8 lucruri pe care doctorul n-o sa ti le spuna niciodata

by Sfatul Parintilor | 11/09/2013 21:08

Chiar daca medicul tau nu vrea asta si e plin de bune intentii, tot exista posibilitatea sa iti ascunda anumite detalii pe care tu, de fapt, ti-ai dori sa le stii si ai tot dreptul sa le stii. Iata 8 secrete care iti pot salva banii, timpul si uneori chiar viata, 8 lucruri pe care nu le vei auzi niciodata, decat daca stii despre ce anume sa intrebi.

 

1. “Nu ai nevoie de analiza asta!”

Ca sa-si justifice propriile decizii, in cazul in care ar fi luati la “bani marunti” de catre autoritatile financiare ale spitalului, medicii sunt tentati sa mai faca si economie cand vine vorba despre teste si analize medicale. De altfel, s-a dovedit, in urma unor sondaje, ca aproximativ 50% din colonoscopiile recomandate de catre medici nu aveau nici un fundament. Totusi, e mai bine sa previi decat sa tratezi si cand spunem asta, nu ne referim doar la colonoscopii.

La polul opus se afla cel mai des recomandate teste, cum ar fi RMN-ul sau radiografiile. Sunt proceduri care te expun mult, iradiindu-ti intreg corpul. Cand primesti o astfel de recomandare, intreaba daca chiar e necesar sa faci astfel de teste.

 

 

2. “Asta o sa te coste!”

Foarte multi medici nu-si informeaza corect pacientii in legatura cu cheltuielile pe care statul sau asigurarea de sanatate nu le acopera. De cele mai multe ori intalnim situatia asta cand vine vorba despre vizitele medicale la domiciliu. Si cand sunt intrebati care este motivul pentru care nu-si informeaza pacientii, doctorii mereu spun ca n-au timp suficient, ca sunt ocupati si lucreaza contra cronometru.

Solutia este sa-i vorbesti medicului tau despre locul cel mai sensibil – portofelul. Spune-i clar si deschis ca nu-ti permiti sa arunci cu banii pe fereastra. Iti garantam ca va gasi solutii in conformitate cu legile care tin de sanatate si care te vor costa mai putin.

 

 

3. “Pastilele astea au doar un efect tip Placebo”

Si este verificat ceea ce-ti spunem. Tot studii in domeniu au demonstrat ca un procent de 40% din pacientii care se prezinta la medic cu simptome de raceala pleaca de acolo cu o reteta de antibiotic. Si asta se explica foarte simplu: unui medic ii ia cam 15 minute sa explice pacientului beneficiile si contraindicatiile antibioticului, dar ii ia doar 1 minut sa-i prescrie reteta.

Ca atare, spune-i medicului tau ca esti ferm convins ca raceala ta nu e ceva chiar atat de grav, incat sa necesite antibiotic.Asta ii va indica si lui ca nu esti genul de pacient care nu pleaca din cabinet decat cu retete pentru o tona de pastile “miraculoase”. Si – mare atentie – sa nu cumva sa fii diagnosticat cu sinuzita; sinuzitele ocupa un loc fruntas in topul afectiunilor care nu au nevoie de tratament cu antibiotic!

 

 

4. “Eu nu previn afectiunile, eu doar le tratez”

Pare sa fie una dintre afirmatiile favorite ale multor doctori. Si se mai pare ca acesti doctori n-au auzit niciodata de celebra zilcala: “Un mar pe zi te tine departe de doctori”. Studii relevante demonstreaza ca doar un medic din sase are discutii cu propriii pacienti despre rolul nutritiei corecte si sanatoase si efectul acesteia asupra organismlui; despre cum ceea ce mananci poate preveni un procent mare de afectiuni.

Noi te sfatuim sa nu te dai batut: chiar daca medicul tau nu se pricepe la nutritie sau nu te poate indruma despre cum sa procedezi ca sa ai o viata sanatoasa, in mod sigur cunoaste un alt medic de specialitate, care te poate sfatui in sensul dorit. Nu te sfii sa ceri referinte si sa mergi sa obtii informatii vitale pentru viata si sanatatea ta.

 

5. “Medicamentul produs de aceasta companie e mai bun decat alte variante”

Multi medici prescriu un anumit medicament care, de foarte multe ori poate fi mai scump decat variantele lui, produse de alte companii sau, dimpotriva, e mai ieftin, dar mai putin performant. Si asta pentru ca medicii pot avea o gramada de avantaje de la companiile farmaceutice care acorda tot felul de stimulente doctorilor care le prescriu produsele si, astfel, le cresc vanzarile.

Intreaba intotdeauna medicul despre motivele pentru care iti recomanda neparat varianta respectiva de tartament si daca nu cumva exista si alte variante cu alte avantaje: pret, calitate. Informeaza-te corect si sa nu-ti fie jena sa soliciti un alt medicament echivalent celui prescris de medic, daca in urma explicatiilor primite constati ca, de fapt, e fix acelasi lucru.

 

 

6. Intotdeauna sunt si variante mai ieftine

Mai ales cand vine vorba despre medicamente care trateaza afectiuni generale, cum ar fi cate o migrena sau o raceala banala, medicii prescriu automat anumite pastile, fara sa se mai gandeasca ca o groaza de alte variante de medicamente sunt la jumatate de pret.

Intreaba care e cea mai ieftina varianta, dar si cea mai scumpa si ce anume face diferenta. In fond, de ce sa arunci cu banii pe fereastra, daca migrena trece si cu jumatate din banii pe care i-ai cheltui?!

 

 

7. “Eu recomand operatia”

Pare sa fie propozitia preferata a multor doctori. Insa exista foarte multe afectiuni pentru care sunt recomandate interventii chirurgicale si in urma lor pacientul nu simte nici o imbunatatire. De exemplu, s-a constatat ca durerea de genunchi nu dispare nicidecum in urma operatiei. Si – reversul medaliei – in cazul unei hernii, daca nu se intervine la timp, pacientul poate suferi complicatii severe si-si poate pierde si viata.

Oricum, este bine sa intrebi mereu ce alternative ai la interventia chirurgicala, asumandu-ti inclusiv un raspuns care te va uimi: sa nu faci nimic, adica. Daca tot nu esti multumit de indrumarile primite, nu ezita sa ceri o a doua opinie.

 

 

8. “Am fost implicat in mai multe cazuri de malpraxis”

Evident, niciodata un medic nu-ti va spune de bunavoie in cate procese de malpraxis a fost implicat sau prin cate erori medicale a trecut. Si nu vei gasi nici pe usa cabinetului sau afisat asa ceva. Asadar, informeaza-te!

Intra pe internet si tasteaza numele medicului respectiv. Citeste atent toate postarile si informatiile oficiale si mai putin oficiale pe care le gasesti. Ai dreptul sa ceri informatii si la clinica sau spitalul pe care il frecventezi. Apoi, e bine sa pui intrebari directe pe tema asta chiar medicului in cauza. Daca refuza sa-ti raspunda, e bine sa fugi mancand pamantul si sa cauti un alt medic.

 

Foto: dreamstime.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/8-lucruri-pe-care-doctorul-n-o-sa-ti-le-spuna-niciodata/