Efectele devastatoare ale aspartamului asupra creierului - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Efectele devastatoare ale aspartamului asupra creierului

In mod obisnuit, in SUA, atunci cand se analizeaza un medicament sau un aliment, compania mama doneaza produsul cercetatorilor pentru ca este mandra de beneficiile ori siguranta produsului. Insa compania Nutrasweet a refuzat chiar sa vanda aspartam cercetatorilor. Oamenii de stiinta au reusit, totusi, sa faca rost si, intr-o saptamana, au raportat mai multe efecte adverse in grupul in care se folosea aspartam decat in grupul placebo. Ei au concluzionat ca indivizii cu tulburari de dispozitie sunt, in special, sensibili la acest indulcitor artificial si, prin urmare, ar trebui descurajati sa il foloseasca.

 

Intr-o analiza a efectului celular direct sau indirect al aspartamului asupra creierului s-a observat ca aspartamul cauzeaza tulburari neurologice si comportamentale, ca de exemplu dereri de cap, insomnie si atac de cord in cazul persoanelor sensibile. Cercetatorii au mers chiar mai departe si au spus ca excesul de aspartam poate fi inplicat in dezvoltarea unor tulburari mentate ca si in compromiterea functiilor de invatare si a celor emotionale. Ei au concluzionat: „… din cauza tuturor efectelor adverse ale aspartamului se recomanda alte cercetari si teste pentru a elimina toate controversele” dar si „aspartamul este, potential, toxic”.

 

Dar ce au vrut sa spuna prin „consum excesiv”? In studiul efectelor si comportamentelor neuronale ale consumului de aspartam subiectilor li s-a oferit o dieta bogata in aspartam. Insa chiar si cea mai ridicata doza de 25 mg/kg era doar la jumatatea consumului maximum stabilit de catre FDA. Reprezentantii FDA au spus ca o persoana poate consuma fara probleme 50 mg pe zi, insa dupa numai opt zile de consum a jumatate din aceasta doza participantii erau mai iritabili, dadeau semne de depresie si au obtinut scoruri mici la anumite teste ale functiilor creierului. Iar subiectii nici macar nu erau persoane care in trecut sa se fi confruntat cu afectiuni mintale; erau persoane obisnuite. Cercetatorii au concluzionat ca „dat fiind faptul ca nivelul cel mai ridicat pe care noi l-am testat este mult sub maximul zilnic acceptat recomandam o atentie sporita cand se consuma produse ce pot afecta sanatatea neuro-comportamentala”.

Cum acest indulcitor artificial se gaseste in peste 6.000 de produse atunci este „imposibil sa elimini in totalitatea expunerea zilnica”. Chiar si asa, oamenii inghit aspartam intrucat aleg sa consume produse procesate. Daca ar decide sa consume produse integrale, n-ar fi nevoiti sa verifice lista cu ingrediente pentru ca produsele cele mai sanatoase din supermarket-uri nu au o lista cu ingrediente.

 

 

Sursa: care2.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/02/2016