Retete de mici. Super-reteta lui Cocosatu’, reteta originala de la Caru’ cu bere. Plus o reteta de “mititei regali”

by Sfatul Parintilor | 28/04/2023 18:09

Retete de mici. Tuturor ne plac micii. Dar stii cum se prepara mititeii de casa? Inainte de a trece la treaba, iata un mic istoric al mititeilor.

Stiai ca celebrii mici sunt o specialitate romaneasca? Desi se aseamana cu produse din carne tocata din zona Balcanilor, dar si din Bulgaria, Grecia si Turcia, mititeii romanesti au si alte ingrediente, inclusiv bicarbonat.

Se zice ca micii au fost inventati in secolul al XIX-lea, de bucatarii hanului La Iordachi din Bucuresti. Hanul era foarte cunoscut pentru carnatii sai, dar bucataria a ramas fara mate de oaie si s-a pus compozitia direct pe jar. Asa s-au nascut mititeii.

Totusi, atestarea oficiala apare in 1920, intr-o scrisoare pe care bucatarul i-a trimis-o unui ofiter din armata romana.

Retete de mici. Mititeii de la Caru’ cu bere

Se ia carnita de vaca de la gat, fara a se indeparta grasimea si se da de doua ori prin masina, pentru a se marunti cat mai bine si cat mai uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pana la 150 de grame pe fiecare kilogram cantarit de carne. Nu se va lua in nici un caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decat sa strice gustul si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor.

Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.

Se pregatesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii si condimente dupa cum urmeaza:

8 grame de piper proaspat pisat marunt

12 grame de cimbru uscat cat mai proaspat pisat marunt

4 grame de enibahar pisat marunt

2 grame de coriandru pisat marunt

2 grame de chimion turcesc pisat marunt

1 gram de anasol stelat pisat marunt

8 grame de bicarbonat de sodiu

1 lingurita de zeama de lamaie

1 lingura de untdelemn

1 capatana buna de usturoi aromat si nu din cel iute

Mod de preparare retete de mici de la Caru’ cu bere

La cantitati mai mari de cinci kilograme, se va adauga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, cate o masura mai mult din mirodeniile pomenite.

Se framanta carnea intr-un vas pe masura timp de un ceas, adaugand la inceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamaie. Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cate putin. Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o noapte. Dupa care se scoate, se lasa cateva ceasuri la dezmortit si se mai framanta o data pret de o jumatate de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatana pentru fiecare kilogram de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas.

Se stoarce mujdeiul de usturoi intr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framanta odata amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pana a doua zi. Pret de trei ceasuri inainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul de la ghetar, pentru a se incalzi si muia. Dupa trei ceasuri sau cand s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime. Se ung cu untdelemn pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvantat un ceas. Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungandu-se din cand in cand cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur imprejur.

Gratargii nostri intorc fiecare mititel doar de trei ori pana este prajit.

La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca. Doar si numai asa veti obtine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt.

Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie inmultesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decat ca cei de carne de vaca, nu au nici pe departe gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala mare mai este si zgarcenia la condimente, mai ales la usturoi si piper. Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atat de specific al mititeilor.

Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca nu il va da mai departe, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decat urmasului meu Maitre Cuisiner cand imi va lua locul la Caru’ cu Bere! Mititeii preparati de Dansa sunt extrem de gustosi. Dar simtul meu gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi inegalabili!

Continutul integral al scrisorii pe care bucatarul de la Caru’ cu bere o trimite unui ofiter din armata romana, spre a o da distinsei sale sotii, Mariuta Baciu, il gasiti aici[1].

 

Retete de mici. Cum se prepara mititeii de la Cocosatu’

Poate unii dintre cei mai celebri mici sunt cei de la Cocosatu’. Afla aici [2]cum se prepara.

Ingrediente: carne de vita, piper macinat, cimbru uscat, ienibahar, coriandru, chimion turcesc, anason stelat (flori uscate sub forma de stele), bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie, ulei, usturoi.

Retete de mici de la Cocosatu’ – Mod de preparare

Inainte de toate, trebuie sa aveti rabdare, caci mititeii se pregatesc cu cel putin trei zile inainte sa-i consumi. Se fierbe o zeama de oase de vita cu maduva. Carnea tocata trebuie framantata cu aceasta zeama de oase de vita, timp de o ora si pe parcurs trebuie adaugate condimentele si sucul de lamaie, dar fara mujdei. Dupa ce este framantata timp de o ora carnea tocata, urmeaza sa fie pusa la rece timp de o zi intreaga. Apoi framantata din nou, dar de aceasta data cu zeama de usturoi. Compozitia rezultata se pune din nou la rece si se mai tine o zi. Abia in cea de-a treia zi se formeaza mititeii si se vor unge cu putin ulei inainte de a fi pusi pe gratar.

Retete de mici.  Mititei “regali” (pentru 1 Mai)

Reteta de mititei e un subiect la ordinea zilei… de 1 Mai. Credeti cumva ca micii, mititeii sunt un preparat exclusiv al clasei muncitoare, dar va inselati! Pana si regii s-au infruptat din ei. Ultimul bucatar al Casei Regale, Iosif Strasman, obisnuia sa ii pregateasca pentru serbarile campenesti, in vremea lui Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai I. Va prezentam mai departe reteta si istoria lor!

Si de aceasta data, Strassman si-a impus reteta: cantitati egale de carne de porc si de vita (sau numai carne de vita, de la ceafa), apoi seu prelevat de pe rinichi de vita, sare, condimente (epis, noteaza el, fara a preciza insa exact despre ce condimente este vorba – stim insa ca-i placea gustul cimbrului, pe care l-a adaugat in multe dintre preparatele sale), piper, mujdei de usturoi, putina supa de oase de vita, albus de ou, batut bine (ca sa lege) si foarte putin bicarbonat – nu mai mult de 3 grame la un kilogram de carne. Cateva sfaturi: carnea trebuie data prin masina de doua ori; dupa ce s-a facut amestecul, el trebuie asezat, pentru doua-trei ceasuri, pe gheata (cred ca azi e suficient sa-l tinem la congelator). Si, in lipsa mustarului frantuzesc, condimentat cu unsprezece ierburi, pe care-l folosea Strassman in epoca, apelati la brandul dvs. favorit.

Citeste mai multe detalii pe ANTENASATELOR.RO[3].

Retete de mici. Cum se pregatesc si cum se servesc mititeii

Micii se prajesc pe 3 parti, deci se intorc doar de 2 ori, astfel incat sa ramana suculenti. In timpul coacerii, se stropesc cu mujdei de usturoi. Gustul va fi fenomenal!

Se pot face si la tigaie sau la cuptor: puneti dedesubt o tava cu apa, deasupra gratarul de la aragaz si cand este bine incins, puneti micii. Se vor coace frumos si vor fi foarte pufosi. Iar ca sa spalati usor cuptorul dupa aceea, pregatiti intr-o sticla/bidon cu pulverizator 1 litru apa in care adaugati o lingura de bicarbonat de sodiu si 2-3 linguri de otet. Stropiti bine cuptorul, asa cald si lasati pana se raceste, apoi se va curata foarte usor!
Mititeii se servesc fierbinti, alaturi de mustar, muraturi sau garnitura de legume, cartofi prajiti sau piure sau diferite salate, in functie de preferinte. Nici berea rece n-ar trebui sa lipseasca.

foto: Pixabay.com[4]

Endnotes:
  1. aici: https://www.carucubere.ro/istoric/reteta-mititei-a-la-caru-cu-bere/
  2. aici : https://www.libertatea.ro/stiri/magazin/super-reteta-celebrilor-mici-de-la-cocosatu-invata-sa-i-faci-si-tu-acasa-1142476
  3. ANTENASATELOR.RO: http://antenasatelor.ro/vrem-sa-stii/reteta-zilei/29229-re%C8%9Beta-de-mititei-a-unui-bucatar-regal-pentru-1-mai.html
  4. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/retete-de-mici-super-reteta-lui-cocosatu-reteta-originala-de-la-caru-cu-bere-plus-o-reteta-de-mititei-regali/