Familie-Părinţi/Alimentatie sanatoasa

Afinele: secretul tineretii si sanatatii vesnice

22 februarie 2011, , Vizualizări: ...

Sunt mici, aromate, iti albastresc limba si degetele, dar au efecte miraculoase asupra sanatatii noastre datorita bogatiei in nutrienti, vitamine si alte substante benefice noua. Cu toate ca la noi nu sunt atat de populare precum capsunele sau chiar zmeura, afinele se gasesc la noi si expertii de la Womenfitness.net spun ca ar trebui incluse in dieta noastra obisnuita si iata principalele 10 motive:

 

  1. Au cel mai puternic efect antioxidant dintre toate fructele proaspete.

Fiind extrem de bogate in antioxidanti precum antocianina (un compus puternic anticancerigen), vitamina C, complex de B-uri, vitaminele E si A, cupru (antibacterian eficient si stimulator al sistemului imunitar), seleniu, zinc, fier (stimuleaza imunitatea crescand nivelul de hemoglobina si concentratia de oxigen din sange), etc., afinele intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea infectiilor. Un organism cu imunitate ridicata poate lupta cu raceala, febra, bacterii, virusuri si orice boala transmisibila.

 

2. Neutralizeaza radicalii liberi, responsabili pentru imbatranire si diverse maladii

Aceasta calitate e oferita afinelor tot de antioxidantii care le propulseaza pe locul 1 in topul fructelor cu proprietati antioxidante. Pigmentul care da culoarea neagra-albastruie afinelor este nimeni altul decat antocianina, unul dintre cei mai puternici compusi antioxidanti naturali. Bogatia in vitamina C contribuie si ea la pastrarea tineretii si sanatatii corpului.

 

3. Ajuta la reducerea grasimii abdominale, a riscului de boli cardiovasculare si la reglarea productiei de insulina

Intr-un studiu recent, savantii de la Universitatea Michiganau pus in mancarea unui grup de soareci praf de afine. Dupa 90 de zile, soarecii care mancasera pudra de afine zilnic aveau mai putina grasime abdominala, nivel mai scazut de trigliceride, colesterolul scazut si sensibilitate la insulina si glucoza imbunatatita fata de soarecii car enu primisera afine. Iar dintre soarecii care primisera afine, cei care fusesera hraniti cu o dieta saraca in grasimi erau si mai sanatosi decat ceilalti care mancasera afinele cu o dieta bogata in grasimi. Soarecii tinuti la regim fara grasimi, imbogatit cu afine erau mai slabi si aveau ficatul micsorat fata de ceilalti. Un ficat marit e corelat cu obezitatea si rezistenta la insulina, care e una din cauzele diabetului.

 

4. Contribuie la sanatatea tractului urinar

Proliferarea coloniilor de anumite bacterii (precum b-coli) pe peretii tractului urinar e responsabila de infectiile urinare atat de neplacute. Afinele au un compus format dintr-un polimer cu molecule grele, care inhiba cresterea acestor bacterii. Acest efect este potentat si de proprietatile antibiotice ale respectivului compus. Moleculele grele si mari curata bacteriile de pe peretii tractului urinar, oprind astfel infectia.

 

5. Intretin sanatatea ochilor

Studiile clinice au aratat ca extractul de afine, bogat in antocianozide, incetineste considerabil pierderea acuitatii vizuale. Afinele previn sau intarzie aparitia problemelor oculare cauzate de varsta, precum cataracta, miopia, degenerarea maculara, precum si hipermetropia si infectiile oculare (in speciale cele care afecteaza retina), datorita proprietatilor lor antioxidante. Afinele contin un grup de antioxidanti numiti carotenoizi, flavonoide, vitamina C, vitaminele E si A, seleniu, zinc si fosfor, care toate sunt esentiale pentru sanatatea ochilor. Un studiu publicat in Arhivele oftalmologiei arata ca riscul de degenerare maculara (principala cauza a pierderii vederii la batranete) scade cu pana la 36% daca mancam cel putin trei portii de afine pe zi.

 

6. Mentin sanatatea creierului

Antocianina, seleniul, vitaminele A, B, C si E, zincul, sodiul, potasiul, cuprul, magneziul, fosforul, manganul, pot preveni si chiar vindeca maladii neurologice prin stoparea degenerarii si mortii neuronilor, a celulelor creierului, dar si prin insanatosirea sistemului nervos central. E greu de crezut, dar aceste fructe micute pot ameliora semnificativ starea bolnavilor de Alzheimer. Ele pot chiar vindeca tesutul neuronal si celulele nervoase afectate de maladii si iti stimuleaza si mentin memoria pana la varste foarte inaintate. Cercetatorii au facut studii pe animale si au descoperit ca dietele bogate in afine au imbunatatit semnificativ capacitatea de invatare si abilitatile motorii ale subiectilor de studiu varstnici, facandu-i egali din punct de vedere mental cu exemplare mult mai tinere.

 

7. Combat bolile de inima

Continutul bogat de fibre, antioxidantii si capacitatea de a dizolva “colesterolul rau” fac din afine suplimentul alimentar ideal pentru a vindeca multe boli de inima. In plus, aceste fructe miraculoase intaresc muschii inimii.

 

8. Inlatura constipatia si ajuta digestia

Fibra din afine rezolva problema constipatiei (insa un fruct nu e de ajuns, ci trebuie sa mananci cel putin o cana zdravana), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza si acizii imbunatatesc digestia.

 

9. Pot preveni si ajuta la tratarea cancerului

Afinele contin compusi precum pterostilbenul (remediu excelent pentru cancer la colon si la ficat) si acidul elagic (puternic anticancerigen), care, in combinatie cu antocianina, vitamina C, cuprul si alti antioxidanti pot face minuni in preveniera si chiar tratarea cancerului. Studiile de laborator au aratat ca compusii fenolici din afine pot inhiba inmultirea celulelor canceroase din colon si pot chiar sa le ucida. La femeile care au consumat cantitati insemnate din flavonoidul numit luteolina (gasit in afine, dar si in citrice), s-a constatat o reducere cu 34% a riscului de cancer ovarian.

 

10. Alte beneficii

Afinele te mentin energic, activ, in forma fizica si mentala si iti cresc buna dispozitie, deoarece au si puternice proprietati antidepresive. Nu costa cat medicamentele si nu au efecte secundare. Atentie! Cu cat e culoarea fructelor mai inchisa, cu atat sunt mai bogate in antioxidanti si substante cu proprietati medicinale.

 

Cum alegi afinele?

Cauta fructe tari, de culoare cat mai inchisa, uniforma, cu un strat albicios pe ele, ca si cum ar fi aburite. Scutura un pic cutia si daca bobitele nu se misca liber prin ea inseamna ca fructele sunt moi, zdrobite sau mucegaite. Evita afinele a caror culoare e palida sau care au textura moale si apoasa. Umezeala duce la putrezirea fructelor. Cand cumperi afine congelate, scutura punga, ca sa te asiguri ca bobitele se misca liber si nu stau adunate in bulgari, caci acesta poate fi un semn ca au fost decongelate si recongelate.

 

Cuvinte cheie:

Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (2)

  1. claudia79 spune:

    AFINELE SINT BUNE CONTRA DIABETULUI

  2. asminasmin spune:

    BUN ARTICOL

Comenteaza

Meniu