5 surse de proteine de care uitam tot timpul

by Sfatul Parintilor | 08/05/2021 18:08

Stii ca poti lua necesarul de proteine[1] dintr-o friptura insa poti obtine acest nutrient esential si din alte alimente pe care nu le-ai fi luat in calcul.

Cele mai bune pentru diete: Nuci, alune, fistic, migdale si seminte

Migdalele si fisticul au aproximativ 5-7 g de proteina la 28,4 g produs; nucile de macadamia si alunele au 2-3 g proteina la 28,4 g produs.

Avand in compozitia lor proteine, dar si grasimini sanatoase mononesaturate si fibre, nucile, alunele, fisticul si migdalele sunt surprinzator de satioase. Poate tocmai de aceea, studiile au gasit o legatura intre consumul acestor produse si scaderea in greutate. Intr-o cercetare, persoanele care au consumat 70 migdale pe zi (coroborat cu reducerea caloriile) au pierdut 18% din greutatea corpului.

O femeie cu o greutate medie de 68 de kg are nevoie de 60-100g de proteine pe zi sustine Lauren Schmitt, fondatoarea Healthy Eating & Training. In loc sa incerci sa mananci tot necesarul de proteina la o singura masa, mai bine consumi cantitati mici pe toata durata unei zile. In acest fel, starea ta emotionala va fi echilibrata la fel si foamea si nivelul zaharului din sange. Imprastie nuci, alune, migdale pe alimente precum cerealele, terci de ovaz, salate si fructe.

Citeste si: 10 alimente bogate in proteine. Nu te-ai fi gandit la numarul 8[2]

Cea mai buna alternativa la carnea de pui: soia

O ceasca de soia gatita contine aproximativ 17g de proteina. Sub forma de tofu, o jumatate de ceasca de soia contine circa 10 grame.

Soia este singura planta considerata a fi o „proteina completa”, ceea ce inseamna ca furnizeaza toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie pentru a fi sanatos, sustine Sumner Brooks, fondatoarea Not on a Diet. Este un motiv pentru care vegetarienii iubesc soia: tofu poate rivaliza cu puiul fript. Incearca soia fripta cu seminte de dovleac pentru o gustare sanatoasa, bogata in proteine.

Ar trebui sa stii ca din alimentele procesate de soia lipsesc alti nutrienti si fibre solubile, explica Brooks (si din cauza modului in care proteina este izolata ai putea furniza corpului anumite substante chimice nenaturale).

Cea mai buna tratatie: lactatele

O ceasca de lapte are in jur de 8 grame de proteina, 28,4 g de cascaval are 6-7 g de proteina, iar iaurtul furnizeaza 4-6 g proteina la 170g produs, in vreme ce iaurtul grecesc si kefirul contin 15-20 de g de proteina.

Lactatele sunt furnizoare de proteina de calitate si satisfac nevoile orrganismului de amino acizi si proteina. Iaurtul grecesc si kefirul sunt proteine veritabile si ofera la fel de multa proteina precum o portie de carne slaba.

Oamenii care se gandesc sa inlocuiasca laptele cu laptele de migdale sunt socati sa afle ca acest produs este atat de diluat incat are foarte putina proteina in compozitia sa.

Te mai poate interesa si: Alimente cu multe proteine si putini carbohidrati[3]

Cei mai buni antioxidanti: fasole

O ceasca de fasole gatita are 12-16 grame de proteina. In plus, fasolea este saraca in grasimi si bogata in fibre solubile si insolubile care mentin sanatos tractul digestiv, scade tensiunea arteriala si poate reduce riscul de a dezvolta unele forme de cancer. Tot mai multi cercetatori sugereaza ca un consum de fasole, peste, carne de pui si alune, migdale ori nuci in locul carnii rosii poate scadea riscul de a te confrunta cu o multime de boli sau cu moartea prematura. Consuma un mix de culori pentru a furniza organismului diferiti antioxidanti.

Fasolea este considerata incompleta intrucat nu are aminoacizi esentiali, explica Schmitt. Combina fasolea cu cereale integrale care completeaza acesti aminoacizi. Combinatii reusite: linte si quinoa, fasole neagra si orez brun, hummus si paine integrala.

Cea mai buna alegere pentru cei care fac sport mult: oul

Un ou mare contine 6g de proteina (aproximativ 12% din valoarea zilnica recomandata). Oul este o alta proteina completa cu toti aminoacizii de care organismul are nevoie. In plus, ouale contin vitamina B12, care este implicata in procesarea grasimii, contractiei musculare si, in plus, ajuta si metabolismul. Cele mai multe dintre proteinele oului se gasesc in albus, insa nu arunca galbenusul, te sfatuieste Schmitt. In el se gasesc vitaminele A, B12 si D ca si calciu, acid folic si omega 3. In plus, ar trebui sa stii ca daca mananci un ou pe zi nivelul colesterolului nu va fi afectat in niciun fel.

Nu rata nici: 5 alimente bogate in proteine care inlocuiesc ouale[4]

Imagine de ExplorerBob[5] de la Pixabay[6]

Endnotes:
  1. proteine: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/10-alimente-bogate-in-proteine/
  2. 10 alimente bogate in proteine. Nu te-ai fi gandit la numarul 8: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/10-alimente-bogate-in-proteine/
  3. Alimente cu multe proteine si putini carbohidrati: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/alimente-cu-multe-proteine-si-putini-carbohidrati/
  4. 5 alimente bogate in proteine care inlocuiesc ouale: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/5-alimente-bogate-in-proteine-care-inlocuiesc-ouale/
  5. ExplorerBob: https://pixabay.com/ro/users/ExplorerBob-3093227/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3248743
  6. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3248743

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/5-surse-de-proteine-de-care-uitam-tot-timpul/