Gratarul duce la diabet - mit sau adevar? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Gratarul duce la diabet – mit sau adevar?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Gratarul duce la diabet – mit sau adevar?

Veste rea pentru iubitorii de gratar cu mititei, carnati si alte asemenea produse. Consumul regulat de carne rosie creste riscul declansarii diabetului de tipul II, potrivit unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition.

Rezultatele analizei au demostrat ca o cantitate de 100 de grame de carne rosie consumata zilnic sporeste cu 19% riscul de declansare a diabetului. Iar daca in meniul zilnic se regaseste fie si o cantitate de numai 50 de grame de mezeluri riscul de diabet creste cu 51%, spun autorii studiului.

 

In acest caz solutia este simpla, chiar daca nu pe placul tuturor romanilor: inlocuirea carnii cu surse de proteine mai sanatoase, precum lactatele cu continut scazut de grasimi, nucile si cerealele integrale. Aceste produse reduc semnificativ riscul de diabet de tipul II, asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul si alimentatia nesanatoasa.

Cu alte cuvinte, daca o persoana al carei meniu continea macar 100 de grame de carne ar inlocui-o cu 100 grame nuci, riscul de diabet ar scadea cu 17%. Riscul ar scadea cu 23% daca s-ar inlocui carnea rosie cu cereale integrale, argumenteaza autorii studiului, care au luat in calcul, varsta participantilor la studiu, indicele de masa corporala si alti factori de risc.

 

Esantionul luat in calcul de cercetatori a fost format din 37.083 de barbati – monitorizati timp de 20 de ani – si de 79.570 de femei – monitorizate timp de 28 de ani. Lor li se adauga 87.504 de asistente medicale, monitorizate timp de 14 ani. Cercetatorii au efectuat o meta-analiza, incluzand rezultatele studiului lor si cele ale altor studii precedente, analizand astfel datele oferite de 442.101 persoane.

Dintre acestia peste 28.000 de participanti la studiu s-au imbolnavit de diabet in timpul cercetarilor.

Efectele nocive pe care consumul de carne rosie le are asupra persoanelor cu glicemia crescuta au fost demostrate in mai multe cercetari de specialitate. In plus, potrivit unor studii aparute in noiembrie 2006 in Archives of Internal Medicine, consumul zilnic de carne rosie creste riscul de cancer mamar inaintea menopauzei.

 

Foto: dreamstime.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 23/08/2011