Musaca de cartofi: Cele mai bune retete de musaca pentru familia ta

11 februarie 2018, , Vizualizări: ...
Musaca cu vinete si carne tocata

Musaca de cartofi. Cuvantul musaca vine din araba si inseamna servit rece. In limba romana a ajuns, insa, din limba greaca.

Musaca de cartofi In versiunea turceasca, reteta de musacaua este pregatita din legume fierte in aburi sau prajite, vinete, ardei gras, rosie, ceapa, toate amestecate cu carne tocata. Este servita cu sos de iaurt si pilaf de orez. In versiunea originala, arabeasca, musacaua este un fel de mancare servit rece, asemanator cu salata, compus in principal din tomate si vinete, si este servit la inceputul mesei, ca antreu.

Varianta greceasca a acestui fel de mancare este versiunea care s-a impus in gastronomie. Cu toate ca are un nume arabesc, in general este considerata un fel de mancare de provenienta greceasca.

Musaca de cartofi. Traditional, musacaua este pregatita din straturi de carne tocata (sau maruntita cu cutitul) de miel sau orice alta carne rosie, in alternanta cu felii de vanata prajita sau cartof, cu felii de tomate si sos alb. Ingredientele se pun intr-un vas adanc si larg, se coc in cuptor si produsul, musacaua, se serveste bucati mari, permitand sa se observe alternanta straturilor de legume si de carne.

In versiunea sa balcanica, adica in Romania, Bulgaria, Croatia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mancare poate fi gatit si cu cartofi, in loc de vinete. Sunt cunoscute si variante in care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi si cartofi.

 

Iata cele mai delicioase retete de musaca de cartofi pentru familia ta.

 

Musaca de cartofi cu carne: Reteta #1

Reteta de:

Musaca de cartofi cu carne

Ingrediente Musaca de cartofi cu carne

1 kg cartofi

500 gr carne tocata

4 oua

1 ceapa

condimente

smantana

Mod de preparare Musaca de cartofi cu carne

Se fierb cartofii in coaja, iar separat carnea se caleste impreuna cu o ceapa taiata foarte fin. Dupa ce se caleste putin, se condimenteaza dupa gust si se lasa putin sa se racoreasca, dupa care se pun 2 oua intregi amestecandu-se bine. Cand cartofii sunt fierti, se curata de coaja, se taie felii si se aseaza in tava cu putin ulei;  Se va aseza un strat de cartofi, unul de carne tocata, si tot asa iar deasupra va fi un strat de cartofi. Cele 2 oua ramase se bat impreuna cu smantana si cu sare si se pun deasupra, peste ultimul strat de cartofi.

Pofta buna!

 

 

Musaca de cartofi tricolora: Reteta #2

Reteta de:

Musaca tricolora

Ingrediente Musaca de cartofi tricolora

500 g piept de pui fara os
un morcov
4-5 ardei copti
3 fire de ceapa verde
800 g cartofi fierti
100 ml lapte
doua linguri smantana
ulei masline
doua oua + albus de ou
pesmet
sare
piper macinat
un fir de rozmarin

Mod de preparare Musaca de cartofi tricolora

Morcovul si ceapa verde se curata de coaja /foi, apoi se spala bine.
Ardeii copti se curata de coaja coapta si seminte, se desfac in fasii.
Intr-o craticioara calim in doua linguri de ulei de masline, ceapa taiata marunt si morcovul ras fin, adaugam pieptul de pui dat prin masina de tocat sau blender si 3 linguri de apa.
Lasam sa se caleasca impreuna, pana se evapora apa, apoi lasam sa se raceasca, dam gust cu sare si piper macinat si adaugam ouale batute.
Cartofii fierti se paseaza, se adauga 3 linguri de ulei de masline, smantana, laptele, rozmarin tocat fin si la sfarsit albusul de ou batut spuma.
Se unge o forma de copt potrivita cu ulei de masline si se tapeteaza cu pesmet.
Intindem primul strat de carne, apoi deasupra intindem fasii de ardei copt, apoi se acopera cu piureul de cartofi.
Coacem cca 30 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Dupa coacere, se raceste cateva minute, apoi se poate portiona si servi.

Pofta buna!

 

 

Musaca de cartofi de post: Reteta #3

Reteta de:

Musaca de post

Ingrediente Musaca de post

cartofi,

2 morcovi,

2 cepe,

legume mexicane,

2catei de usturoi,

1 lingura de faina,

ulei, sare, piper.

Mod de preparare Musaca de post

Se curata morcovii si ceapa.

Morcovul se da pe razatoare iar ceapa se toaca marunt.

Punem ceapa, morcovul si legumele mexicane la calit in putin ulei si condimentam cu sare si piper.

Nu trebuie calite prea mult pentru ca vor avea timp sa se faca cat vor sta in cuptor.

Curatam cartofii si ii taiem felii subtiri.

Intr-un vas de Yena, uns cu ulei si tapetat cu faina asezam jumatate din cantitatea de cartofi taiati felii si ii condimentam cu sare si piper.

Peste cartofi asezam amestecul de morcovi, ceapa si legume apoi acoperim cu restul de cartofi.

Pisam usturoiul si il calim in ulei apoi adaugam o lingura de faina amestecand rapid si stingem imediat cu 300 ml apa calda.

Amestecam pana cand se formeaza un sos nu prea gros dar nici prea subtire pe care il condimentam cu sare si piper apoi il turnam peste musaca.

Dam musacaua la cuptor incins pana cand cartofii sunt moi.

(aprox. 50 min).

Se servesc putin reci alaturi de muraturi.

Pofta buna!

 

 

 

Musaca de cartofi cu carne de curcan: Reteta #4

Reteta de:

Musaca din cartofi si carne de curcan

Ingrediente Musaca de cartofi cu carne de curcan

1 kg de cartofi,

750 g carne tocata de curcan,

o ceapa,

2 rosii,

un ardei gras,

sare,

piper,

o lingura de legume deshidratate fara sare,

condimente carne de pasare,

ulei, 3 oua,

200 g cascaval,

verdeata (marar si patrunjel)

Mod de preparare Musaca de cartofi cu carne de curcan

Se curata cartofii de coaja, se taie cubulte si se pun la fiert in apa cu un praf de sare si o lingurita de legume dehidratate fara sare.

Se curata ceapa si apoi se taie marunt ardeiul apoi se taie cubulete, la fel si rosiile. Se pune un strop de ulei la incins apoi calim iute ceapa si ardeiul, adaugam si carnea tocata iar cand scade sucul adaugam cubuletele de rosii, legumele deshiratate fara sare ramase, potrivim de sare si piper. Dam de pe foc si presaram deasupra verdeata tocata. Dam la racit si adaugam in compozitie un ou batut.

Se scurg cartofii de apa si apoi se piseaza, un piure fin.

Se unge o tava cu un pic de ulei apoi intindem un stra de piure, jumatate din cantitatea preparata, apoi deasupra adaugam si intindem uniform carnea si apoi venim cu al 2 lea strat de piure. Nivelam usor, deasupra ungem stratul de cartofi cu cele 2 oua batute, radem cascaval si dam 20-30 minute la cuptor, la foc potrivit. Se portioneaza calda.

Pofta buna!

 

 

 

Musaca de cartofi cu smantana: Reteta #5

Reteta de:

Musaca de cartofi cu smantana

Ingrediente Musaca de cartofi cu smantana

700 g carne de vita,
250 g carne de porc,
2 legături de verdeata (patrunjel, marar),
4 oua,
200 g ulei,
200 g ceapa,
2,5 kg cartofi,
sare si piper dupa gust,
400 g sos tomat,
500 g sos de smantana

Mod de preparare Musaca de cartofi cu smantana
Carnea si ceapa se trec prin masina de tocat. Compozitia rezultata se condimenteaza, se inabusa in ulei pina scade , se raceste si apoi se trece din nou prin masina de tocat.

La pasta rezultata se adauga ouale batute spuma, verdeata taiata marunt si se amesteca compozitia pina devine omogena.

Cartofii se prajesc in ulei sau se inabusa intr-o tava unsa cu grasime. Se aseaza un strat de cartofi si 1/2 din cantitatea de sos de smintina care se intinde uniform, apoi stratul de carne si restul de cartofi cu sosul de smintina.

Se introduce tava la cuptor pentru gratinat, timp de cca 30 minute.

Cind este gata rumenita, se scoate din cuptor, se portioneaza si se serveste cu sos tomat pus deasupra.

Pofta buna!

 

 

Musaca de cartofi de post, ca la manastire: Reteta #6

Musaca de post, ca la manastire

Ingrediente Musaca de cartofi de post, ca la manastire

7-8 cartofi mai mari,

3-4 morcovi mari,

2-3 cepe,

400 g ciuperci albe de cultură,

o linguriță de amidon,

sare, ulei pentru prăjit,

două roșii

o legătură mică de pătrunjel verde.

Mod de preparare Musaca de cartofi de post, ca la manastire

Cartofii se taie în rondele groase de jumătate de centimetru, se prăjesc în ulei, după care se scot pe un șervet absorbant și se lasă la scurs.

Morcovii, tăiați rondele, ceapa – tăiată fideluță și ciupercile, tăiate în felii mai mari se călesc la rândul lor, lăsându-le până scade zeama destul, iar la sfârșit se pune sare după gust și o linguriță de amidon pentru a lega compoziția.

Într-un vas termorezistent (de opreferat într-un vas de lut, pentru că prinde un gust mai bun) se pune un strat de cartofi, unul de umplutură și iarăși un strat de cartofi. Deasupra se așază frumos felii grpase de roșii și pătrunjel tocat mprunt (cine dorește poate stropi musacaua cu suc de roșii preparat în casă).

Se dă la cuptor pentru 10-15 minute, cât să se rumenească. Se servește caldă sau rece.

Pofta buna!

 

 

 

Musaca de cartofi cu carne de vita: Reteta #7

Reteta de:

Musaca

Ingrediente Musaca de cartofi cu carne de vita

– 1 kg carne tocata (vita + porc)
– 1,5-2 kg cartofi
– 1 kg ceapa alba
– 4 buc. morcovi
– 1 litru suc de rosii
– 6 buc. oua
– 500 ml ulei floarea soarelui
– 1 buc. lamaie
– 1 legatura patrunjel verde
– 1 lingura sare
– 1 lingura condimente carne tocata
– 1 varf piper

Mod de preparare Musaca de cartofi cu carne de vita

Cartofii se curata si se taie in felii de 5 mm grosime, dupa care se rumenesc putin in tigaie. Apoi curatam ceapa si morcovul. Ceapa se taie marunt si se pune la calit, dupa care adaugam morcovul dat prin razatoare. Cand acestea sunt calite adaugam sucul de rosii, putin patrunjel verde-tocat marunt, sare si piper. Cand sosul este gata se lasa sa se raceasca.

Carnea tocata se amesteca cu 2 oua (batute in prealabil), patrunjel tocat, sare, piper si condimente pentru carnea tocata.
Toate cantitatile mentinate mai sus ajung pentru 2 tavi (lungi – tip de facut paine).

In tava (in care am pus hartie de copt) asezam un rand de cartofi, un rand de carne, un rand de sos, apoi inca o tura (cartofi, carne, sos), iar deasupra terminam iar cu cartofi. Peste acestia adaugam 2 oua batute bine. Ornam cu felii de lamaie si patrunjel. La fel procedam si cu cea de-a doua tava. Tavilele le dam la cuptor in jur de o ora si 15 minute, la 180 grade (cuptor preincalzit).

Se poate servi calda sau rece in functie de preferinta fiecaruia.

Pofta buna!

 

Musaca de cartofi cu piept de pui: Reteta #8

Reteta de:

Musaca de cartofi cu piept de pui

 

Ingrediente Musaca de cartofi cu piept de pui
300g carne tocata din piept de pui
1 rosie
500g cartofi
– 1 buc dovlecel
2buc ceapa
bulion
200g morcov
sare
– 1/2 cescuta de ulei

Mod de preparare Musaca de cartofi cu piept de pui
Cartofii si morcovii se pun la fiert cca 10min. Separat, intr-o tigaie de teflon se calesc rand pe rand carnea, ceapa (2/3), dovlecelul si feliile de rosii. Ungem un vas yena cu o 1/2 de cescuta ulei peste care asezam un strat de cartofi apoi de ceapa, dovlecel, morcov, carnea si bulion. Punem si restul de cartofi apoi rosiile, ceapa ramasa (1/3) si restul de bulion. Se lasa la cuptor cca.1 ora. Se serveste cald.

Pofta buna!

 

Musaca de cartofi cu carne de pui: Reteta #9

Reteta de:

Musaca de cartofi cu carne de pui- reteteletale.ro - foter_com

Ingrediente Musaca de cartofi cu carne de pui

1 kg  cartofi,

buc  piept  pui,

5 cepe,

rosii,

linguri  pasta  de  tomate,

oua,

iaurt (150gr),

patrunjel,

ulei

Mod de preparare Musaca de cartofi cu carne de pui

Se  taie cartofii rondele si se  prajesc,  se  toaca  carnea  de  pui  si se  caleste  un pic  impreuna  cu  ceapa,  se  condimenteaza dupa  preferinta. Se   asaza  intr-o  tava un  strat de  cartofi,  se  toarna  compozitia  de   carne  si deasupra  se mai  asaza  alt  strat  de cartofi.  Se taie  rosiile  rondele  si  se  asaza   deasupra, pasta  de  tomate  se   dizova  intr-o  cana  cu  apa  si  se  toarna  peste   musaca.

Se  baga la  cuptorsi  cu  10  minute  inainte  sa   scoatem  musacaua se   bat  cele  2  oua  cu  iaurtul  si  se  toarna   deasupra. La  sfarsit  se  presara  patrunjel verde.

Pofta buna!

 

Musaca de cartofi ca la bunica: Reteta #10

Reteta de:

Ingrediente Musaca de cartofi ca la bunica

-7 cartofi medii
-1 kg carne tocata amestec (porc cu vita)
-1 morcov mediu
– 3 linguri smantana dulce
– 1 ou
-30 grame unt
-3 rosii
– 2 cepe mari
-2 linguri bulion
-sare
-piper
-foi dafin, nucsoara dupa gust, ienibahar dupa gust

Pentru sos:
-2 linguri smantana dulce
-50 g cascaval
-150 ml lapte

Mod de preparare Musaca de cartofi ca la bunica
Luati 7 cartofi de marime medie pe care ii spalati si ii puneti la fiert in coaja cu putina sare. Lasati cartofii sa fiarba pana cand putem infige cu usurinta o scobitoare in ei. Opriti apoi focul si lasati putin sa se raceasca.Ttaiati cubulete ceapa si un morcov. Dati prin razatoarea mare un cartof.Intr-o tigaie mai incapatoare, puneti untul la topit si adaugati ceapa tocata. Lasati sa se caleasca usor pana se cand ceapa incepe sa se rumeneasca usor. Intr-un bol amestecati carnea tocata cu morcovul taiat cu cartoful dat prin razatoare. Adaugati apoi amestecul in tigaie, peste ceapa calita. Lasati totul la foc mediu si amestecati pentru a omogeniza compozitia. Amestecati continuu pentru a nu se lipi. Dupa aproximativ 15 minute, adaugati foile de dafin, sarea, piperul, nucsoara , ienibaharul si bulionul.Amestecati, puneti capacul si lasati inca aproximativ 20 minute sa se patrunda bine carnea. Intre timp curatati cartofii de coaja. Taiati cartofii felii si asezati-i pe fundul unei tavi care a fost unsa in prealabil cu putin ulei sau cu unt. Asezati-i astfel incat sa creeze un strat uniform peste care vom aseza carnea.Dupa ce timpul de preparare a compozitiei de carne tocata s-a scurs, stingeti focul si adaugati deasupra 2 linguri de smantana dulce si un ou crud amestecand continuu.Dupa ce ati asezat feliile de cartof fiert in tava, adaugati deasupra carnea tocata si uniformizati. Deasupra adaugati un alt strat de felii de cartof. Preparati separat un sos alcatuit din cascaval dat prin razatoare amestecat cu 2 linguri de smantana si un pahar de lapte.
Am asezat deasupra stratului de cartofi 3 rosii taiate felii. Turnati deasupra sosul de cascaval si lapte. Incingeti cuptorul. Introduceti tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 minute.

Pofta buna!

 

Musaca de cartofi: Reteta #11

Reteta de:

Ingrediente Musaca de cartofi
-1 kg cartofi
-800 gr carne
-2 cepe potrivite
-200 ml suc de rosii
-1 ou
-1 lingura de unt
-sare, piper
-patrunjel verde

Mod de preparare Musaca de cartofi

Punem cartofii la fiert in coaja dupa ce i-am spalat bine. Intre timp pregatim umplutura: tocam ceapa marunt si o punem la calit in doua linguri de ulei.
Cand a devenit sticloasa, adaugam carnea tocata si lasam la foc domol pana scade bine. Se potriveste cu sare si piper dupa gust. Dupa ce s-a calit bine carnea se da deoparte, si se lasa un pic la racit, apoi se adauga un ou batut si patrunjelul tocat.
Cartofii se curata si se dau prin masina de tocat. Piureul rezultat se amesteca cu untul si un praf de sare.
Intr-un vas termorezistent uns cu unt se pune un strat de cartofi,umplutura si apoi restul de cartofi. Se toarna deasupra sosul de rosii si se da la cuptor la foc mic. Se scoate cand devine usor rumenie la suprafata.

Pofta buna!

 

Musaca de cartofi cu carne de porc: Reteta #12

Reteta de:

Ingrediente Musaca de cartofi cu carne de porc

– 500 g carne tocata (porc sau vita);
– 1 kg cartofi;
– 250 g bulion
– patrunjel verde
– ceapa – 3 buc;
– 200 g smantana;
– ulei;
– piper si sare (dupa gust);
– 2 oua;
– cascaval.

Mod de preparare Musaca de cartofi cu carne
Cartofii se fierb in coaja circa 10 minute. Se caleste ceapa in putin ulei, se adauga carnea si se caleste bine, se adauga si bulionul, apoi se adauga sare, piper si se lasa sa se raceasca. Se adauga verdeata tocata si condimentele. Se ia un vas termorezistent, si se vor aseza alternativ cartofii si carnea, un strat cu ouale batute si smantana. Musacaua va sta in cuptor apoi aproximativ 30 de minute, timp in care se va rumeni frumos. Cand este gata se presara cascavalul ras si patrunjel verde.
Se poate sevi cu castraveti murati.

Pofta buna!

 

Musaca de cartofi cu carne tocata: Reteta #13

Reteta de:

musaca - reteteletale.ro - flickr_com

Ingrediente Musaca de cartofi cu carne tocata
3 cartofi mari
500 g carne tocata
1 buc ceapa
1 morcov
3 linguri bulion
sare, piper dupa gust
ulei pentru prajit

Mod de preparare Musaca de cartofi cu carne tocata
Spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja, cand sunt gata ii curatam de coaja, apoi ii taiem felii. Carnea tocata o prajim in tigaie cu putin ulei, adaugam si ceapa curatata si tocata marunt, morcovul ras, sare, piper, bulionul. Amestecam in continuu. Cand este gata formam musacaua. Punem un strat de cartofi, un strat de carne, un strat cartofi, pana terminam carmea si cartofii. Introducem la cuptor. Lasam pana se rumeneste.

Pofta buna!

 

Musaca de cartofi cu carne: Reteta #14

Reteta de:

Ingrediente Musaca de cartofi cu carne

1kg cartofi

500g carne tocata

2 cepe

100g cascaval

2 catei de usturoi

100g pasta de tomate (suc de rosii )

un dovlecel

un morcov

100g smantana

3 oua

patrunjel

piper, vegeta.

ulei pt prajit

apa

Mod de preparare Musaca de cartofi cu carne

Se fierb cartofii in coaja, dupa care se curata si se taie rondele. Intr-o tigaie punem uleiul punem ceapa taiata cubulete, o lasam sa se prajeasca f putin, adaugam carnea tocata si putina apa (cantitatea de apa difera in functie de grasimea din carnea tocata)si se lasa aproximativ 20 minute. Se adauga sucul de rosii, usturoiul maruntit, patrunjelul, vegeta si piperul. Se lasa sa fiarba pana seaca acea compozitie. Intr-o cratita sa aseaza un strat de cartofi, apoi amestecul de carne, un alt strat de cartofiiar deasupra se rade cascaval, se pune dovlecelul si morcovul taiate rondele. Se introduce la cuptor cam 40 minute, dupa care se adauga oul batut si smantana pe deasupra. Se mai lasa vreo 15 minute si este gata.

Pofta buna!

 

Musaca de cartofi cu cimbru si sos de rosii: Reteta #15

Reteta de: 

musaca- reteteletale.ro - foter_com

Ingrediente Musaca de cartofi cu cimbru si sos de rosii

4-5 cartofi mari
250 grame carne tocata amestec
cimbru,sare piper
250 ml sos de rosii
1 ceapa

Mod de preparare Musaca de cartofi cu cimbru si sos de rosii
Cartofii se curata, se spala apoi se taie in felii cat mai subtiri, se pun la prajit, atat cat sa se inmoaie.
Ceapa se curata, se spala, o tocam marunt si impreuna cu carnea si condimentele se pune la calit (fara ulei, este suficienta grasimea carnii).
Intr-o tava se pune un strat de cartofi, apoi peste se pune carnea iar un strat de cartofi (carnea sa fie intre 2 straturi de cartofi) se pune peste ele sucul de rosii si se da la cuptor.
Dupa 30-40 min ar trebui sa fie gata,atunci se scoate si se presara parmezam sau cascaval

Pofta buna!

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu