Superaliment minune facut in casa cu 9 tipuri de seminte. Preventiv, curativ, delicios, bomba de sanatate

by Sfatul Parintilor | 05/12/2023 18:08

Corpul nostru functioneaza cu energie. Energia proaspata poate fi dobandita prin respiratie corecta, abdominala, prin intretinerea curateniei mintii, prin primirea motivelor de bucurie din viata noastra si savurarea lor, prin stari dese de recunostinta si nu in ultimul rand prin alimente care dau energie si nu care o iau.

Este cunoscut faptul ca semintele sunt o mare sursa de energie si sanatate, adevarate bombe de bine, de vitalitate, de imunitate si de vindecare a zeci de afectiuni.

Inca din vremuri stravechi, cand alimentatia nu era asa de procesata si cand oamenii nu numai ca nu se indepartau de natura ci traiau in ea si se hraneau cu ea, exista o veche reteta de sanatate radianta.

Si tu poti face cu multa usurinta aceasta combinatie de 9 tipuri de seminte, miere, cacao organica, apa alcalina sau apa solarizata. Rezultatul iti va bucura corpul si sufletul. Gustul este foarte placut, este un desert delicios pentru toti membrii familiei, previne multe afectiuni, intareste imunitatea, contribuie la vindecarea a zeci de probleme de sanatate. Nu sunt cuvinte suficiente pentru cat de multe beneficii iti poate aduce aceasta combinatie de superalimente naturale.

Semintele contin multe vitamine, minerale, enzime, fibre, antioxidanti, fitonutrienti, acizi grasi esentiali.

Iata de ce ai nevoie:

O rasnita obisnuita de cafea (eu nu aveam, am cumparat cu 40 lei o rasnita fara mari pretentii de marca si isi face treaba excelent)

Miere de care preferi (eu am cumparat de la un magazin naturist miere cruda; sunt persoane care o prefera pentru ca este realizata la temperaturi joase)

Apa. Poti pune apa obisnuita. Poti pune apa alcalina (pe care o poti prepara in casa cu un aparat de alcalinizare, se gasesc multe in comert, sau poti cumpara apa alcalina si de la unele magazine bio online, gasesti pe net).

Sau poti pune apa solarizata. Apa solarizata se prepara simplu astfel: iei o sticla de sticla de culoare albastra. O umpli cu apa si o lasi in bataia soarelui o zi. Daca nu e soare afara, o poti lasa la pervazul ferestrei pentru ca ea tot va capta energia solara.

Aceasta apa vie are beneficii multiple asupra energiei celulare.

Seminte de in

Seminte de canepa

Seminte de chia

Seminte de susan

Seminte de mac

Seminte de floarea soarelui, crude

Seminte de dovleac, crude

Migdale

Fulgi de cocos

Nu rata nici: Seminte de chia: Beneficii uluitoare pentru sanatate si contraindicatii + 4 retete BONUS[1]

Cum prepari superalimentul minune

Rasnesti in cantitati egale seminte. Pentru simplificare, umpli cate o rasnita cu fiecare tip de seminte de mai sus, apoi golesti continutul rasnit intr-un bol mai incapator.

Dupa ce termini de rasnit tot, amesteci cu lingura semintele si pui apa dupa ochi si gust. In general, 2 cani de apa sunt tocmai bune pentru a mai inmuia semintele.

La final pui mierea, aproximativ 5-6 linguri, apoi amesteci bine. Daca ti se pare ca nu e suficient de dulce, mai adaugi miere, desigur. Lucrurile nu sunt batute in cuie, important este sa iasa un amestec de care sa iti fie drag la gust si suflet.

Eu am presarat si cacao organica peste tot acest amestec, insa cei care nu sunt fani cacao o pot sari din compozitie.

Acest delicios amestec se pastreaza la frigider si se consuma 3 lingurite pe zi de catre fiecare membru de familie.

Corpul iti va multumi pentru un asemenea rasfat, bomba de energie si sanatate.

Si acum, iata la ce sunt bune toate aceste seminte:

Semintele de in

Semintele de in sunt foarte bogate in vitamine, minerale, magneziu si mangan, fibre, fitochimicale, multe dintre acestea incluzand antioxidanti. Au si acizi omega 3, importanti in combaterea inflamatiilor. Principalele beneficii sunt:

  1. scad colesterolul si nivelul zaharului din sange
  2. previn bolile cardiovasculare
  3. intarzie imbatranirea oaselor si a pielii
  4. ajuta la mentinerea greutati (fibrele din semintele de in interactioneaza cu asimilarea grasimilor si contribuie astfel la pierderea in greutate. In plus, acizii grasi omega 3 din semintele de in scad pofta de mancare si stimuleaza arderea caloriilor)
  5. previn constipatia
  6. cresc imunitatea sistemului imunitar
  7. lupta impotriva cancerului, in special a celui de colon si de san
  8. combat migrenele si durerile menstruale
  9. te scapa de stres si de oboseala (semintele de in sunt benefice sistemului nervos si imbunatatesc calitatea somnului)

Semintele de canepa

  1. combat stresul
  2. au un indice glicemic scazut si tocmai de aceea sunt indicate persoanelor care sufera de diabet
  3. sunt indicate gravidelor intrucat acizii grasi esentiali sunt necesari dezvoltarii armonioase a copilului
  4. daca vreti sa deveniti vegetarieni, atunci semintele de canepa vin in ajutorul vostru. Ele suplinesc aportul de proteine pe care il aduce consumul de carne.
  5. imbunatatesc tranzitul intestinal
  6. reduc nivelul de colesterol
  7. intaresc sistemul imunitar

Semintele de chia

Semintele chia sunt alimentele cu cele mai multe proprietati. Contin surse bogate de calciu, proteine, fier, vitamine, antioxidanti, proteine, potasiu si fibre. Cu alte cuvinte, au valori nutritionale mult mai ridicate decat laptele, porumbul, murele, portocalele, spanacul, fasolele sau bananele.

Semintele chia – beneficii pentru corp

  1. Regleaza nivelul glucozei din sange
  2. Sunt o sursa de energie pentru persoanele care depun efort sau care au o activitate solicitanta si stresanta
  3. Taie pofta de mancare si va ajuta sa slabiti
  4. Va ajuta sa va tonifiati si modelati muschii in timpul exercitiilor fizice
  5. Sunt benefice sistemului osos mai ales in perioada de crestere a copiilor
  6. Cresc lactatia
  7. Regleaza digestia
  8. Reduc inflamatiile

Semintele de susan

Semintele de susan reprezinta o sursa importanta de calciu, fibre si alte minerale esentiale pentru sanatatea organismului si a pielii. Contin si grasimi sanatoase, necesare pentru buna functionare a metabolismului si a sistemului endocrin.

O lingura de seminte de susan (30-40 grame) are in jur de 160-170 de calorii. Insa stiati ca o singura lingura de seminte este atat de bogata in cupru si mangan, calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc si triptofan incat va energizeaza pentru intreaga zi si va reduce si pofta de mancare?

Alte beneficii ale semintelor de susan

  1. previn si trateaza anemia
  2. reduc inflamatiile de la nivleul oaselor si articulatiilor
  3. trateaza astmul
  4. scad tensiunea
  5. reduc durerile de cap
  6. ajuta femeile aflate la menopauza sa scape de simptomele neplacute ale acestei perioade
  7. previn instalarea osteoporozei
  8. imbunatatesc calitatea somnului
  9. au efect de calmare si elimina stresul
  10. scad colesterolul

In plus, semintele de susan sunt si o buna sursa de calciu, oferind aproape o treime din cantitatea zilnica recomandata, la 30 de grame. In acest fel, semintele de susan ne mentin dintii sanatosi.

Nu rata nici: Maqui, fructul-minune. Ai auzit de el si de beneficiile lui?[2]

Semintele de mac

Semintele de mac sunt o sursa de: acid oleic, acid linoleic, fibre dietetice (100 gr seminte de mac crude = 51% din doza zilnica recomandata de fibre), vitamine din complexul B, minerale (calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, cupru, magneziu).

Beneficii pentru sanatate

– au proprietati antioxidante;
– acidul oleic, o grasime mono-nesaturata, ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau si la cresterea celui bun. Conform unui studiu, in cadrul caruia s-a cercetat alimentatia mediteraneana, s-a ajuns la concluzia ca acizii grasi mono-nesaturati previn afectiunile arteriale coronariene;
– o lingurita de seminte de mac inseamna 4% din doza zilnica recomandata de calciu si de fosfor (combinatia celor doua minerale este benefica pentru sistemul osos);
– fibrele stimuleaza digestia si previn probleme cum ar fi constipatia, balonarea, cancerul;

– fierul ajuta la transportarea oxigenului si a nutrientilor spre toate celulele organismului (barbatii au nevoie de 8 miligrame de fier zilnic, iar femeile de 18. Cand ajung la menopauza, pot reduce pana la 8 miligrame. O lingurita de seminte de mac contine 0,3 miligrame fier);
– vitaminele din complexul B sunt eficiente pentru metabolizarea carbohidratilor si a grasimilor;
– cuprul este necesar pentru producerea globulelor rosii din sange;
– zincul ajuta la cresterea si dezvoltarea tesuturilor si nu numai, la digestie si la sinteza acidului nucleic;
– sunt eficiente pentru tratarea inflamatiilor si a febrei

Semintele de floarea soarelui

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in vitaminele E, D, B1, B3, B5, B6, in acid folic, minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, fier, cupru, calciu si fosfor, in fitosteroli (care reduc nivelul de colesterol in sange), in fibre, proteine si grasimi sanatoase. Tocmai de aceea, se zice ca  semintele de floarea-soarelului sunt o reala sursa de sanatate pentru organismul nostru.

Trebuie sa stiti ca 90% din grasimile care se regasesc in semintele de floarea-soarelui sunt extrem de bune pentru circulatia sangelui si pentru inima.

Beneficii pentru organism:

  1. ajuta la reglarea digestiei
  2. reduc nivelul de stres si oboseala
  3. previn durerile de cap, migrenele, starile de ameteala
  4. tin colesterolul sub control
  5. lupta impotriva racelilor de sezon
  6. regenereaza celulele moarte
  7. elasticizeaza tesuturile
  8. previn formarea cheagurilor de sange si a bolilor cardiovasculare
  9. joaca un rol anticancerigen

Seminte de dovleac, crude

Semintele de dovleac sunt indicate in tratarea afectiunilor renale, hepatice, cardiace, afectiunilor pielii si parului intrucat au proprietati energizante, afrodiziace, sedative, laxative si antianemice.

Semintele de dovleac sunt bogate in vitaminele A, B si K, calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor, proteine, grasimi si carbohidrati.

Beneficii:

  1. mentin pielea tanara si curata
  2. inlatura anxietatea si stresul
  3. imbunatatesc capacitatea de atentie si de memorare
  4. intaresc sistemul imunitar
  5. previn bolile de inima
  6. imbunatatesc sistemul osos si previn aparitia osteoporozei
  7. elimina riscul aparitiei pietrelor la rinichi (consumati-le neprajite, fara sare)
  8. trateaza afectiunile prostatei
  9. combat insomniile
  10. purifica organismul
  11. elimina matreata
  12. imbunatatesc vederea

Migdale

Beneficiile migdalelor

  1. Reduc riscul atacului de cord
  2. Scad colesterolul rau
  3. Protejeaza arterele
  4. Migdalele ajuta la construirea oaselor si a dintilor puternici
  5. Furnizeaza grasimi sanatoase si ajuta la slabire.
  6. Migdalele te ajuta sa mananci mai sanatos
  7. Migdalele protejeaza impotriva diabetului
  8. Migdalele cu coaja sunt cele mai sanatoase (neprajite insa)
  9. Mangan, cupru si riboflavina pentru energie
  10. Hranesc sistemul nervos.
  11. Sunt o sursa buna de alcalinitate pentru organism.

Cercetarile recente asupra beneficiilor migdalelor au descoperit faptul ca flavonoizii din coaja de migdale in combinatie cu vitamina E se potenteaza reciproc din punct de vedere al puterii antioxidante. In coaja de migdale s-au descoperit 20 de flavonoizi, unii dintre ei fiind deja cunoscuti pentru beneficiile asupra sanatatii datorita altor alimente precum: catechinele din ceaiul verde si naringenina regasita in grapefruit.

In cifre, aceasta conlucrare a miezului de migdala cu coaja de migdale arata in felul urmator: coaja de migdale reuseste sa imbunatateasca rezistenta la oxidare a colesterolului rau cu 18%, pe cand impreuna cu vitamina E din miezul de migdale, aceasta rezistenta este extinsa pana la 52,5%!

Autor Cristina Niculescu

Publisher www.sfatulparintilor.ro[3]

Imagine de PublicDomainPictures[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. Seminte de chia: Beneficii uluitoare pentru sanatate si contraindicatii + 4 retete BONUS: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/seminte-de-chia-beneficii-uluitoare-pentru-sanatate-si-contraindicatii/
  2. Maqui, fructul-minune. Ai auzit de el si de beneficiile lui?: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/maqui-fructul-minune-ai-auzit-de-el-si-de-beneficiile-lui/
  3. www.sfatulparintilor.ro: http://www.sfatulparintilor.ro
  4. PublicDomainPictures: https://pixabay.com/ro/users/publicdomainpictures-14/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=21502
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=21502

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/superaliment-minune-facut-in-casa-cu-9-tipuri-de-seminte-preventiv-curativ-delicios-bomba-de-sanatate/