14 mituri cand cumperi alimente. Ce e gresit in alegerile noastre

by Sfatul Parintilor | 04/10/2022 18:08

Mancarea sanatoasa nu trebuie sa fie neaparat si costisitoare daca stii unde sa te uiti si cum sa o gasesti cand te duci la cumparaturi in supermarketuri. Toata lumea isi aprovizioneaza familia cu tot ce este necesar pentru ale gurii si deseori alegerile le facem in functie de miturile care ne inconjoara: ce este bun si ce nu, ce e sanatos si ce nu, ce sa iei, ce sa nu iei, cum sa alegi si ce sa nu alegi.

Iata 14 mituri celebre care stau la baza multor alegeri alimentare pe care le facem pentru familia noastra cand mergem la cumparaturi si care este de fapt adevarul din spatele lor. Sfaturi bune si utile de la webmd.com, pe care le putem folosi ca sa ne hranim sanatos familia!

1. Mit: Intotdeauna este mai sanatos sa alegi produsele organice

Produse organice inseamna mai putine pesticide pentru familia ta, dar nu exista nicio dovada reala ca ele sunt si mai nutritive. Daca esti adeptul cumparaturilor organice, ia mai degraba mere, piersici, caise, salata, spanac, pentru ca ele pot avea mai multe reziduuri de pesticide in cazul variantei non-organice. Nu te preocupa in cazul produselor ce au coaja daca sunt sau nu organice: portocale, avocado, banane. Oricum arunci coaja. Insa indiferent daca sunt sau nu organice, asigura-te ca spalati foarte bine produsele cumparate.

2. Mit: Cumpara cereale integrale sau deloc

Cerealele integrale sunt mai sanatoase decat cele rafinate. Ele sunt o sursa mai buna de fibre si te tin satul mai multa vreme. Cel putin jumatate din cerealele consumate de familia ta trebuie sa fie integrale. Nu sunteti obisnuiti cu gustul? Incepeti cu painea alba normala si consumati cereale integrale cum ar fi floricelele de porumb dar fara unt. Apoi, cumpara faina integrala si inlocuieste jumatate din cantitatea de faina alba pe care o folosesti la orice gatesti cu aceasta faina integrala. Apoi cumpara paste integrale care sunt la fel de gustoase ca cele rafinate.

Citeste si: 6 mituri celebre despre alimentatie, demolate[1]

3. Mit: Arunca dulciurile

Nu trebuie sa trimiti direct la tomberon orice urma de inghetata sau de bomboana din casa ta. Alege rasfaturi dulci ceva mai sanatoase: fructe cu putina frisca deasupra, o portie de budinca semi-degresata sau inghetata dietetica (da, se gaseste in acelasi loc cu cea normala). O portie mica de ciocolata neagra mancata alaturi de nuci sau fructe chiar poate adauga nutrienti alimentatiei familiei. Ai doar grija sa tii la minim consumul de checuri si prajituri indesate de calorii.

4. Mit: „Fara grasime” si „totul natural” inseamna sanatate

Produsele pe care scrie „degresat”, „non fat”, „low fat” sau „natural” pe etichete te pot tenta sa le pui in cosul de cumparaturi. Dar ca sa iei cu adevarat ceva sanatos, trebuie sa te uiti pe eticheta cu informatii despre nutrientii continuti. Nu lua produse care au un nivel ridicat de sodiu, zahar si calorii. Alege pe cele ce au sub 8% grasime saturata pe portie. Acasa, mananca o singura portie din acel produs. In ceea ce priveste inghetata, o portie acceptabila este cat o cupa specifica de inghetata, adica jumatate de ceasca de ceai.

5. Mit: Evita toate sucurile de fructe

Nimic nu inlocuieste puterea nutritionala a unui fruct proaspat. Insa daca familia ta vrea neaparat sa bea un suc de fructe, alege sucurile 100% naturale. Pune in cos sucurile de fructe naturale care sunt in mod firesc mai sarace in zahar, cum ar fi cele de cirese, de fructe de padure, de grapefruit. Nu cumpara sucuri pe care scrie „bautura cu suc de fructe” – acelea sunt de regula pline de zahar si au calorii goale fara urma de efect nutritiv pentru corp. Acasa, limitati consumul sucurilor naturale la maxim un pahar de 250 ml pe zi pentru ca au multe calorii chiar si acestea.

6. Mit: cumpara totul en-gros

Pachetele mari de alimente pot fi o afacere foarte buna pentru buzunar, cu exceptia acelor cutii mari de junk food care creeaza tentatii nesanatoase pentru familie daca le tot au in preajma. Daca ai de gand sa cumperi alimente in sistemul de impachetare en-gros, asigura-te ca ai cum sa le stochezi, fie in congelator, fie in camara. Si, ca sa fie cu adevarat convenabil pentru finantele familiei, vezi sa le puteti consuma inainte sa expire.

Nu rata nici: Duci o viata sanatoasa? Fa testul ca sa afli![2]

7. Mit: Lasa copiii acasa cand pleci la cumparaturi

Ca sa eviti milogeala pentru bomboane, checuri, sau alte cumparaturi alimentare bazate pe pofta copiilor, ii poti lua cu tine, dar da-le sa manance o mica gustare inainte sa plecati. Cat inca sunteti acasa, implica copilul in planificarea cumparaturilor. Cand sunteti la shopping printre randurile cu alimente, invata-l cum sa citeasca etichetele, cum sa vada cata grasime, cate calorii, cate fibre are un aliment, cum sa evite grasimile saturate sau trans. Lasa copiii sa isi aleaga alimente sanatoase pentru masa de pranz sau pentru gustare ori sandvisuri. Mai degraba vor manca alimente sanatoase daca au contribuit ei la alegerea lor.

8. Mit: Produsele proaspete sunt cele mai bune

Uneori costul fructelor si legumelor proaspete poate fi prea mare. Este bine sa stii ca iti poti mentine familia sanatoasa si buzunarul multumit daca cumperi fructe si legume congelate si care nu sunt asa de costisitoare precum cele proaspete. Acestea sunt congelate in conditii termice si igienice controlate care le mentin elementele nutritive si uneori ele sunt chiar mai sanatoase decat echivalentul lor proaspat. Daca cumperi legume sau fructe la conserva, inainte de a le manca, spala adaosul de zahar sau sare de pe ele.

9. Mit: Tot ce inseamna produse lactate ingrasa

Produsele lactate contin calciu, proteine si vitamina D, dar multe contin si grasime prea multa, colesterol si calorii in exces. Daca vrei sa beneficiezi de avantajele oferite de lactate insa sa eviti dezavantajele lor, alege laptele si iaurtul semi-degresat sau branza cu continut redus de grasimi. Numai copiii sub 2 ani au nevoie de produse lactate cu continut integral de grasimi. La cumparaturi, compara etichetele iaurturilor si alege acele marci care au cel mai putin zahar pe portie.

10. Mit: Salata ambalata este prea scumpa

Salata sau spanacul care se vand ambalate in pungi te pot costa mai mult decat varianta lor normala, varsata, insa daca in aceasta formula familia ta mananca mai mult, atunci vei risipi mai putin si vei economisi si bani. Salata verde o poti adauga la sandwichuri iar spanacul la supe sau omlete. Alege pungile cele mai proaspete citind cu atentie data de pe ele. Iar daca vrei ca aceasta verdeata sa fie proaspata mai mult timp, tine frigiderul pe temperatura cea mai joasa posibil.

11. Mit: Sari peste alegerea pastelor

Dietele bazate pe eliminarea carbohidratilor din alimentatie transforma pastele in dusmani, dar sa tai pastele complet din alimentatia copiilor nu este intelept. In schimb, cumpara paste integrale ca sa cresti cantitatea de fibre. Incearca sa pui peste ele branza semi-degresata sau lapte semi-degresat. Sau le poti prepara cu suc de rosii si legume cum ar fi ciupercile sau conopida.

12. Mit: Evita carnea rosie

Carnea rosie este deseori discreditata inutil. Carnea macra rosie contine nutrienti sanatosi precum proteine, fier si zinc. Ideea este sa se consume doar cantitatea indicata pe zi:

–         o portie de 50 grame pe zi pentru copiii intre 2 si 3 ani

–         o portie de 70 grame pe zi pentru copiii intre 3 si 5 ani

–         o portie de 100 grame pe zi pentru copiii intre 5 si 9 ani

–         o portie de 140 grame pe zi pentru copiii intre 9 si 12 ani

–         o portie de 170 grame pe zi pentru adulti

Ca sa nu mancati prea multa carne rosie sau sa preparati multa fara sa o consumati, este mai bine sa o portionezi si sa o congelezi. Foloseste carnea rosie ca garnitura la mancarurile bazate pe legume gatite

foto: Depositphotos.com[3]

Endnotes:
  1. 6 mituri celebre despre alimentatie, demolate: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/6-mituri-celebre-despre-alimentatie-demolate/
  2. Duci o viata sanatoasa? Fa testul ca sa afli!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/duci-o-viata-sanatoasa-fa-testul-ca-sa-afli/
  3. Depositphotos.com: https://ro.depositphotos.com/25019951/stock-photo-woman-shopping-for-fruits-and.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/14-mituri-cand-cumperi-alimente-ce-e-gresit-in-alegerile-noastre/