Shop
Ultimele 100 de articole

Cartile copilariei – Colectie sustinuta de Casa Regala a Romaniei

23 septembrie 2013, , Vizualizări: ...

La inceput de an scolar, Curtea Veche Publishing si Casa Regala a Romaniei readuc oamenilor placerea de a citi prin proiectul – Cartile copilariei in scoala ta.

 

Inca din prima zi a anului scolar, ASR Principele Radu al Romaniei s-a intalnit cu sute de elevi si parinti din Adjud si Buzau, unde Alteta Sa a asistat la deschiderea de an scolar si a vorbit despre importanta cititului, continuand astfel sustinerea initiativei Curtea Veche Publishing de a creste interesul pentru lectura al celor mici.

Un eveniment similar s-a desfasurat joi, 19 septembrie, la Scoala Gimnaziala Ferdinand I, unde ASR Principele Radu al Romaniei a vorbit despre importanta cititului si a prezentat programul de lectura alternativ propus de Curtea Veche Publishing prin colectia “Cartile copilariei”.

 

Scoala Ferdinand I

 

Romania se afla, din pacate, la coada clasamentului privind numarul de carti citite pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, statisticile fiind mai mult decat ingrijoratoare. Peste jumatate din cetateni (53.3%) au dificultati de intelegere a ceea ce citesc, situandu-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol (cf. Comisiei Europene). Desi peste 50% dintre absolventii de studii liceale nu promoveaza examenul de bacalaureat, Romania este printre putinele tari din Uniunea Europeana care  nu ofera elevilor programe de lectura adaptate nivelului lor de intelegere. Piata de carte din Romania este una dintre cele mai mici din Europa, suma medie anuala cheltuita de un roman pe carti fiind de 5 euro.

Eforturile Curtea Veche Publishing de a schimba statisticile ingrijoratoare cu privire la atentia acordata lecturii sunt unele pe termen lung, sustinute de Familia Regala a Romaniei, si au inceput cu un an in urma, prin lansarea unei colectii de carti speciale si organizarea de ateliere de lectura in intreaga tara.

“Numarul cititorilor de carte a scazut ingrijorator in Romania ultimelor doua decenii. Tot mai putine volume ajung in mainile copiilor si adolescentilor, tot mai putine titluri se asaza in biblioteca de familie a contemporanilor nostri. (…) Familia Regala a Romaniei de astazi crede ca ignorarea cuvantului tiparit intre copertele cartii este o vulnerabilitate a natiunii si a patriei. Parinti, aduceti cartea aproape de copiii vostri! Asa cum au nevoie de iubire, de soare si de familie, cei mai mici romani au nevoie de carti, pentru a se intregi, ca oameni”, a declarat ASR Principele Radu al Romaniei.

 

 

 

 

Despre proiectul “Cartile copilariei”

Proiectul a inceput in 2012, prin lansarea colectiei “Cartile copilariei”, o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate intr-o forma atractiva si adaptate nivelului de intelegere al copiilor cu varste intre 8 si 14 ani. Fiecare dintre volume apare impreuna cu un mesaj catre parinti semnat de ASR Principele Radu. Incurajandu-i pe cei mici sa ia contact de la varste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, parintii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectura, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu usurinta la varste mai mari. Printre titlurile publicate pana in acest moment se numara: “Peter Pan”, “Aventurile lui Sherlock Holmes”, “Marile sperante”, “Black Beauty”, “Cocosatul de la Notre-Dame”.

In prima parte a anului 2013, Curtea Veche Publishing a organizat o serie de ateliere de lectura pentru copii, numite “Clasicii repovestiti”, ce s-au desfasurat timp de patru luni in sapte orase, atingand peste 650 de copii.

In aceasta toamna, proiectul “Cartile copilariei” continua prin Campania “Cartile copilariei in fiecare scoala”, al carui Ambasador este ASR Principele Radu, si Campania de donatie de carte “Cartile copilariei in fiecare casa”, ce au ca suport platforma online http://www.curteaveche.ro/cartilecopilariei/.

Cuvinte cheie: , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu