Cum iti afecteaza sanatatea excesul de sare, zahar si grasimi

by Sfatul Parintilor | 03/04/2021 18:08

„Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati excesul de sare[1], zahar si grasimi”! Am auzit cu totii, pe mai toate posturile media, acest anunt care, insa, prin repetare, a inceput sa ne lase indiferenti. Din acest anunt, omul de rand intelege ceva de genul: sa nu mai pun de-acum cu pumnul sare in mancare, cum faceam, ci mai cu moderatie, poate cu lingura… Sau sa nu mai stau toata ziua cu lingura in cheseaua cu dulceata, ca domnului Goe, ci sa ma limitez la cateva lingurite de zahar sau de miere. Dar… ce-or fi alea grasimi? Cred ca e vorba de slanina, probabil de untura si… cam atat.

Care sa fie „excesul” acela?

Am convingerea ca vom fi socati cand vom vedea cat de mic este, din punct de vedere cantitativ, acel exces si cum majoritatea dintre noi il depasim zilnic. Nu de alta, dar dupa ce sloganul de mai sus a fost lansat in eter, nimeni nu a clarificat cum stau de fapt lucrurile. Drept pentru care, mi-am propus in articolul de fata sa discut deschis problematica „excesului de sare, zahar si grasimi” si sa arat riscurile majore pentru sanatate pe care le poate avea necunoasterea acestui… exces!

Excesul de sare

E foarte important sa retinem ca toate alimentele contin sare (clorura de sodiu). Pornim deci de la aceasta premisa: Toate alimentele contin sare!

– Foarte multa exista in toate produsele alimentare de origine animala, fara s-o mai adaugam noi, si in muraturi, de data asta adaugata de noi cu buna stiinta. In functie de reteta, acestea contin, de regula, mai mult de 100 mg sare la 100 g produs!

– Enorm de multa exista in produsele lactate, chiar daca NU mai adaugam noi (insa branzei de burduf/putina ii mai punem si noi, in afara celei „ascunse”, pe care oricum aceasta o continea);

– Mai putina exista in produsele vegetale (legume, leguminoase, fructe, cereale, seminte);

– Exista 3 alimente de origine vegetala care au sare continuta in ele la nivelul alimentelor de origine animala: ciupercile, tomatele si spanacul. Motiv pentru care ar fi bine ca atunci cand le consumam, sa fim atenti la cata sare mai adaugam mancarii!

DACA niciun aliment NU ar contine sare (insa mai sus am spus ca TOATE au!), ar trebui sa adaugam sare in alimente intr-o cantitate care sa nu depaseasca 7-8 grame/zi. Dar cum TOATE alimentele au, excesul este la un singur pas, care aproape intotdeauna este facut, iar depasirea este frecvent copioasa, cu riscuri MAJORE pentru sanatate, asa cum vom vedea in continuare! Adesea se ajunge fara nici un fel de probleme la 15-20 g de sare adaugata mancarii!

Citeste si: Cele mai sanatoase tipuri de sare[2]

Cu cat creste cantitatea de sare din alimente…

– scade cantitatea de calciu din corp. (NU cumva sa uitati ca acest metal, calciul, are si proprietati anti-cancerigene!)

– creste pofta de mancare si astfel, numarul de kilograme al membrilor familiei. Exista persoane care afirma ca e normal sa acumulam niste kilograme in plus odata cu varsta. NU, nu e deloc normal!
– este dezechilibrat raportul K+/Na+ [potasiu/sodiu] in favoarea celui din urma. Daca raportul tinde sa se egalizeze sau sa devina favorabil sodiului, exista risc semnificativ de cancer in familia respectiva. In lactate, raportul Na+/K+ este 2/1, in vreme ce in TOATE alimentele de origine vegetala raportul K+/Na+ este de macar 5/1.

Excesul de zahar

Nu stiu daca va vine sa credeti, dar in tot sangele din corpul nostru avem fix una lingurita zahar! (practic, glucoza) si nici macar aia plina! Asa-i ca-i incredibil de putin? In corpurile noastre, avem globule albe [leucocite] care, dupa cum stim cu totii, sunt „soldatii” organismului, aparandu-ne in fata agresiunilor microbiene, virale, fungice (ciuperci) si celulelor tumorale. Dar hai sa luam exemplul unei boli de nutritie cu o frecventa ­ alarmanta in zilele noastre: diabetul zaharat.

Din cauza valorilor glicemice, in corpul persoanei cu diabet zaharat nu mai lupta nimeni. Iar daca apare cumva vreo agresiune microbiana la un membru inferior, infectia are sanse sa avanseze, chiar cu risc de amputatie pentru diabeticul respectiv! Motivul? Globulele albe, care in mod normal (deci natural) ar trebui sa „manance” (fagociteze) microbi, ajung sa manance… zahar! Pe de alta parte, la diabetici, frecventa cancerului este de 6 ori mai mare decat in randul populatiei generale! Motivul? Limfocitele T killer (tipul specializat de globule albe care mananca celulele tumorale) in loc sa manance celule canceroase, mananca zaharul in exces din sange!

Imi place sa dau adesea o pilda pacientilor mei, spunandu-le: „Daca as pune in fata dv. doua farfurii, una plina cu microbi si celule canceroase, iar cealalta cu o felie de tort, pe care din ele ati alege-o?”. Fireste ca orice om intreg la minte ar alege-o pe cea din urma! Ei bine, asa gandesc si globulele albe ale sangelui! Cand apare o marire a valorilor glicemice, globulele albe incep sa „tradeze” si, in loc sa manance ceea ce ar trebui, ajung sa manance… zaharul!

Te mai poate interesa si: 7 trucuri sa renunti la zahar incepand de azi[3]

Excesul de grasimi

Cand omul de rand aude cuvantul „grasimi”, aproape intotdeauna il asociaza cu untura si/sau slanina, nestiind ca mai exista si alte grasimi pe lumea asta, unele de departe mai periculoase pentru sanatatea lui! Acum lucrurile se complica putin si subliniez cuvantul „putin” deoarece, dorind sa nuantez anumite lucruri, e nevoie sa apelez si la notiuni de chimie. Dar s-o luam pe rand:

Exista mai multe tipuri de grasimi:

– uleiurile, care sunt tot grasimi, dar lichide la temperatura camerei (sau nesaturate); la randul lor se impart in omega 6, omega 3 si omega 9;

– colesterolul este tot o grasime;

– exista grasimi solide la temperatura camerei (sau saturate);

– si mai exista o serie de grasimi numite „trans”, fiind de departe cele mai periculoase!

Daca vreti sa fiti sanatosi, retineti ca pe lumea asta exista doar 4 uleiuri alimentare: uleiul de masline (pentru gatit), uleiul de in alimentar (exista si pentru motoare sau pictura), uleiul de catina si uleiul de rapita. Ultimele 3 uleiuri luati-le numai ca suplimente alimentare, chiar zilnic daca doriti, dar NU gatiti cu ele! Adesea am spus in prezentarile pe care le-am sustinut ca inotul este cel mai bun exercitiu fizic, insa NU inotul in uleiul din cratita! Am vrut sa subliniez prin asta cantitatea care trebuie adaugata in mancare, si care trebuie sa fie cat mai mica!

Autor: Dr. Calin Marginean

Citeste articolul integral aici[4].

Imagine de Ben Kerckx[5] de la Pixabay[6]

Endnotes:
  1. sare: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/12-beneficii-ale-sarii-roz-de-himalaya/
  2. Cele mai sanatoase tipuri de sare: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/cele-mai-sanatoase-tipuri-de-sare/
  3. 7 trucuri sa renunti la zahar incepand de azi: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/7-trucuri-sa-renunti-la-zahar-incepand-de-azi/
  4. aici: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/10/dr-calin-marginean-excesul-de-sare_12.html
  5. Ben Kerckx: https://pixabay.com/ro/users/Ben_Kerckx-69781/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=230419
  6. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=230419

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/cum-iti-afecteaza-sanatatea-excesul-de-sare-zahar-si-grasimi/