Miracolul din bobul de grâu. Ce rol joacă în sănătatea omului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Miracolul din bobul de grâu. Ce rol joacă în sănătatea omului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Miracolul din bobul de grâu. Ce rol joacă în sănătatea omului
Imagine de Pezibear de la Pixabay

Chipul lui Dumnezeu. În popor, se spune că pe fiecare bob de grâu se găsește, multiplicat, chipul lui Hristos. De aceea grâul este abordat, de multe ori, și ca parte a unui ritual. Unul dintre alimentele ritualice în relația cu lumea de dincolo este coliva.

Cerealele au constituit baza alimentației omului din toate colțurile lumii de cel puțin zece milenii, iar populațiile care au păstrat acest tip de hrană și-au prezervat capitalul de sănătate. Asta și pentru că, la origini, omul a fost frugivor, hrana sa a constat în principal din fructe și semințe, carnea, peștele, lactatele și celelalte elemente care conturează alimentația omului modern fiind adăugate pe parcursul istoriei. Cerealele – care au trecut și ele, în timp, de la statutul de “sălbatice” la “domestice”, fiind cultivate pe arii tot mai întinse de către om, sunt alimente excepționale, datorită aportului lor nutritiv, nu doar energetic, dar și prin proteine, săruri minerale și vitamine. În grăuncioarele din spice se concentrează toată bogăția și forța vitală a plantei. Spicul care se coace este promisiunea pâinii viitoare.
Una dintre cele mai răspândite cereale o reprezintă grâul, iar teritoriul de astăzi al României dintotdeauna a fost recunoscut pentru bogăția grânelor. Herodot amintește lanurile de grâu din ținuturile dacilor, în scrierile sale, cronicile medievale vorbesc și ele despre cultura acestei cereale, în vreme ce în prima jumătate a secolului al XX-lea România căpătase renumele de “grânarul Europei”.

“Oul vegetal”

Înainte de a vedea în ce fel putem să folosim grâul (nu ne vom referi astăzi la pâine, făinuri, tărâțe și alte subproduse, cărora le rezervăm un articol aparte) pentru a ne prepara o hrană sănătoasă, să-i trecem în revistă virtuțile. El conține calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grăsime fosforată, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenți, fibre.
Considerat de specialiștii în nutriție un adevărat “ou vegetal” – datorită faptului că el conține absolut toate elementele necesare pentru un organism sănătos – grâul oferă garanția că întoarcerea la o alimentație bazată în bună măsură pe cereale (ca în zorii omenirii) ar reduce substanțial numărul suferinzilor de astenie, rahitism, colici, arterioscleroză, anemie, constipație și ar îmbunătăți starea de sănătate a celor care suferă de multe alte boli cronice.

Citeste continuarea pe AntenaSatelor.ro.

Imagine de Pezibear de la Pixabay

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 26/04/2015