Cele mai jalnice pretexte pe care le invoci ca sa nu slabesti

by Sfatul Parintilor | 02/09/2013 21:08

Sigur ca nu e deloc usor sa dai jos kilogramele nedorite. Toti am auzit (si am si folosit) nenumarate motive pentru care nu putem sa ne apucam de slabit “chiar acum”. Nu avem timp sa ne gatim dietetic, nu avem bani sa dam pe ingredientele sanatoase costisitoare, e prea cald sa faci sport, etc.

 

Insa specialistii de la Prevention.com spun ca dieta sanatoasa si miscarea nu sunt chiar atat de solicitante sau costisitoare si fac o lista cu cele mai comune scuze pe care le folosim ca sa nu ne apucam de slabit, dupa care le demonteaza, unul cate unul.

 

1. Nu am timp

Ai termene limita la munca, ai copii, sotul e mai mult la serviciu, mananci pe apucate, ce-ti pica in mana, si seara, cand ajungi, constati ca nu ai in frigider ce-ti trebuie ca sa-ti faci si tu o masa sanatoasa dupa ce ai hranit copiii.

 

Cheia pentru succesul pe termen lung este sa iti faci timp pentru mese si pentru un pic de miscare pe parcursul zilei, oricat de nebunesc ar fi ritmul vietii tale. Pune-ti alarma sa sune la orele normale de masa, astfel incat sa nu te iei cu treaba si sa te indopi mai tarziu cu ce nu trebuie, in cantitati prea mari. Umple-ti congelatorul cu mancaruri sanatoase pe care sa le poti prepara rapid cand nu ai timp de altceva: piept de pui dezosat pe care sa-l poti decongela repede si arunca in tigaia teflon, alaturi de ardei gras congelat, de exemplu. Tine mereu la indemana mancare sanatoasa, cum ar fi mere sau batoane de cereale fara zahar, dar cu fructre si alune sau nuci.

Expertii spun ca a-ti crea o dieta sanatoasa cand esti o persoana ocupata e o chestiune de planificare. Cumpara carne slaba, portioneaza-o si pune fiecare portie intr-o punguta separata in congelator, astfel incat sa-ti poti face un obicei din a scoate seara din congelator cate portii de carne si legumele care iti trebuie pentru cina de a doua zi. Daca ai totul la indemana, nu vei fi tentata sa comanzi pizza seara, cand ajungi acasa.

 

Oricat am vrea, nu reusim sa facem ziua sa aiba mai mult de 24 de ore, asa ca gandeste-te la exercitiul fizic ca la o sarcina de serviciu: fa-ti din el o prioritate, oricat de ocupata ai fi, si vei reusi sa faci fata stresului mai bine. Planifica in detaliu, pune pa hartie si comunica si familiei care ti-e programul de exercitii. Nu spune “am sa fac un pic de miscare azi”. Trebuie sa ai in cap foarte clar ce vrei sa cuprinda programul tau de sport, gaseste un prieten cu care sa il pui in practica, fa-ti abonament la o sala sau inscrie-te la un curs de dans, aerobic, etc.

 

 

2. Mancarea sanatoasa e prea scumpa

Sigur ca iti pare mult mai ieftin sa cumperi un kil de cartofi din care sa hranesti toata familie vreo doua – trei zile, decat sa iei legumele necesare pentru o salata pe care o mancati la o masa. Insa exista modalitati sa mananci sanatos cu bani mai putini. Legumele congelate sunt mai ieftine decat cele proaspete si cel putin la fel de sanatoase, pentru ca sunt culese cand sunt perfecte pentru consum. Daca vrei legume proaspete, mergi la piata, unde ai sanse sa le gasesti la tarani mult mai ieftin decat in supermarket. Cumpara cereale integrale in pungi mari sau de la en gros, ca sa mai economisesti bani si fereste-te intotdeauna de alimentele feliate si trase in vid, care sunt mai scumpe decat cele cumparate la kilogram.

 

 

3. Cand tin regim mi-e foame tot timpul

Daca dieta pe care ot ii te face sa-ti fie foame, probabil ca nu e buna sau nu e eficienta pe termen lung. Daca reduci consumul de calorii in mod sanatos, prin reducerea portiilor, eliminarea bauturilor cu zahar si controlarea impulsului de a manca atunci cand nu iti este foame, atunci n-ar trebui sa iti chioraie stomacul de foame. Asculta-ti corpul ca sa vezi daca chiar ti-e foame sau doar esti plictisita si mananca ceva la fiecare 3-4 ore, ca sa nu ajungi sa te doara stomacul de foame. Specialistii recomanda sa iti umpli frigiderul cu alimente sarace in calorii, precum telina, iaurturi degresate, fructe, ca sa ai ceva sanatos la indemana atunci cand ai chef doar sa rontai ceva.

 

4. Nu am timp sa gatesc

Sa gatesti o masa sanatoasa si dietetica iti ia 20 de minute. In schimb, daca mananci prea mult sau prea bogat in calorii vei petrece de doua ori mai mult timp pe bicicleta sau pe banda ca sa “arzi” caloriile in plus ingurgitate la restaurant sau din mese nesanatoase. Studiile au aratat ca persoanele care gatesc si mananca acasa tind sa aiba o dieta mult mai sanatoasa si sa fie mai slabi decat cei care mananca in oras sau comanda mancare acasa. Exista mii de retete pe internet pentru mancaruri sanatoase, dietetice, care se prepara rapid. Tot ce trebuie sa faci e sa te inarmezi cu ingredientele necesare.

 

 

5. Exercitiile fizice ma epuizeaza

Miscarea genereaza energie. Cu cat ai mai multa energie, cu atat mai multe lucruri vei reusi sa rezolvi in fiecare zi. Corpul isi incarca bateriile prin alimentatie, somn si exercitii fizice. Miscarea produce energie. Iti pune la treaba inima, elimina toxinele si iti tureaza motoarele. In plus, iti ridica si nivelul de incredere in tine si te vei simti mai bine in pielea ta. Strecoara cateva miscari in orice moment al zilei cand prinzi cateva minute libere. Chiar si exercitiile de incalzire usoara iti pot face corpul sa se simta mai energizat.

 

 

6. Oricum ma ingras intotdeauna la loc

Nu iti vine deloc sa te mai apuci de slabit cand ai reusit sa slabesti in trecut, numai ca sa pui la loc cel putin atat cat ai dat jos. Motivul pentru care fosta dieta nu a dat rezultate este ca nu era o dieta pe care s-o poti tine toata viata fara sa te apuce depresia sau nervii.

Expertii spun sa facem in modul nostru de viata numai schimbari de care ne putem tine pentru totdeauna. Analizeaza-ti alimentatia si identifica-ti alimentele la care nu ai putea renunta niciodata. Apoi planifica-ti mesele in jurul acelor alimente adorate reducand caloriile din alte parti: daca nu poti renunta la ciocolata, scoate-ti din dieta painea si untul, ca sa te poti bucura de ciocolata in valoare de 100 de calorii. Daca renunti la numai 200 de calorii pe zi, intr-un an vei slabi 10 kilograme!

Nutritionistii ne sfatuiesc sa ne identificam obiceiurile cele mai sanatoase si eficiente si sa avem grija sa le respectam permanent, dar si sa ne pregatim sufleteste sa ne infruntam slabiciunile, adica, de exemplu, sa avem la indemana alimente sanatoase pentru cheful de rontait care ne apuca dupaamiaza.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/cele-mai-jalnice-pretexte-pe-care-le-invoci-ca-sa-nu-slabesti/