Vitamina C. Beneficii. Top surse de Vitamina C pentru tine si copilul tau

by Sfatul Parintilor | 31/03/2023 18:08

Vitamina[1] C are o multime de beneficii pentru organismul uman. Despre cateva dintre ele veti afla in cele ce urmeaza. Portocala este renumita pentru continutul sau bogat de vitamina[2] C. Desi nimeni nu-i poate contesta meritul, portocala avand 82,7 miligrame, sunt si alte alimente la fel de colorate si delicioase care sunt la fel de bogate sau chiar o intrec.

Iata ce trebuie sa stii despre aceasta vitamina.

Buna pentru raceala

Sistemul imunitar are nevoie de vitamina C ca sa functioneze corespunzator. Insa un surplus de vitamina C nu te va ajuta sa eviti raceala decat daca esti un atlet profesionist, traiesti intr-un loc foarte rece sau chiar ai o lipsa a vitaminei C in organism. Suplimentele alimentare pot scurta perioada in care este bolnav si pot usura simptomele daca le iei INAINTE de a te imbolnavi.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa[3]

Previne degradarea celulara

Aceasta vitamina ajuta la eliminarea toxinelor din organism si previne degradarea celulelor si a ADN-ului. Considerata antioxidant, vitamina C neutralizeaza radicalii liberi creati in organism de poluare, fumat, soare, radiatii si transforma alimentele in energie. Acest lucru ajuta multe parti ale corpului sa functioneze mai bine si mai mult timp. In plus, protejeaza organismul de boli, inclusiv Alzheimer si cancer.

Imbunatateste pielea, oasele, muschii

Organismul uman s-ar dezintegra fara proteina colagen. Colagenul inconjoara fiecare parte a corpului, de la oase, cartilagii, piele la muschi, inclusiv cei ai inimii. Colagenul se afla in ligamente, tendoane si vase de sange. Este nevoie de colagen pentru refacerea pielii, pentru vindecarea unei taieturi sau pentru prevenirea ridurilor. Organismul nu poate produce colagen fara ajutorul vitaminei C.

Imbunatateste functionarea creierului

Ai nevoie de aceasta vitamina pentru ca hormonii care transmit mesaje catre creier si in tot organismul. Acestea sunt serotonina, dopamina, epinefrina si norepinefrina. Ele afecteaza starea de spirit, memoria, si modul in care resimti durerea.

Imbunatateste vederea

Nu doar vitamina A contribuie la imbunatatirea vederii, ci si vitamina C. Unele studii au scos la iveala faptul ca aceasta vitamina contribuie la intarzierea macularii degenerative cauzate de imbatranire, insa nu o combate. Alte studii spun ca vitamina C are un rol important in reducerea riscului de cataracta.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa[3]

Lupta impotriva cancerului

Doze mari de vitamina C, in special daca sunt administrate intravenos, pot intarzia cresterea si raspandirea celulelor canceroase. De asemenea, aceasta vitamina poate ajuta in procesul de chimioterapie, reducand efectele adverse ale acesteia. Partea proasta este si ca face tratamentul mai putin eficace.

Vitamina C din natura

Nu doar portocalele, grapfruit-ul si lamaile au vitamina C. Fructele de padure (capsunele, zmeura, afinele, merisorul) sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina C. La fel si papaya, kiwi, ananasul, pepenele galben, prunele si pepenele verde. Chiar si bananele, merele si perele au vitamina C in cantitati mai mici.

In ceea ce priveste legumele, continutul cel mai mare de vitamina C il are ardeiul gras rosu, urmat de legumele cu frunze verzi (kale, sfecla elvetiana, varza, bok choy, broccoli, varza de Bruxelles), conopida, rosiile, cartofii dulci, dovleacul.

Cele mai bune sunt fructele si legumele proaspete, intrucat aceasta vitamina se distruge cand alimentele sunt gatite. In cazul in care nu-ti place gustul legumelor crude, le poti prepara la aburi pentru a distruge cat mai putin din concentratia de vitamina C.

Doza zilnica de vitamina C

Barbatii au nevoie de 90 mg zilnic, iar femeile 75 mg. Femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de mai multa vitamina C. Daca mananci suficiente fructe si legume zilnic, doza zilnica recomandata poate fi obtinuta doar din alimente. Cere sfatul medicului inainte sa iei suplimente alimentare cu aceasta vitamina.

Fumatorii au nevoie de mai multa vitamina C

Persoanele care fumeaza au un nivel mai scazut de vitamina C in organism, cel mai probabil din cauza ca organismul utilizeaza mai mult din aceasta vitamina pentru a elimina radicalii liberi intrati in corp prin fumat. Si persoanele care stau pe langa fumatori au nevoie de mai multa.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa[3]

Prea multa/prea putina vitamina C

Organismul uman nu poate face fata unui nivel ridicat de vitamina C. Peste 2000 mg de vitamina C la adulti poate duce la tulburarea activitatii stomacului, crampe si diaree. Dozele mari pot duce, de asemenea, la aparitia pietrelor la rinichi.

In anii 1700, marinarii sufereau crunt de pe urma lipsei de vitamina C din organism. Multi mureau din cauza scorbutului, afectiunea cauzata de privarea organismului de vitamina C. In vremurile moderne, aceasta boala este destul de rara, insa persoanele care nu mananca o dieta echilibrata, fumeaza, abuzeaza de alcool sau droguri pot avea un nivel mai scazut de vitamina C. Acest lucru se traduce in plan medical prin aparitia unor boli precum cancerul, afectiuni ale rinichilor. Mai pot aparea simptome precum oboseala cronica, inflamarea si sangerarea gingiilor, slabirea dintilor, dureri de incheieturi, ingrosarea pielii, vindecarea inceata a ranilor.

Top surse de Vitamina C pentru tine si copilul tau

Iata 7 dintre ele:

1. Papaya

Desi nu este un fruct foarte consumat la noi, o papaya de mici dimensiuni (157 g) contine 95,6 miligrame. In plus, acest fruct exotic mai contine vitamina A, acid folic si fibre.

2. Ardei gras rosu

230 g de ardei gras rosu contin 190,3 miligrame. Aceeasi cantitate de ardei gras verde contine 119,8 miligrame.

3. Broccoli

148 g de broccoli contin 132 miligrame. Iata un motiv in plus sa consumi aceasta delicioasa leguma.

4. Napi

Nici napii nu sunt foarte consumati la noi. Cu toate acestea, aproximativ 500 g de napi contin 160,8 miligrame. Se mai adauga vitaminele A, C si K, precum si alti fitonutrienti si fibre.

5. Capsune

Delicioasele fructe de primavara contin 86,5 miligrame  (per 147 g). In plus, capsunele previn degenerarea cognitiva.

6. Kiwi

Micutele fructe verzi contin aproximativ 137,2 miligrame/bucata.

7. Conopida

O capatana cu un diametru de aproximativ 10 cm are 127,7 miligrame si numai 66 de calorii.

Mentiuni speciale

Nu la fel de multa vitamina C decat portocala, insa suficient de multa incat sa merite a fi bagate in seama sunt varza de Bruxelles (48,4 mg), cartofii dulci (35,3 mg) si pepenele galben (49,2 mg).

Sursa: webmed.com

foto: pixabay.com[4]

Endnotes:
  1. Vitamina: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/de-ce-nu-vindeca-vitamina-c-raceala-si-ce-o-vindeca/
  2. vitamina: https://ro.wikipedia.org/wiki/Vitamina_C
  3. GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ghid-nou-dieta-alcalina-cum-sa-slabesti-natural-sa-scapi-de-toxine-si-de-boli-si-sa-ai-energie/
  4. pixabay.com: http://pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/vitamina-c-beneficii-top-surse-de-vitamina-c-pentru-tine-si-copilul-tau/