5 lucruri gresite pe care le-ai invatat de la parinti despre casnicie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 lucruri gresite pe care le-ai invatat de la parinti despre casnicie

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » 5 lucruri gresite pe care le-ai invatat de la parinti despre casnicie

Multe lucruri s-au schimbat in ultima perioada si nu doar in industrie ci si in relatiile intre oameni. Ceea ce inseamna ca nici relatiile dintre soti nu mai sunt aceleasi ca acum 20-30 de ani. Desi exista si in prezent familii traditionale in care sotul este capul familiei si isi impune vointa in orice aspect al vietii sotiei lui, iar femeia a renuntat la viata profesionala pentru a se dedica in totalitate nevoilor celui cu care s-a casatorit, acest tip de relatie de cuplu este mai degraba o exceptie. In acele vremuri asa era invatati copiii ca trebuie sa fie o relatie intre doi oameni casatoriti. Iata 5 lucruri gresite pe care le-ai invatat de la parinti despre casnicie.

 

1. Femeile erau dependente financiar de sotii lor

Nu era un lucru neobisnuit ca sotul, cel care aducea bani in casa, sa controleze finantele familiei si sa nu treaca numele sotiei in conturile bancare. “Femeile trebuiau sa stea cu sotii lor pentru a avea ce manca si sa aiba grija de necesitatile copiilor”, a declarat doctor Lombardo. Iar acest lucru ii oferea sotului o pozitie dominant. Astazi nu doar ca in bugetul familiei intra doua salarii, insa conturile din banca sunt pe numele amandorura. “Independenta financiara ne permite sa decidem ce este mai bine pentru noi. In loc sa se simta neajutorate, femeile se simt stapane pe situatie”, a spune psihologul Elizabeth R. Lombardo.

2. Divortul era un subiect tabu

Notiunea conform careia mariajul este pe viata era ok, insa in anii trecuti nu exista nicio cale de iesire pentru persoanele nefericite si/sau cele care aveau parteneri abuzivi si necredinciosi. “Exista o teama in legatura cu modul in care societatea ar fi putut reactiona”, a punctat doctor Lombardo. In plus, din punct de vedere legal, divortul era greu de obtinut, iar problemele financiare era greu de stapanit pentru o femeie. Divortul nu ar trebui sa fie modalitatea obisnuita prin care sa rezolvi problemele de cuplu, insa femeile aflate in pericol au un mijloc de salvare.

3. Pentru femei sexul era mai degraba o obligatie decat placere

Femeile erau crescute sa priveasca sexul ca pe o obligatie maritala si cum multe femei era virgine cand se casatoreau, sotii erau cei care le initiau in acest domeniu. Iar femeile nu se alegeau cu prea multe in urma acelor lectii. Femeile moderne sunt mai apte pentru a face sex inainte de casatorie si se asteapta la reciprocitate. In loc sa vada sexualitatea ca pe un lucru negativ, femeile vor sa fie active din punct de vedere sexual ca si sotii lor. Iar asta este o veste buna pentru casatorie. „Intimitatea fizica poate strange legaturile emotionale dintre soti”, considera Lombardo. In plus, sexul scade stresul si creste ncrederea in sine in dormitor si in afara lui.

4. Parintii se implicau mai mult inh casnicia copiilor

Chiar daca parintii nu aranjau casatoria, avea multe de spus in legatura cu modul in care fiul/fiica lor traia. In acele vremuri, socul il implica pe ginere in afacerile familei, oamenii traiau mai aproape de rudele lor, iar la sfarsitul saptamanii mancau impreuna. “Aceste legaturi prea stranse le faceau pe femei sa simta ca barbatii lor erau <<baietii mamei>>”, in timp ce barbatii credeau ca soacrele lor sunt prea bagacioase. Acum, este vorba despre stabilirea unor “granite”. “Tinerii continua sa se vada cu parintii lor, insa se simt in largul lor sa ia decizii fara implicarea parintilor lor”, spune doctor psihoterapeutul Fran Walfish.

5. Femeile cedau in fata preferintelor sotilor lor

“Cand pretinzi ca esti altcineva nu poti fi fericit”, sustine doctor Lombardo. “Tocmai de aceea femeile trebuie sa se simta confortabil si sa spuna <<asta nu este pentru mine>>”, a completat si Dr. Walfish. “Comunicarea deschisa, onesta si directa dintre parteneri este necesara pentru ca partenerii sa stie mai multe despre preferintele celuilalt si sa descopere ce-i face fericiti. Exista totusi si o modaliate de a imita ceea ce faceau mamele noastre si, ocazional, sa-i cedezi partenerului ceva fara negociere. Iar el ar trebui sa-ti intoarca serviciul”, a adaugat doctor Walfish.

Data articol: 07/11/2013