Reteta coliva. Cum sa te pregatesti pentru Mosii de iarna. Ce se face de pomenirea mortilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Reteta coliva. Cum sa te pregatesti pentru Mosii de iarna. Ce se face de pomenirea mortilor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Reteta coliva. Cum sa te pregatesti pentru Mosii de iarna. Ce se face de pomenirea mortilor
Reteta coliva
Credit foto: Depositphotos.com

Sambata, 9 martie 2024, Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor, si in toate casele se pregateste cate o reteta coliva. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea „Mosii de iarna„, iar in fiecare biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru cei adormiti.

Reteta coliva. In Postul Sfintelor Pasti exista si randuiala sarindarelor, adica a pomelnicelor pe care credinciosii le aduc la biserica, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face in Sambata lui Lazar, dinaintea Duminicii Floriilor.

Citeste si: Cand e Sambata mortilor 2024? Afla cand se face pomenirea mortilor

Cine poate fi pomenit?

Se pot pomeni toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei, adica au devenit prin Sfintele Taine, madulare ale Trupului tainic al lui Hristos. De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.

Reteta coliva. Sambata, zi de pomenire a celor adormiti

Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte sambata e deschisa spre duminica, ziua invierii cu trupul. Duminica este numita si ziua a opta, pentru ca este ziua inceputului fara de sfarsit, ea nu va mai fi urmata de alte zile, va fi eterna.

Cinstirea rudelor trecute la viata de Dincolo

Pentru praznicul Mosilor de Iarna se pregatesc toti crestinii, saraci sau bogati, fiecare dupa posibilitatile sale materiale. In ziua Mosilor de Iarna, dar si in toate sambetele dedicate pomenirii mortilor pana la Sfintele Pasti, crestinii pastreaza legatura cu cei dragi, plecati la viata de Dincolo, prin participarea la slujbele de comemorare, prin rugaciuni, prin milosteniile pe care le fac pentru cei adormiti din familia lor.

Cinstirea rudelor raposate se manifesta si prin ingrijirea permanenta a mormintelor. De la capataiul celor adormiti nu trebuie sa lipseasca Sfanta Cruce, candela, florile proaspete presarate sau semanate pe mormant sau in jurul acestuia. Vasele cu tamaie si lumanarile reprezinta, de asemenea, ofrande prin care-i cinstim pe cei plecati la viata vesnica.

In traditia ortodoxa, in ziua praznicului se aduc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, prescurea si o sticla de vin. De asemenea, se sfintesc vase cu mancare si pachete cu alimente, pe care rudele celor adormiti le impart dupa slujba de pomenire, atat saracilor din biserica, cat si vecinilor, persoanelor sarmane intalnite la cimitir si pe strada, in ziua parastasului.

Reteta coliva #1: Coliva cu arpacas, nuca si stafide

Ingrediente Coliva cu arpacas, nuca si stafide

1 kg arpacas (o cana)
3 cani cu apa
500g zahar
250 g nuci, macinate
150 g stafide albe
2 sticlute cu rom
coaja de lamaie, vanilie, o lingurita cu sare
Pentru decor: nuca de cocos, bomboane de ciocolata,3 linguri cu cacao
sau fulgi de migdale, caise confiate,etc.

Mod de preparare Coliva cu arpacas, nuca si stafide

– alegem graul de impuritati si-l spalam bine ;punem la fiert intr-un vas cu peretii grosi, arpacasul , apa si o lingurita cu sare
-eventual punem o tabla groasa dedesubt
incercam bobul si daca e aproape fiert adaugam zaharul si mai lasam 10 minute(sa stea lingura drept in fiertura!)
-dam deoparte , acoperim cu o folie alimentara(sa nu prinda compozitia o pojghita) si lasam la racit

-compozitia se amsteca apoi cu nucile sfaramate(cu sucitorul pe o coala alba)sau macinate cu masina , stafidele, cu mirodeniile
-rezulta 2 platouri unde vom modela frumos compozitia ;acoperim cu nuca de cocos(netezim cu un cutit sau cu ajutorul unei coli A4, presand usor) si punem tiparul sub forma de cruce si pudram cu cacao sau facem crucea din bomboane de ciocolata
pe margini facem cerculete din cacao cu un capacel de la o sticla de plastic
putem decora si cu alte fructe uscate:fulgi de migdale,caise uscate confiate,alune intregi nesarate, coapte si frecate de pielita
dam la rece si apoi o vom duce la biserica  pentru a fi sfintita.

Pofta buna!

Reteta coliva #2: Coliva traditionala

reteta de coliva_foto_oana_nechifor_17_0

Ingrediente Coliva traditionala

1kg grau decorticat

1-2 pliculete zahar vanilat

2-3 linguri cacao

2-3 linguri de stafide

3-4 linguri de miez de nuca dat prin masina

1-1/2 linguri de migale maruntite

nuca de cocos (dupa gust)

Mod de preparare Coliva traditionala

Graul se pune in apa si se lasa sa fiarba la foc domol. Dupa a fiert se lasa sa se raceasca. Se pun toate ingredientele dupa care se amesteca bine.

Pofta buna!

Reteta coliva #3: Coliva de pe Muntele Athos

Ingrediente Coliva de pe Muntele Athos

1 kg grau;

sare;

pesmet;

zahar (cristalin);

scortisoara;

3linguri de miez de nuca dat prin masina

cuisoare presate;

chimen.

Mod de preparare Coliva de pe Muntele Athos

Se striveste graul care apoi se pune apa pentru a se umfla. Se fierbe timp de jumatate de ora, apoi se strecoara si se fierbe in a doua apa, pana cand graul infloreste, iar zeama devine cleioasa. Adauga apoi putina sare. Se scoate, apoi graul fiert si se spala cu apa rece, pentru a nu se mai lipi o bobita de alta dupa care se lasa la uscat.

Se ia o mana de pesmet, sfaramat foarte bine si se afauga in grau pentru a absorbi umezeala. Apoi, graul se pune intr-un ciur pentru a se strecura pesmetul. Intr-un final, graul se aseaza pe platou si pe deasupra se preseaza in forma de cruce zaharul amestecat cu scortisoara. La coliva pentru sarbatori cu priveghere se adauga nuci faramitate, cuisoare presate, chimen. Nucile pot fi inlocuite cu alune prajite faramitate (carora le scot coaja), iar cuisoarelor cu scortisoara.

Pofta buna!

Foto: Depositphotos.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 06/03/2024