5 alimente sanatoase care contribuie la aparitia inflamatiilor in organism

by Sfatul Parintilor | 09/05/2021 18:08

Te confrunti cu o crestere in greutate, crezi ca arati mai batran decat in realitate ori te simti obosit sau te imbolnavesti tot timpul? Kellyann Petrucci, naturopat, nutritionist si expert in inflamatii considera ca vinovatul pentru problemele tale ar putea fi inflamatia cronica.

Cea mai buna modalitate de a combate inflamatia cronica, sustine Petrucci, este prin dieta. Este vorba despre o alimentatie din care nu lipsesc proteinele de buna calitate, supa de pui, legumele, grasimile sanatoate, fructele si nucile si alunele. Este dieta naturala pe care organismul uman este programat genetic sa aiba nevoie de ea.

Insa vindecarea inflamatiei cronice nu presupune doar adaugarea de alimente antiinflamatorii ci si eliminarea celor care sustin inflamatiile. Poate ca stii ca zaharul si faina alba fac parte din ultima categorie, insa mai exista si altele care te-ar putea surprinde.

Iata 5 alimente sanatoase care contribuie la aparitia inflamatiilor in organism.

Painea din grau integral

Zaharul din acest timp de paine creste nivelul glucozei din sange motiv pentru care organismul incepe sa produca in cantitati mari citokina, o molecula proteica pro-inflamatie. De asemenea, zaharul ridica nivelul de glicatie, o molecula distructiva ce hraneste inflamatiile. „Incearca sa elimini graul din alimentatie. Corpul tau nu are nevoie de el, motiv pentru care nu trebuie sa-l consumi. Daca nu poti renunta la el macar evita alimentele cu gluten care este inflamator”, sfatuieste Petrucci.

Burgerii cu soia

Poate ca ai citit multe materiale ce sustin ca soia este buna pentru sanatatea ta. Insa nu si cand este vorba despre inflamatii. Iata ce altceva ar trebui sa iei in calcul:

– extractele din soia stimuleaza productia de autoimunogeni care pot creste riscul de tiroida autoimuna;

– procesarea proteinei din soia poate, uneori, sa duca la formarea de lisinoalina si nitrosamine. Acestea iti ranesc celulele si contribuie la inflamatie.

Citeste si: Alimente care produc inflamatii in organism. Cat de des le consumi?[1]

Suc fara zahar

Incerci sa scapi de kilogramele in plus inlocuind zaharul cu indulcitori artificiali? Daca da atunci ar trebui sa stii ca asa iti faci mai mult rau decat bine.

Studiile au demonstrat ca indulcitorii artificiali sunt vinovati pentru intoleranta la glucoza ceea ce duce la acumularea de grasime pe abdomen, ceea ce ajuta inflamatiile. Trebuie adaugat ca se speculeaza si ca indulcitorii artificiali joaca un rol si in inflamarea intestinelor. Asadar, daca inlocuiesti zaharul cu indulcitorii artificiali nu faci decat sa inlocuiesti ceva rau cu altceva la fel de rau. „Sugestia mea: invata sa apreciezi ceaiul neindulcit, apa cu lamaie sau o alta bautura naturala. Va dura ceva timp pana sa te dezobisnuiesti sa consumi sucuri, insa cand o vei face vei fi mai sanatos”, a argumentat Petrucci.

Uleiurile de seminte

Este posibil sa fi auzit ca uleiurile de soia, floarea soarelui sau rapita iti fac bine. Insa aceste uleiuri sunt procesate si, de multe ori, rancezesc chiar in timp ce le cumperi. Mai rau au un raport nesanatos de omega 6 si omega 3. Adica sunt bogate in omega 6 care favorizeaza inflamatiile si sarace in omega 3 care este antiinflamatoriu.

„Ar trebui sa scapi de aceste produse si sa le inlocuiesti cu grasimi sanatoase precum uleiul de masline, nuca de cocos sau avocado”, a punctat Petrucci.

Nu rata nici: 11 reguli alimentare ca sa reduci inflamatiile din corp[2]

Iaurt degresat cu fructe

Aceste produse sunt pline de zahar sau indulcitori artificiali care favorizeaza inflamatiile si foarte putine fructe adevarate. In plus, cand producatorii elimina grasimea din iaurt o inlocuiesc cu diverse substante artificiale care, de asemenea, sunt pro-inflamatii.

„Incearca timp de 21 de zile sa renunti la lactate si vezi cum te simti. S-ar putea sa fii surprins placut de rezultat. Iar daca tot vrei sa consumi iaurt alege varianta obisnuita intrucat contine mai multi nutrienti si mai putin aditivi”, a subliniat Petrucci.

Sursa: mindbodygreen.com

Imagine de Septimiu Balica[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Alimente care produc inflamatii in organism. Cat de des le consumi?: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/alimente-care-pot-produce-inflamatii-in-organism/
  2. 11 reguli alimentare ca sa reduci inflamatiile din corp: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/11-reguli-alimentare-ca-sa-reduci-inflamatiile-din-corp/
  3. Septimiu Balica: https://pixabay.com/ro/users/septimiu-3938551/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5464607
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5464607

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/5-alimente-sanatoase-care-contribuie-la-aparitia-inflamatiilor-in-organism/