by Sfatul Parintilor | 16/02/2024 18:09
Iata cele mai delicioase retete de pui[1] la cuptor. Cei dragi se vor linge de pe degete dupa ce vor manca pui la cuptor.
Reteta de mamaluiluca
– o caserola de pulpe de pui superioare
– 6 cartofi
– o rosie
– un gogosar mic (sau ardel gras)
– o ceapa
– vreo 5-6 catei de usturoi
– sare, piper, cimbru dupa gust
– zeama de lamaie
– 1-2 linguri de ulei de masline (sau de floarea soarelui)
Se spala pulpele, se curata cartofii, usturoiul si ceapa, se spala, se taie cubulete, se spala rosiile si gogosarul (ardelul gras) si se taie cubulete si se pun toate intr-un bol impreuna cu pulpele si se sareaza, pipereaza si condimenteaza cu cimbru dupa gust si se stoarce si zema de la o lamaie (se poate pune si bere peste toate in bol pentru fragezime) si se pun la macerat la rece pentru aprox 2 h si apoi intr-o tava unsa cu 1-2 linguri de ulei si se dau la cuptor la foc potrivit pentru aprox 2 h (se adauga si niste apa in tava – inainte de a pune la cuptor – pentru a fierbe un pic inainte sa se prajeasca).
Pofta buna!
Incearca si aceasta reteta video
Reteta de ploaiedemai101
200 gr unt
2-3 buc. usturoi
100 ml ulei de masline
2-3 buc. ceapa
1 lingura patrunjel
2-3 buc. ardei
1 kg pulpe de pui
Pulpele de pui se spala si se curata bine. Ceapa, ardeii, usturoiul se taie marunt. Intr-un bol se amesteca bine untul cu sare, piper, boia de ardei pana se face o pasta omogena. Se face la fiecare pulpa un buzunaras in care se introduce pasta de unt. Pulpele se aseaza apoi in tava si deasupra se mai adauga iar din pasta de margarina. Se dau la cuptor la foc mediu pana se rumenesc bine. Le scoatem de la cuptor si adaugam pe deasupra patrunjelul taiat marunt.
Pofta buna!
Reteta de Cornel15
1 kg ciocanele pui
200 ml suc de rosu
sare, piper, busuioc
jumatate pahar de vin
Ciocanele se spala, le condimentam dupa gust apoi le punem intr-un vas termorezistent, adaugam sucul de rosii si completam cu apa. Cand sunt aproape gata adaugam si vinul. Lasam sa se rumneasca.
Pofta buna!
Reteta de vio_dreams
1 kg pulpe pui
3 cartofi
2 morcovi
1 pastarnac
1 patrunjel
1 l vin alb
3-4 linguri ulei
sare, piper
oregano, rozmarin
condimente pt pui
Se curata si se feliaza mai intai legumele. Eu le-am feliat cu ajutorul unei razatori. Se unge tava cu ulei, se asaza legumele si carnea si se presara peste ele amestecul de condimente. Se toarna vinul deasupra si se da la cuptor la foc potrivit. Se lasa pana se rumeneste carnea si sunt facute bine si legumele.
Pofta buna!
Incearca si aceasta reteta video
Reteta de abetina
pentru friptura:
-1 pui mare de circa 2 kg.,
-200 ml.vin rosu ,daca e casat este foarte bine,
-1 lingurita curry,
-1 lingurita rozamarin,
-1 lingurita oregano,
-1 lingurita boabe coriandru,
– 1 lingurita tarhon maruntit ,
-sare dupa gust,
-100 ml.ulei.
Ingrediente pentru garnitura :
-2 kg.ardei rosii,
-1 lingura otet de mere,
-2 linguri ulei de masline,
-sare dupa gust.
pentru friptura :
-Se spala bine puiul si se presara din belsug ierburi aromate si sare, se introduc si in interiorul puiului ierburi aromate si sare. Se pune puiul in tava, il stropim apoi cu vin, cu ulei, punem capac peste vas si dam tava la cuptor la foc potrivit. Cand consideram ca puiul este facut luam capacul si lasam sa se rumeneasca un pic.
pentru garnitura :
– Se coc ardeii, se curata de pielita, se curata de seminte si cotoare si se spala. Cand sunt scursi de apa adaugam sare dupa gust, ulei de masline si otet de mere si se amesteca usor.
Pofta buna!
Reteta de MarkAlex
1 kg cartofi
1 pui
o ceapa
250 g branza
100 g unt
1 legatura marar
sare, piper negru macinat, ulei
Cartofii se curata, se spala si se asaza cubulete in tava, alaturi de ceapa rasa marunt.
Se adauga putina apa in tava, ca sa se fiarba cartofii. Se condimenteaza puiul cu o lingurita rasa de sare si una de piper macinat dupa gust, se unge cu unt dupa care se adauga branza rasa pe deasupra.
Se orneaza cu verdeata tocata marunt. Se lasa puiul sa se friga la cuptor circa 1 ora, pana cand se patrunde bine si se inmoaie carnea.
Puiul se serveste cald, alaturi de un pahar de vin alb demidulce.
Pofta buna!
Incearca si aceasta reteta video
1 piept de pui
2 ardei grasi
100 ml vin rosu
2 cepe
1 lingurita pudra de usturoi
1 lingurita condimente pentru pui
1 lingurita busuioc uscat
boia de ardei iute
sare
piper
1 lingura pasta de tomate
200 ml supa de pui
1 crenguta de cimbru
50 g unt
Pieptul de pui il taiem fasii.
Amestecam condimentele si trecem bucatile de carne.
Asezam bucatile de carne in tava si turnam supa de pui, ceapa taiata, ardeii tocati, pasta de tomate, crenguta de cimbru, untul si dam la cuptor cca 20 minute. Scoatem tava si adaugam vinul dupa care mai lasam circa 10 minute.
Pofta buna!
Reteta de mamicadepuiut
1pui
3-4 catei usturoi
1lamaie
50 ml ulei
50ml vin
cimbru
punga cu condimente naturale pentru fripturi
Se face un amestec din ulei, vin ,lamaie, cimbru si sare.
Dupa ce se spala bine puiul si se taie si varful aripilor, se intinde amestecul de condimentelor naturale pe tot puiul; inauntrul puiului se pune usturoiul si se lasa cam 30 min sa ia gust, dupa care se pune in punga, se leaga la gura se fac in partea superioara a sa 3-4 gauri cu o scobitoare.
Se incalzeste cuptorul la 180-200grade sau la cele cu gaz foc mare, se pune punga pe o tava unde se lasa 45-60 min.
Pentru a se rumeni se taie punga cu 1 min inainte de a fi scos.
Pofta buna!
Reteta de cami_marga
1 kg cartofi
3 pulpe pui
4 rosii
3 catei de usturoi
o ceapa
2 linguri de ulei
un ardei
cimbru
sare
Se spala si se toaca cubulete rosiile, ceapa, ardeiul, usturoiul. Se calesc legumele tocate cu cele doua linguri de ulei si cu o cana de apa. Se presara putina sare si cimbru. Se lasa pe foc timp de 10 minute, timp in care se pun pulpele de pui intr-o tava de cuptor. Se curata cartofii de coaja, se taie felii si se aduga in tava. Se completeaza cu legumele, se mai adauga o cana de apa, si se introduce tava la cutor pentru 60 minute. Se poate presara patrunjel dupa ce tava a fost scoasa din cuptor.
Pofta buna!
Reteta de farfuriavesela
1 pui
50 gr unt, dar si ulei este foarte bun
3 catei de usturoi pisati bine (pasta)
1 lingura de ghimbir ras (cand eram copil nu aveam ghimbir, dar experimentele mele culinare continua si astazi)
1 lingurita miere
sare, piper, boia, busuioc uscat, rozmarin, 2 foi de dafin
Se spala puiul bine, indepartandu-se ceea ne nu ne-ar face placere sa gasim in farfurie, varfurile aripilor, tartita, maţe, gatlejuri, etc.
Se omogenizeaza bine untul/uleiul, usturoiul, ghimbirul, mierea si restul de condimente, exceptand foile de dafin, si acum se freaca puiul cu pasta asta si prin interior si prin exterior. Foile de dafin se pun in interiorul puiului.
Se ia o cratita, se umple cu apa pe jumatate, iar capacul se aseaza invers decat s-ar folosi in mod normal, cu manerul in interiorul cratitei, se ia puiul masat bine cum v-am spus mai sus si se aseaza in capacul cratitei, ca intr-o tava.
Se baga in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pana cand se gateste bine, se rumeneste bine. Din cand in cand deschideti usa cuptorului si cu o lingura luati din sosul ce rezulta si puneti pe deasupra puiului, sa nu se usuce sau sa se arda. Puiul va iesi foarte fraged in interior datorita aburului ce va iesi din cratita, nu va fi uscat deloc, dar la suprafata va fi foarte rumenit si crocant.
Pofta buna!
Reteta video o gasesti aici
Alte retete delicioase gasesti aici[10].
Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/pui-la-cuptor-cele-mai-delicioase-retete-de-pui-la-cuptor/
Copyright ©2024 Sfatulparintilor.ro unless otherwise noted.