abordeaza casnicia in felul sau. Scott Haltzman, profesor la Universitatea Brown din Statele Unite, a descris in cartea sa “Secretele unui barbat fericit in casnicie”, cateva tipuri de neveste[1].

Iata 7 tipuri de neveste. Tie care ti se potriveste?

1. Sotia “asistenta”

Cand sotul e racit, ea ii face supa, ii da medicamentele. In fiecare dimineata ii face pachetul pentru serviciu. Seara spala vasele pentru ca sotul este prea obosit sa o mai ajute la ceva. Acest tip de femeie rezolva toate problemele casei pentru a avea liniste.

Problema este ca facand foarte multe pentru altii, nu fac nimic pentru ele, iar cand ajung la epuizare, cad. Depresii, crize de isterie, stari de autocompatimire, sentimente negative sunt doar cateva din expresiile acumularilor de frustrari cand simti ca faci te sacrifici prea mult pentru altii fara sa primesti nimic in schimb.

2. Sotia “mama”

Este genul de sotie care are grija de el ca si o mama: ii pregateste totul, inclusiv hainele cu care se va imbraca a doua zi. Barbatilor le place sa fie ingrijiti, au sentimentul ca sunt iubiti, sunt mai putin anxiosi. Problema este ca ei se obisnuiesc cu acest tratament, devin dependenti de el si cred ca totul li se cuvine. Sotia incepe sa isi vada sotul ca pe celalalt copil al familiei, in timp ce sotului incepe sa i se pare ca nu mai este respectat. Totusi, mama e mama si sotia e sotie. N-ar trebui ca instinctul matern sa se reverse si asupra sotului pentru ca pot aparea probleme in mariaj.

3. Sotia “scolarita”

Este tipul de sotie care nu este capabila sa faca nimic de una singura. Pentru orice este nevoie de ajutorul sotului. Toate deciziile se iau doar cu acordul sotului, ii cere sfatul si ghidarea pentru orice. Sotia scolarita vede in sot un tata gata sa o ajute oricand. Desi barbatilor le place sa fie tratati ca centrul universului, totusi, dupa cativa ani poate fi destul de frustrant sa aiba atatea resposnabilitati pe cap.

4. Sotia “sefa”

Este tipul de sotie care face o lista cu indatoriri pe care sotul trebuie sa le indeplineasca. Acest gen de nevasta este foarte des intalnit. Sotia este la comanda in casa, in toate privintele. Totul se face asa cum “ordona” sotia. Desi multi barbati n-au nimic impotriva, dupa cativa ani indep sa-si piarda independenta si se poate ajunge si la slabirea relatiilor de cuplu.

5. Supernevasta

Supernevasta se ocupa de toate in casa, de la spalatul rufelor, la luatul copiilor de la scoala. De cele mai multe ori, sotii lor lucreaza pana tarziu pentru a aduce un plus de bani in casa. Lipsa somnului este principala problema cu care se confrunta supernevestele.

6. Sotia centrata pe sot

Sunt sotii care se vad ca o extensie a sotului lor, se idnetifica cu ei si cu succesul lor, uitand de propria individualitate si de propriile idealuri. Nu este nimic gresit sa te bucuri de realizarile sotului, sa-l sustii si sa-l incurajezi, insa nu uita de personalitatea ta.

7. Sotia centrata pe copii

Un studiu realizat la Universitatea din Denver, timp de 8 ani, a relavat faptul ca 90% dintre cupluri au experimentat o scadere a satisfactiei maritale dupa aparitia copiilor. Acest lucru a fost cauzat de transformarea femeii, dintr-o sotie iubitoare, intr-o mama devotata. Nu este ceva gresit sa fii o mama iubitoare, insa nu trebuie uitat ca in ecuatia familiei este si sotul. Este adevarat ca viata cu un copil, mai ales cand e mic, poate fi foarte coplesitoare, insa si viata de cuplu este la fel de importanta si trebuie sa-ti faci timp si pentru sot.

Imagine de Galina Krupoderova[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. neveste: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/cele-mai-bune-3-zodii-feminine-cu-care-sa-te-casatoresti/
  2. Galina Krupoderova: https://pixabay.com/ro/users/hitro4ka-11995169/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4081760
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4081760

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/7-tipuri-de-neveste-tu-in-care-categorie-te-incadrezi/