7 preparate bogate in calciu. Fa-le si tu!

by Sfatul Parintilor | 14/08/2017 20:08

Calciul are un rol esential in cresterea si dezvoltarea sistemului osos, in mineralizarea osoasa, in preventia osteoporozei, in contractiile musculare, in contractiile miocardului (muschiul inimii), in menstruatie, in coagulare, in buna functionare a sistemului nervos etc. Calciul este, astfel, un mineral indispensabil vietii, fiind implicat in nenumarate procese metabolice si avand roluri esentiale in viata tuturor celulelor corpului.

 

Iata 7 preparate bogate in calciu. Fa-le si tu!

 

  1. Sardine la gratar cu aioli

Sardinele pot fi micute insa sunt bogate in calciu, in grasimi sanatoase si, in plus, au o savoare aparte. Incearca sardine proaspete cu gratar si cu sos aioli.

– Sardine (85 grame): 325 mg calciu

– sos aioli (2 linguri): 21 mg calciu.

 

 

  1. Salata rucola

Cand este vorba despre legumele cu frunze verzi, rucola este un superaliment: bogat in vitamine si calciu. Adauga putin parmezan si o mana de migdale pentru o salata sanatoasa si gustoasa.

– rucola (1 cana): 125 mg calciu;

– migdale (12): 35 mg de calciu;

– parmezan (1 lingura): 55 mg calciu.

 

 

  1. Pizza cu blat subtire

O pizza cu blat subtire cu topping-urile potivite poate fi o sursa excelenta de calciu. Si asta inainte de a adauga branza. Incepe prin a pune somon dintr-o conserva si multa rucola pentru o pizza care furnizeaza mai mult calciu decat un pahar mare de lapte.

– Somon (85 grame): 325 mg calciu;

– rucola (o cana): 125 mg calciu;

– blat subtire pizza: 113 mg calciu.

 

  1. Smochine umplute cu branza Manchego

Smochinele dulci cu o branza de calitate sunt o combinatie alimentara plina de savoare. Branza Manchego, un sortiment de oaie este plina cu calciu. Doua felii din aceast produs furnizeaza 362 de mg de calciu cu numai 150 de calorii.

– Branza Manchego (28 de grame): 300 mg calciu

– smochine (2): 62 mg de calciu.

 

 

  1. Sarmale in foi de vita

Este o specialitate greceasca. Sunt facute din orez, ierburi aromate si condimente, carne de vita si foi de vita. Foile de vita contin ceva calciu, insa iaurtul grecesc, care se pune la final creste nivelul calciului.

– ¼ de sos de iaurt grecesc: 147 mg de calciu – care reprezinta 15% din necesarul zinic.

 

  1. Andive umplute

Umple andivele cu branza slaba si somon afumat.  Daca vei consuma aceste alimente la cina vei capata 100 mg de calciu. Sursele majore sunt:

– Crema de branza (2 linguri): 58 mg de calciu;

– somon afumat  (170 g): 18 mg de calciu.

 

 

  1. Papadia

Papadia este folosita in multe bucatarii datorita savorii usor intepatoare pe care o da mancarii. In plus, frunzele de papadie sunt pline de nutrienti si au un continut mai ridicat de calciu decat spanacul. Uleiul, usturoiul si alte condimente ajuta la echilibrarea gustului intepator al papadiei.

– frunzele de papadie (1 cana): 147 mg de calciu.

 

Sursa: webmd.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/7-preparate-bogate-in-calciu-fa-le-si-tu/