Familie-Părinţi/Alimentatie sanatoasa

Nuca iti poate salva viata

10 noiembrie 2010, , Vizualizări: ...

Din copilarie auzim ca nuca este importanta, ba pentru creier, ba pentru inima, ba pentru sanatate in general, ba contine grasimi bune. Mai degraba suntem obisnuiti sa o intalnim in cozonac, in baclavale, in prajituri, pe masa bunicilor nostri si nu o privim ca pe un aliment „cool”. Ea este mereu la indemana, se poate procura oricand din piata si poate de aceea generatiile tinere nu ii acorda importanta cuvenita si nu o au inclusa in alimentatia curenta.

 

Nuca nu este doar buna, ci foarte buna pentru a ne intretine sanatatea inca de la varste fragede. Este important sa constientizam aceasta informatie si sa introducem nuca sub orice forma posibila si atractiva in alimentatia zilnica a copiilor nostri dar si a noastra – chiar si in cazul in care urmam o dieta. Beneficiile ei sunt infinit mai mari decat faptul ca am depasi un numar de calorii indicat de o anumita cura de slabire.

 

Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au avertizat pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, cu conditia sa consume si nuci.
"Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra, precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important", afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.

S-a realizat o cercetare ce a constat in monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate cu un nivel ridicat. Participantii la studiu au primit doua portii de salam bogat in grasimi si branza, pe care le-au consumat la un interval de o saptamana. La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci. Testele au aratat ca atat uleiul de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate si care, in timp, favorizeaza intarirea arterelor si creste riscul unor boli de inima si al atacului vascular cerebral.
Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de masline, nucile au mai ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului.

Printre nutrientii nucilor se numara cele mai multe vitamine B, fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine. Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci si alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, in combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte) se poate obtine gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.

 

Tu cum folosesti nucile in alimentatia zilnica a familiei tale?  

Cuvinte cheie: , ,

Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (8)

  1. dodolin spune:

    odata pe saptamana fac ceva dulce in care includ nuca pisata sau samburi intregi,macaroane cu nuci sau cereale la care adaug samburi de nuca sau pur si simplu mancam samburi de nuca cu paine calda.mmm delicios si sanatos.

  2. Adi84 spune:

    imi plac foarte mult dulciurile cu nuca

  3. Adi84 spune:

    dimineata cateodata mananc miere cu nuca

  4. claudia79 spune:

    POTI SA MANINCI PRAJITURI CU NUCI;OREZ CU LAPTE GRIS CU LAPTE. DIN PACATE ESTE PREA SCUMPA

  5. asminasmin spune:

    bun articol

  6. sima spune:

    Stiu ca este buna ptr creier si cativa samburi pe zi sunt inclusi in alimentatie, dar nu stiam ca ajuta la elasticitatea vaselor.
    De acum trebuie sa am grija sa fie in cat mai multe zile din saptamana inclusa la capitolul fructe.

  7. 27ralu spune:

    Chiar nu stiam ca are atatea beneficii.inca nu i-am dat la alex,ptr ca el inca nu mesteca,si ma tem sa nu se inece.dar voi incerca sa o pisez,si sa o pun in iaurt.

  8. mari spune:

    Stiu ca e sanatoasa si pe vremuri imi spunea bunica mea o foloseau in loc de ulei pentru mancare,o pisau si pur si simplu prajeau cu ea,isi lasa un fel de grasime cind o pisau.

Comenteaza

Meniu