Esti dependent de telefonul mobil? 5 sfaturi sa pui STOP - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Esti dependent de telefonul mobil? 5 sfaturi sa pui STOP

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Esti dependent de telefonul mobil? 5 sfaturi sa pui STOP
dependent de telefonul mobil - SFATULPARINTILOR.RO - PIXABAY_COM - iphone-500291_1280

Odata cu omniprezentul telefon inteligent apare si asteptarea si oportunitatea de a fi disponibil la orice ora din zi si din noapte. Nu mai exista cutuma ca un angajat sa fie sunat numai in orele de munca. Nu mai exista vacante in care sa te rupi de toti si de toate. Ne putem contacta oriunde la orice ora. Tocmai de aceea, intimitatea ta este data peste cap. Mobilele ne invadeaza in timpul meselor si, mai rau, chiar si dormitorul.

Teoretic, aceste dispozitive ar trebuie sa le usureze oamenilor viata si sa le creasca productivitatea.

Practic, lucrurile nu stau deloc asa. De fapt, potrivit unor studii realizate de catre Universitatea Harvard, inchiderea mobilului dupa orele de munca creste productivitatea si nu o scade. In acest caz se pune problema cum isi pot separa oamenii vieta profesionala de cea personala.

Cum se pot stabili ore in care esti disponibil si altele in care esti dedicat exclusiv familiei?

 

Cum poti stabili o relatie sanatoasa cu telefonul mobil? Iata cateva idei care te-ar putea ajuta.

 

 

1. Aminteste-ti ca mobilul te ajuta sa stai conectat cu lumea exterioara, insa decizia este a ta

Tu esti cel care alege sa raspunda la email sau la telefon. Este adevarat ca smartphone-ul face lucrurile mai usoare, insa nu uita ca nu el este vinovat pentru ca muncesti tarziu. Inaintea acestui dispozitiv, PC-urile erau blamate pentru orele suplimentare. Poate ca ar trebui sa-ti amintesti ca intotdeauna vor exista obiective de atins, insa ar trebui sa existe mereu echilibru intre job si viata personala. Dependenta de mobil poate fi un semn ca exagerezi cu munca.

 

 

2. Nu invita lumea intreaga in dormitorul tau

Folosirea mobilului inseama conectarea cu ceilalti oameni. Insa daca exista un loc in care nu ai invita strainii, atunci nu ar trebui sa o faci nici prin intermediul telefonului. Probabil ca nu ai invita intreaga lume in patul tau. Dormitorul ar trebui sa fie locul unde faci sex si te odihnesti. Asa ca lasa mobilul la usa dormitorului.

 

 

3. Stabileste limitele pe care le doresti pentru viata personala

De obicei oamenii cauta indicii in legatura cu modul in care sa te trateze. Daca raspunzi la telefon dupa ora 20:00, sau trimiti mail-uri in timpul noptii, vor presupune ca este ok sa te caute si atunci. Insa nu ii poti invinovati pe ei pentru mesajele pe care tu insuti le-ai trimis. Indiferent de granitele pe care le stabilesti important este ca tu sa te simti confortabil cu ele. Indiferent ca este vorba despre nepreluarea niciunui apel dupa 18:00 sau citirea mesajelor de pe mail dupa aceeasi ora, tu esti cel care stabileste regulile pentru ce este sau nu este permis in aceea perioada.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 22/06/2020