Prajituri de Craciun: Cele mai delicioase retete dulci pe care sa le pregatesti de Sarbatori

18 decembrie 2017, , Vizualizări: ...
Prajituri de Craciun:

Prajituri de Craciun: Pe langa clasicul cozonac, gospodinele nu se dau in laturi nici de la prepararea unor prajituri delicioase care sa aduca belsug pe masa de Craciun.

 

Iata cele mai delicioase retete de prajituri de Craciun trimise de cititoarele site-ului Sfatulparintilor.ro in sectiunea ReteteleTale.

 

 

Prajituri de Craciun: Prajitura Alba ca zapada

Prajitura Alba ca zapada

Prajituri de Craciun: Deliciul copilariei noastre: Prajitura Alba ca zapada.

Ingrediente foi
– 10 linguri lapte
– 10 linguri zahar
– 10 linguri ulei
– 1 lingurita amoniac stins in otet
– 2 oua
– un praf de sare
– faina cat cuprinde

Ingrediente crema
– 1 litru lapte
– 8 linguri rase faina
– 6 linguri rase zahar
– zeama si coaja de la o lamaie
– o esenta de vanilie sau rom
– 200 g unt

 

Mod de preparare aluat Prajitura
Se dizolva zaharul in lapte, apoi se adauga ouale, sarea, uleiul, amoniacul si se amesteca. Se pune faina si se framanta un aluat potrivit de tare, atat cat sa se poata intinde 3-4 foi (depinde cat este tava de mare). Foile se coc pe dosul tavii, presarate cu faina.

Mod de preparare crema Prajitura
Se amesteca faina cu 10 linguri de lapte rece si se adauga zaharul. Restul de lapte se pune la fiert impreuna cu coaja de lamaie. Cand laptele da in fiert se adauga toata compozitia de lapte rece cu faina, amestecand continuu pana ce incepe din nou sa fiarba. Se lasa sa fiarba pana cand compozitia se dezlipeste usor de vas, dupa care se lasa la racit, amestecand din cand in cand. Atunci cand se racoreste, punem untul (la temperatura camerei) putin cate putin, amestecand energic . La urma se adauga si zeama de lamaie, esenta de vanilie sau de rom, dupa preferinta.
Prajitura se asambleaza astfel: se pune o foaie in tava si se repartizeaza crema uniform, pana se termina toate foile si crema. Se lasa apoi la rece, in frigider pana a doua zi cand o putem taia in romburi si pudra cu zahar pudra.

 

 

 

Prajituri de Craciun:  Tort „Buturuga de Craciun”

Tort „Buturuga de Craciun”

 

Prajituri de Craciun: Tort „Buturuga de Craciun”, un deliciu sarbatori.

Ingrediente
Blat:
6 oua
6 linguri de apa
6 linguri de ulei
6 linguri de zahar
10 linguri de faina
1 praf de copt cu sofran

Crema:
400 gr ciocolata
400 ml frisca

 

Mod de preparare
Blat:
Batem albusurile spuma impreuna cu apa si praful de copt,adaugam apoi zaharul cate o lingura pe rand si batem pana se topeste zaharul.Adaugam apoi cate o lingura de ulei si apoi cate un galbenus mixand in continuare.
Faina se incorporeaza amestecand usor .Coacem blatul 10-12 min la foc mediu in tava patrata(40/40 cm).Avem grija sa nu coacem prea mult pentru a nu se usca marginile.In caz ca se intampla acest lucru ,cand scoatem tava din cuptor taiem foarte repede marginea uscata si apoi rasturnam foaia pe un prosop de bumbac umed si rulam apoi foaia cu prosop cu tot.Lasam sa se raceasca incet in bucatarie(nu intr-un loc prea rece).
Crema:
Ciocolata maruntita se pune intr-o cratita pe foc mic.Adaugam si frisca si lasam pe foc pana se topeste ciocolata,amestecand tot timpul usor.Avem grija ca frisca sa nu inceapa sa fiarba.Se acopera si se da la rece 5-6 ore.
Mixam crema apoi pana devine spumoasa.
Desfacem foaia de rulada intindem apoi un strat uniform de crema si rulam foaia la loc.O impachetam in folie alimentara si o dam la rece 2 ore. Taiem capetele ruladei pe care le vom folosi ca „cioturi pe buturuga”.Decoram la final rulada cu crema imitand scoarta de copac.

 

 

 

 

Prajituri de Craciun: Prajitura sah

Prajitura sah

Prajituri de Craciun: Pentru deserturile de Craciun si Anul Nou puteti opta pentru aceasta reteta deosebita.
Ingrediente
5 oua
100 gr zahar
1 cana faina
30 ml ulei
3-4 linguri sirop de zahar caramel
3-4 linguri cacao
1 praf copt
1 esenta rom
1 crema ciocolata
1 budinca de vanilie
1 l lapte (pt crema)
  
Mod de preparare
Se bat spuma albusurile cu zaharul pana rezulta o compozitie lucioasa si care nu cade de pe lingura, ca de bezea.
Se adauga galbenusurile,uleiul,siropul de zahar si esenta de rom peste albusuri si se amesteca.
Se adauga faina si praful de copt si se incorporeaza pana rezulta un aluat care curge. Se imparte compozitia in doua si la una din ele se adauga cacao.
Se coc cele doua blaturi la foc iute aproximativ 20 minute.
Se suprapun cele doua blaturi si se taie fasii inguste. Asamblam prajitura astfel:alternam o fasie alba cu una neagra.Eu am facut un rand de trei fasii. Lipim intre ele cu putina crema pe care am preparat-o conform instructiunilor de pe plic. Insiropam putin blatul apoi punem un rand de crema Daca la primul rand am inceput cu fasie neagra la urmatorul incepem cu alba, la al treilea cu neagra si tot asa pana la ultimul rand. Dupa ce am terminat preparam budinca si o turnam peste prajitura. Se da la rece pentru cel putin doua trei ore apoi se poate taia.

 

 

Prajituri de Craciun: Prajitura cu mere si biscuiti

Prajitura cu mere si biscuiti

Prajituri de Craciun: Va prezentam o reteta de prajitura foarte buna si aspectuoasa… dar si binevenita dupa o perioada in care s-au mancat dulciuri in ale caror compozitii se regasesc multe grasimi.

Ingrediente

60 biscuiti simpli
2 kg mere
500 gr zahar
4 plicuri budinca de vanilie
1,2 l apa
150 gr stafide
esenta de vanilie
scortisoara
100 ml rom (eu am folosit lichior de migdale)

 

Mod de preparare

Merele se curata de coaja si se taie in cubulete mici. Se adauga peste apa si zaharul care in prealabil le-am pus la fiert. Se fierb impreuna pana ce merele se inmoaie bine, dar sa nu se zdrobeasca de tot. Separat dizolvam cele 4 plicuri de budinca in 200 ml apa (din cele 1,2 l) si cand merele sunt gata adaugam praful de budinca dizolvat si lasam sa mai fiarba cateva minute amestecand continuu. Cand este gata adaugam stafidele care au fost puse la inmuiat in lichior, punem si un strop de sare, esenta de vanilie si scortisoara. Se asaza biscuitii intr-o forma detasabila (eu am folosit o forma care se modifica in functie de cat de mare doresti sa fie prajitura) ii ungem cu lichiorul ramas dupa ce am scos stafidele dupa care asezam un strat de crema cat este inca fierbinte. Asa procedam incontinuare in final trebuie sa avem 3 straturi de biscuiti si 3 de crema… ultimul fiind de crema.
Se lasa sa se raceasca dupa care o tinem la frigider cateva ore, timp in care biscuitii se vor inmuia atat cat sa se poata taia prajitura.

 

 

Prajituri de Craciun: Prajitura cu lamaie si bezea

Prajitura cu lamaie si bezea

Prajituri de Craciun: Iata o alta reteta trimisa de Doyna: Prajitura cu lamaie si bezea.

 

Ingrediente

220 de grame de faina

2 linguri de zahar pudra

125 de grame de unt, rece

2 si 1/2 linguri de apa rece

crema: 50 de grame de faina

125 de ml de apa

250 de ml de suc de lamaie proaspat

430 de grame de zahar pudra

60 de grame de unt

4 oua

 

Mod de preparare

Amesteca faina si zaharul pudra. Adauga apa si amesteca; framantand compozitia cu mainile, pana vei obtine un aluat compact. Scoate aluatul din bol si intinde-l pe o suprafata curata pana obtii un disc de cinci milimetri grosime si 23 de centimentri in diametru. Acopera aluatul cu folie si pune-l in frigider pentru jumatate de ora. Luati o tava de copt, puneti putin ulei si imbrac-o in hartie de cop, aseaza aluatul in tava si se da la cuptor circa 15 minte.

Intre timp, pentru a face crema de lamaie, combina faina cu apa, sucul de lamaie si jumatate din zahar intr-o oala. Da focul mediu si incalzeste ingredientele, amestecand cu un tel, patru-cinci minute, pana cand mixture se ingroasa bine. Ia crema de pe foc si adauga untul si galbenusurile. Toarn-o intr-un bol, acoper-o cu plastic si pune-o in frigider pentru cel putin trei ore.

Incalzeste cuptorul la 190 de grade. Bate albusurile cu un mixer pana cand se intareste. Gradual, adauga cealalta jumatate de zahar, cate o lingura odata. Toarna crema peste aluatul prajiturii si niveleaz-o. Deasupra adauga albusurile de ou si foloseste spatele unei linguri ca sa creezi mici piscuri. Mai pune prajitura cu lamaie si bezea in cuptor inca cinci minute, pana cand bezeaua devine aurie

 

 

 

Prajituri de Craciun: Prajitura cu 6 fructe si scortisoara

Prajitura cu 6 fructe si scortisoara

Prajituri de Craciun: Iata o prajitura cu fructe usor de preparat si care poate fi facuta de sarbatori.

Ingrediente

2 banane, 4 mandarine, 2 portocale, 2 mere, o rodie mare, 3 kiwi

o cana de zahar, scortisoara, esenta de vanilie, esenta de portocale, pentru ornat: zahar si scortisoara

faina 700 grame, 1 pachet de unt, o lamaie, hartie de copt, un praf de sare.

 

Mod de preparare
Se pune hartia de copt pe o tava mare.
Se curata fructele in bucatele mici si se pun intr-un castron cu suc de lamaie proaspat peste ele ca sa nu se innegreasca de la procesul de oxidare.

Apoi se pune peste ele zaharul si scortisoara (dupa gust), coaja de lamaie si esenta de portocoale si vanilie (tot dupa gust).

Separat se topeste untul, se face coca din faina, un praf de sare, untul topit. Se amesteca bine pana se face un aluat sfaramicios care se framanta bine.

Se pune in tava o parte din acest aluat, se intinde bine pe toata tava iar deasupra se pun fructele taiate si amestecate bine ca mai sus.

Apoi se pune peste randul de fructe restul de aluat.

Se baga la cuptor tava si se coace la foc potrivit 30-35 minute.

Cand se scoate se presara zahar pudra vanilat si scortisoara.

 

 

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Cuvinte cheie: , , , ,

Loading...
No database selected