Postul intermitent: ce este si cum il putem aplica?!

by Sfatul Parintilor | 23/07/2017 20:09

Printre numeroasele tendinte care se remarca la ora actuala pe „piata” dietelor, postul intermitent este una dintre cele mai bine sustinute din punct de vedere stiintific. In ce masura genul acesta de regim este sau nu sustenabil, ramane sa vedem in viitor, deoarece omul modern nu se impaca prea bine cu senzatia de foame.

Dupa cum ii arata si numele, postul intermitent alterneaza perioade in care poti manca alimente obisnuite si perioade in care nu trebuie sa mananci nimic. Ritmul perioadelor poate fi diferit, astfel fiind posibile modele de genul 16:8, 14:10, 20:4 (unde prima cifra este numarul de ore in care nu se mananca nimic) sau chiar 5:2, unde 2 zile de post alterneaza cu 5 zile de mancat. Inca si mai mult, exista forma ADF (alternative day fasting), unde o zi se mananca normal si urmatoarea zi se posteste.

 

De ce sa postesti intermitent?

Oamenii postesc din zorii omenirii, dar astazi cercetarile stiintifice au aratat ca astfel de momente pot fi avantajoase pentru starea de sanatate. Astfel, postul intermitent scade rezistenta la insulina si echilibreaza nivelul glicemiei. La nivelul sistemului imunitar, celulele T sunt „reprogramate”, scazandu-se procesele autoimune. Scade, de asemenea, secretia de citokine pro-inflamatorii. Scade tensiunea arteriala, scade nivelul trigliceridelor din sange si, chiar, poate scadea colesterolemia.

Postul intermitent a provocat, experimental, ameliorarea memoriei si a proceselor de invatare si chiar a reparat unele leziuni ce au urmat accidentelor ischemice cerebrale, deocamdata doar pe animale de laborator.

Cand perioada de post e lunga, rezervele de glicogen din ficat scad si organismul incepe sa foloseasca tesutul adipos ca sursa de energie, intrand in faza de ketogeneza.

 

 

Citeste continuarea pe SLABSAUGRAS.RO[1].

Endnotes:
  1. SLABSAUGRAS.RO: https://www.slabsaugras.ro/postul-intermitent-ce-este-si-cum-il-putem-aplica/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/postul-intermitent-ce-este-si-cum-il-putem-aplica/