Ce faci daca vezi ca un alt parinte isi bate copilul? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce faci daca vezi ca un alt parinte isi bate copilul?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Ce faci daca vezi ca un alt parinte isi bate copilul?
iti lovesti copilul

Desi ne place sa credem ca traim intr-o societate civilizata, adevarul este ca sunt sanse mari sa observi cum un alt parinte isi bate copilul. Este o situatie delicata si potential periculoasa, prin urmare am apelat la specialisti pentru a ne explica cum este cel mai bine sa procedam ca sa nu devenim la randul nostru victime si ca sa aplanam aceasta situatie de agresiune.

Informatii si sfaturi din partea Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii

Institutul De Cercetare si Prevenire a Criminalitatii ne-a oferit urmatoarele informatii si sfaturi:
O intrebare simpla la prima vedere, dar foarte complicata.
Primul lucru pe care orice adult ar trebui sa-l stie, indiferent daca este parinte sau nu, este ca, in Romania, orice forma de violenta asupra copilului, este interzisa prin lege! Cu alte cuvinte, in momentul in care agresezi un copil, fie ca este al tau sau nu, comiti o ilegalitate si poti fi pedepsit conform legii.

Care lege? Principalele acte normative, care contin aceste prevederi sunt Codul Civil si Legea 272/2004, actualizata in 2016, privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Ce inseamna agresiune? Agresiunea poate fi fizica (de exemplu, lovituri sau acte de violenta care produc vatamari corporale) sau emotionala (umilire, amenintari etc.)

Am lamurit cele doua aspecte, acum sa ne intoarcem la intrebare: ce faci daca vezi ca un alt parinte isi bate copilul?

Desi primul impuls ar fi sa mergem si sa cerem socoteala parintelui abuzator, trebuie sa ne pastram calmul, sa incercam sa pastram distanta, astfel incat sa nu devenim noi insine victime ale agresorului si sa incercam sa avem un dialog constructiv, astfel incat sa-l determinam sa-ti revizuiasca singur comportamentul.
Un aspect pe care martorii la un astfel de eveniment trebuie sa-l cunoasca este acela ca, nu este de ajuns sa filmeze sau sa fotografieze cu telefonul mobil un astfel de eveniment, iar apoi sa le posteze pe retelele de socializare sau le transmita catre presa. Prin acesta activitate ei nu salveaza copilul, ba chiar ii incalca drepturile. Aceste dovezi pot fi utile doar atunci cand le punem direct la dispozitia autoritatilor.

Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 10/12/2019