Ce efecte au cafeaua si ceaiul asupra creierului

by Sfatul Parintilor | 17/01/2016 21:40

Potrivit mai multor studii recente cafeaua si ceaiul mentin sanatatea creierului si protejeaza impotriva unei afectiuni precum Alzheimer, Parkinson si depresie. Vestea este cu atat mai buna cu cat in lume sunt zute de milioane de oameni bautori de cafea sau cea. Desi exista si efecte secundare ale consumului de cafea precum insomnia, iritabilitatea sau spasmele musculare cand este bauta cu responsabilitate cafeaua (dar si ceaiul) au cateva beneficii pentru sanatate.

Un exemplu in acest sens, vine din Japonia unde s-a descoperit ca simplul miros al unor anumite boabe de cafea creste numarul undelor alpha din creier, unde asociate cu relaxarea si meditatia. De asemenea, cercetarea a demonstrat ca productivitatea si concentrarea sunt imbunatatite de cafea.

Un alt studiu a investigat legatura dintre depresie si consumul de cafea, ceai si bauturi dulci. Dupa urmarirea a aproximativ 300.000 de oameni, cercetatorii de la National Institutes of Health au determinat ca bautul cafelei este asociat cu un risc mai mic de depresie.

Potrivit Scientific American, „unele studii sugereaza ca iubitorii de cafea si ceai prezinta o rata mai redusa de declin cognitiv”. Oamenii de stiinta au mentionat ca „analizele s-au concentrat pe anumiti compusi din cafea si ceai care sustin ideea ca unele dintre acesti agenti chimici pot reduce riscul de Alzheimer si Parkinson”.

Ei au citat un studiu ce a fost publicat n 2015 in Neurobiology of Aging, in care cercetatorii au suplimentat dieta cobailor cu un compus din cafea. Ca rezultat, s-a observat ca animalele aveau creierul protejat de schimbarile pe care le sufera, de obicei, bolnavii care se confrunta de Alzheimer.

Totodata, oamenii de stiinta au citat un alt experiment realizat in 2013 care sustine ca acelasi component din cafea a protejat soarecii impotriva afectiunii Parkinson.

Un alt exemplu vine din tratamentul impotriva cancerului de colon. Bolnavii aflati in stadiul trei al cancerului de colon care au consumat cel putin patru cesti de cafea pe zi au redus riscul de recurenta sau deces cu mai mult de 50%. Bautul de cel putin doua cesti de cafea a redus riscul cu 31%.

O mega analiza din 2007 a atabilit ca doua cesti de cafea consumate zilnic a fost asociata cu un risc cu 43 mai mic de a te confrunta cu cancer la ficat, rezultatele au fost confirmate de studii ulterioarea.

A alta analiza importanta care a verifiicat 59 de studii a descoperit ca o ceasca de cafea pe zi este asociata cu un risc de cancer redus cu 3%, si au existat si o cercetare care sustinea ca bautul de cafea reduce cancerul de piele.

„Studiile realizate pe animale au aratat ca anumiti compusi ai cafelei suprima agentii cancerigeni introdusi in pielea cobailor, protejeaza celulele impotriva oxidarii cauzate de stres si a afectarii negative a ADN-ului, reduc inflamatiile si inhiba schimbarile metilare a ADN-ului”.

Un alt studiu a aratat ca femeile care consuma mai mult de trei cesti de cafea pe zi reduce semnificativ riscul de cancer al pielii comparativ cu femeile care beau mai putin de o ceasca pe luna.

De asemenea, s-a demonstrat ca riscul de diabet de tip 2 este redus prin consumul de cafea, iar acesta nu este tot: mai multi oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca anumiti compusi ai cafele au potentialul de a scadea riscul de multiple boli cronice.

Concluziile au fost publicate in New York Times:

Oamenii de stiinta cred ca factorii precum obezitatea, sedentarismul si nivelul ridicat de insulina, care cresc riscul de diabet de tip 2, conduc, de asemenea, la cancerul de colon, a anuntat Dr. Fuchs. Si multe studii au aratat ca un consum de cafea este asociat cu un risc scazut de diabet de tip 2, o afectiune cronica ce poate creste riscul de cancer la colon.

„Noi credem ca activarea energiei ce contribuie la bolile de inima si diabet este, de asemenea, relevanta si pentru proliferarea celulelor cancerigene”, a subliniat Dr. Fuchs, care a accentuat ca studiile trebuiesc continuate.

In urma analizei s-a determinat ca riscul mai scazut asociat cu cafeaua este datorat cafeinei. Una dintre ipoteze este aceea ca acest compus, cafeina, creste sensibilitatea corpului la insulina, ceea ce echivaleaza ca organismul necesita mai putina insulina. Iar acest lucru determina reducerea inflamatiei, care este un factor de risc pentru diabet si cancer.

Exista, totodata, un numar de studii care au aratat cum cafeaua poate ajuta la sanatatea inimii, la reducerea riscului de scleroza multipla, a dementei si a mortii premature.

Alte studii au sugerat ca un consum de cafea poate, de fapt, creste riscul de cancer.

 

Ce tip de cafea ar trebui sa consumi?

Este recomandata cafeaua premium, organica. Pentru cafeaua obisnuita sunt folositi fertilizatori sintetici si pesticide, motiv pentru care produsul final este modificat genetic. De asemenea, este procesat si ambalat cu ajutorul multor chimicale. Orice produs care intra in contact cu fertilizatorii sintetici, ierbicide, pesticide, arome artificiale ori conservanti ar trebui evitat.

Trebuie adaugat faptul ca oamenii de stiinta au observat ca boabele prajite de cafea contin peste 1.000 de compusi care pot ajuta in lupta impotriva cancerului.

Top of Form

Sursa: collective-evolution.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ce-efecte-au-cafeaua-si-ceaiul-asupra-creierului/