Sfintii Apostoli Petru si Pavel: Traditii, obiceiuri si superstitii - Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfintii Apostoli Petru si Pavel: Traditii, obiceiuri si superstitii – Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Traditii obiceiuri si superstitii de Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Raspunde de starea recoltelor

Ziua de 29 iunie, denumita popular Sanpetru de vara, aduce cu sine o serie de traditii si obiceiuri. Sfantul Petru este patronul agriculturii si raspunde de starea recoltelor, patroneaza caldura si ploaia si pedepseste cu tunete si grindina pe cei ce-l nesocotesc. Se zice ca, atunci cand Sfantul Petru plesneste din bici sar din acesta scantei care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici.

O alta legenda populara spune ca, atunci cand oamenii se indeparteaza de credinta, SanPetru cheama balaurii si incepe sa porneasca grindina asupra acestora, maruntind-o, ca sa nu-i puna pe oameni in mare pericol.

Nu se scutura merii

In aceasta zi de mare sarbatoare crestina, oamenii merg la biserica, la slujba, iar femeile impart oale cu apa, pentru ca cei morti sa aiba ce bea pe lumea cealalta. Tot in aceasta zi, oamenii au voie sa lucreaza orice, dar sa nu toarca, caci se crede ca astfel se intorc colacii de la morti. In satele din Baragan se pastreaza o serie de traditii populare. “Pana in aceasta zi nu se scutura merii. Se crede ca, daca se respecta aceasta datina, sunt ocrotite ogoarele de caderea grindinei. De asemenea, se mai spune ca daca tuna si fulgera azi, nucile si alunele vor fi viermanoase”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos Calarasi.

Astazi se impart mere dulci si miere

Se spune ca in ziua Sfintilor Petru si Pavel, privighetorile si cucii nu mai canta si se transforma in soimi, ea revenind la forma initiala in ziua de Buna Vestire.

In aceasta zi, este bine sa impartim mere dulci si miere prietenilor si vecinilor, sa le uram sa aiba spor in munca lor si sa fie sanatosi, pentru a gusta aceste daruri si la anul. Potrivit traditiei, femeile nu au voie sa manance mere pana in ziua praznicului, pentru a nu-i supara pe cei trecuti la viata vesnica din familia respectiva. Dupa aceasta zi, tinerele fete au voie sa manance mere; in schimb, varstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sarbatoarea Sfantului Ilie.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 28/06/2023