Elemente esentiale pentru un metabolism sanatos

by Sfatul Parintilor | 11/07/2021 18:08

Greutatea in exces este una dintre problemele lumii moderne. Iar metabolismul contribuie la mentinerea pe plus sau pe minus a kilogramelor.

Iata cateva elemente esentiale pentru un metabolism sanatos.

Mineralele

Mineralele (precum calciul, magneziu, cupru si zinc) sunt esentiale pentru structura tesuturilor, a oaselor, pielii si a parului. De asemenea, mineralele pot juca un rol vitali ca electroliti, care regleaza fluxul electric al corpului (care este necesar pentru toate functiile metabolice ale celulelor si in special pentru asimilarea nutrientilor si eliminarea toxinelor).

Un echilibru mineral al corpului regleaza nivelul de sodiu din organism prevenindu-se astfel retentia de apa, inflamarea si balonarea. In plus, mineralele mentin balanta aciditate/alcalinitate a corpului. Este bine de stiut ca supraaciditatea duce la incetinirea metabolismului care face organismul vulnerabil la infectii si alte boli. Totodata, mineralele protejeaza corpul de toxinele radioactive.

Deficientele de minerale sunt asociate cu probleme metabolice serioase (cu simptome precum indigestia, dureri de cap, nelisniste, depresie, epuizare si impotenta). De aceea, este intelept ca in dieta fiecaruia sa fie incluse alimente bogate in minerale, precum fructele si legumele ca si fructele de mare.

Acizii grasi esentiali

Acizii grasi esentiali (omega3 si omega 6) sunt vitali pentru functionarea corpului. O deficienta de acizi grasi poate cauza insensibilitate la insulina ceea ce afecteaza transformarea carbohidratilor in energie. Multi nutritionisti recomanda consumul de acizi grasi din peste (somon, ton si macrou). Totusi, aceste recomandari tind sa ignore faptul ca cele mai multe metode de gatire (precum prajirea si coacerea) distrug uleiul sensibil din peste.

Citeste si: 14 lucruri pe care nu le stiai despre metabolism[1]

Enzimele

Enzimele sunt implicate in toate procesele metabolice care au loc in organism. Acesti compusi proteici functioneaza ca un catalist care descompune alimentele in nutrienti care pot fi asimilati sau convertiti in energie. De asemenea, actioneaza ca mediatori ai functiilor hormonale, glandulare si sexuale.

In cazul in care primeste o dieta echilibrata, corpul produce propriile enzime. Cu toate acestea, deficienta de enzime are loc destul de des, cauza principala fiind prea multe produse procesate si prea putine alimente crude in dieta. Unele deficiente de enzime sunt legate de imbatranire. Cu cat inaintezi in varsta cu atat mai putine enzime produce corpul. Ceea ce inseamna ca un corp echilibrat din punct de vedere al enzimelor poate incetini procesul de imbatranire.

In sistemul circulator enzimele actioneaza ca antioxidanti si agenti antiinflamatori. In plus, studiile au aratat ca enzima lipasa, care descompune grasimea, poate accelera arderea grasimilor.

In general, alimentele crude contin toate enzimele necesare pentru digerarea lor. Ceea ce inseamna ca sursele naturale de ardere a grasimilor pot fi gasite in produse bogate in grasimi precum avocado, nuci, alune si seminte. Cei ce doresc sa creasca nivelul de enzime din corp pot apela la suplimente.

Fitonutrientii

Fitonutrientii, printre care se numara clorofila, polisacaridele, sterolii, saponine si lactonele, participa activ la unele procese metabolice.

Ierburile, care sunt bogate in fitonutrienti, sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru cresterea metabolismului si pe post de tonice pentru oamenii aflati in convalescenta. Anumite ierburi precum ginsengul siberian poate ajuta la echilibrarea metabolisnmului. Alte ierburi, precum efedra, sunt cunoscute pentru imbunatatirea nivelului energetic si a cresterii arderii grasimilor.

Cafeaua si ceaiul negru sunt cele mai populare substante de stimulare. Ceaiul verde este mai putin stimulant insa contine o multime de antioxidanti (polifenoli).

Nu rata nici: Cum să îţi schimbi metabolismul. Planul miraculos de 7 zile al lui dr. Oz[2]

Fibrele

Joaca un rol important in digestie, eliminarea toxinelor si a productiei de energie. In afara ajutorului dat corpului prin eliminarea resturilor si a toxinelor, fibrele influenteaza si anumite procese metabolice intre care conversia carbohidratilor si grasimilor in energie.

Anumite fibre precum pectina functioneaza precum un burete care absoarbe toxinele si grasimea care, astfel, pot fi mai usor eliminate. In plus, fibrele ajuta oamenii sa se simta mai repede satuli.

Deficienta de fibre si minerale ii face pe oamenii sa pofteasca dupa nutrientii care lipsesc si, astfel, sa se simta mereu infometati.

Sursa: care2.com

Imagine de Yerson Retamal[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. 14 lucruri pe care nu le stiai despre metabolism: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/14-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-metabolism/
  2. Cum să îţi schimbi metabolismul. Planul miraculos de 7 zile al lui dr. Oz: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/dr-oz-schimbare-metabolism-accelerare-metabolism/
  3. Yerson Retamal: https://pixabay.com/ro/users/voltamax-60363/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2141808
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2141808

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/elemente-esentiale-pentru-un-metabolism-sanatos/