5 motive intelepte sa mananci oua

by Sfatul Parintilor | 13/11/2023 18:08

Multa vreme, ouale au avut o reputatie proasta, in special din cauza temerilor ca duc la cresterea colesterolului. In realitate, insa, studiile de specialitate au demonstrate faptul ca oul are nenumarate beneficii pentru sanatate. Singura conditie este sa fie consumat in cantitati moderate.

Iata 5 motive pentru care oul se integreaza perfect intr-o dieta sanatoasa.

1. Oul te ajuta sa faci copii sanatosi

Gravidele care consuma oua vor beneficia din plin de beneficiile unei substante continute de acestea – colina – o vitamina din categoria B, esentiala pentru dezvoltarea creierului fatului. De asemenea, colina diminueaza riscul de aparitie a unor tulburari mintale la bebelusi, precum dementa, sau a sindromului Down.

2. Oul reduce pofta de mancare

Un mic dejun bogat in proteine reduce pofta de mancare pentru intreaga zi. Proteinele din ou creeaza senzatie de satietate, iar aceasta dureaza mai mult timp.
Citeste si Aliment controversat: 5 mituri despre ouă[1]

3. Oul imbunatateste reflexele

Un studiu recent a demonstrat ca tirosina, un aminoacid pe care il contine oul, contribuie la imbunatatirea reflexelor. Tirosina este de ajutor cand conduci si decizia instanta de a face sau a nu face ceva este diferenta dintre a suferi sau nu un accident.

4. Oul reduce riscul de cancer

Antioxidantii din oua contribuie la reducerea riscului de a dezvolta diverse forme de cancer sau boli cardiovasculare. Oul gatit are acelasi numar de antioxidanti pe care ii are un mar.

Nu rata nici: 6 lucruri nestiute despre oua[2]

5. Oul reduce tensiunea arteriala

Proteinele din ou actioneaza ca inhibitor al cresterii tensiunii arteriale si astfel contribuie la micsorarea ei, actionand dupa aceleasi principii ca medicamentele speciale pentru hipertensiune.

Ouale sunt foarte versatile si le poti consuma nu numai la micul dejun. Un ou fiert tare poate deveni gustarea dintre mese sau chiar masa de pranz, asezonat cu putin turmeric si mustar.

La cina, oul se poate integra perfect intr-o salata cu spanac sau cu ceapa si broccoli intr-o frittata de exceptie.

Totul este sa nu exagerezi cu consumul de oua si de fiecare data cand le mananci sa te asiguri ca ai consumat suficiente fructe, legume si cereale integrale.

Retete delicioase cu oua gasesti aici[3].

Sursa: Huffingtonpost.com

Imagine de Here and now, unfortunately, ends my journey on Pixabay[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. Aliment controversat: 5 mituri despre ouă: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/aliment-controversat-5-mituri-despre-oua/
  2. 6 lucruri nestiute despre oua: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/6-lucruri-nestiute-despre-oua/
  3. aici: http://sfatulparintilor.ro/reteteletale/?s=omleta
  4. Here and now, unfortunately, ends my journey on Pixabay: https://pixabay.com/ro/users/alexas_fotos-686414/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3238173
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3238173

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/5-motive-intelepte-sa-mananci-oua/