Glutamatul de sodiu - peste 40 de denumiri pentru drogul pe care îl consumăm zilnic - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Glutamatul de sodiu – peste 40 de denumiri pentru drogul pe care îl consumăm zilnic

mezeluri- sfatulparintilor.ro - pixabay_com
Credit foto: Imagine de moerschy de la Pixabay

În ultimii ani, au apărut diferite studii care evidențiază efectele nocive ale supradozei de glutamat, studii care, pe parcurs, au captat și atenția mass mediei. Se populariza faptul că acesta provoacă dependență, iar consumat în exces, poate provoca diferite probleme de sănătate. Ca urmare, populația a început să se ferească de glutamat. Drept reacție a producătorilor de alimente a fost crearea de pseudonime pentru glutamatul de sodiu, care să inducă în eroare persoanele care caută pe eticheta produselor glutamatul, pentru a-l evita.

Pseudonimele posibile ale glutamatului monosodic sunt:
1. drojdie autolizată
2. caseinat de calciu
3. gelatină
4. proteine hidrolizate
5. caseinat de sodiu
6. extract de drojdie
7. proteine texturate
8. carrageenan
9. gumă vegetală
10. condimente
11. arome
12. arome naturale
13. aromă de carne de pui
14. aromă de carne de vită
15. aromă de carne de porc
16. aromă de fum
18. concentrat de roşii
19. supă de carne
20. malţ din orz
21. extract de malţ
22. aromă de malţ
23. proteine din lapte
24. izolat proteic din lapte
25. concentrat proteic din lapte
26. proteine din soia
27. izolat proteic din soia
28. concentrat proteic din soia
29. sos de soia
30. extract de soia
31. proteine vegetale
32. malto dextrină
33. glutamat de potasiu
34. acid glutamic
35. E 621
36. proteine vegetale hidrolizate
37. izolat proteic
38. glutamat monosodic
39. glutamat de sodiu
40. glutamat de natriu
41. glutamat monopotasic

Există peste 40 de nume pentru glutamatul monosodic, iar lista aceasta se îmbogățește pe zi ce trece!

Pentru organism, glutamatul e un drog

Glutamatul este un neurotransmiţător în organismul uman. Deci el nu este dușmanul nostru, pentru că este responsabil, alături de alţi nerotransmiţători, de funcţionarea corectă a sistemului nervos. De aceea, pentru sănătatea creierului şi a organelor interne, este absolut necesar să existe un nivel echilibrat de glutamat în organism. Dar atenție, în cazul acesta, „echilibrat” nu înseamnă ca acesta să fie prezent în cantități semnificative în aproape fiecare aliment din dieta noastră!

Excesul de glutamat este extrem de dăunător deoarece o concentrație foarte mare de receptori ai glutamatului se găsesc pe membranele neuronilor și pe celulele anumitor organe interne. Suprastimularea acestor receptori duce la numeroase dezechilibre interne şi la probleme de sănătate care copiază simptomele altor boli (fibromialgie sau aritmie cardiacă). De cele mai multe ori, aceste simptome sunt greşit diagnosticate de medici, care prescriu adesea medicamente scumpe şi cu o mulţime de efecte secundare periculoase. Nefericitul „pacient gurmand” va constata că are o viaţă mizeră şi că sănătatea lui îl cam lasă pe zi ce trece.
Efectul excesului de glutamat asupra creierului poate fi tot unul devastator. Glutamatul poate să suprastimuleze celulele nervoase, „arzându-le”. Simptomul cel mai des întâlnit în acest caz este pierderea temporară a memoriei. Dacă ați avut acest simptom și nu știți din ce cauză a fost, încercați să reduceți cantitatea de fast food și de alimente procesate consumată!

 

 

Citeste continuarea pe SFATFARMA.RO.

Imagine de moerschy de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 11/03/2016